Теми статей
Обрати теми

Річний звіт до ФНВ за 2011 рік: подаємо оновлену форму до 25 січня

Редакція БТ
Стаття

РІЧНИЙ ЗВІТ ДО ФНВ ЗА 2011 РІК:

подаємо оновлену форму до 25 січня

 

Усі вже звикли щороку на початку року подавати до ФНВ звіт для віднесення роботодавця до класу профризику. За підсумками 2011 року звіт подається за оновленою формою, наведеною в додатку 5 до Порядку № 30.

Нова форма практично нічим не відрізняється від тієї, що подавалася раніше, але нюанси в заповненні є. Про це й поговоримо в сьогоднішній статті.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Необхідність подання річного звіту до ФНВ

Розмір внеску на заробітну плату для роботодавців (внесок у частині нарахування) залежить від виду економічної діяльності (абзаци перший та другий ч. 5 ст. 8 Закону про ЄВС ; п.п. 3.1.1 Інструкції № 21-5): мінімальна ставка становить 36,76 %, а максимальна — 49,7 %. Якщо платник здійснює декілька видів діяльності, то розмір ЄВС визначають за основним видом (абзац шостий ч. 5 ст. 8 Закону про ЄВС). Розмір ЄВС для відокремленого підрозділу (філії або представництва), розрахунки з оплати праці якого ведуться нецентралізовано, визначають за видом діяльності такого підрозділу, а якщо їх декілька — за його основним видом (абзаци сьомий та восьмий ч. 5 ст. 8 Закону про ЄВС).

Облік показників для визначення класу професійного ризику виробництва веде ФНВ (ст. 24 Закону № 1105). Саме ФНВ приймає рішення про віднесення до класу професійного ризику виробництва роботодавця згідно з Порядком № 30 при взятті його на облік, про що повідомляє ПФ.

У подальшому відповідно до п. 3.10 Порядку № 30 страхувальник має один раз на рік до 25 січня року, наступного за звітним, подати до ФНВ за місцезнаходженням (місцем проживання) Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності за формою згідно з додатком 5 до Порядку № 30 (далі — Відомість розподілу).

На підставі Відомості розподілу робочий орган ФНВ щороку здійснює перегляд із початку поточного року приналежності страхувальника до класу професійного ризику виробництва за основним видом економічної діяльності.

На сьогодні віднесення страхувальника до класу професійного ризику ФНВ здійснює згідно з Класифікацією галузей № 1423. У ній, як і в Законі про ЄВС та в Інструкції № 21-5, передбачено 67 класів професійного ризику виробництва залежно від виду економічної діяльності. Водночас на сьогодні ведеться підготовка щодо внесення низки змін, у тому числі до Класифікації галузей № 1423, у зв'язку з набранням чинності з 01.01.12 р. Класифікацією ДК 009:2010. Плановані зміни ФНВ уже схвалив своєю постановою від 20.07.11 р. № 35 (див. «БТ», 2011, № 50, с. 12).

Отже, якщо за результатами перегляду виявиться, що роботодавцю потрібно знижувати клас профризику, робочий орган ФНВ проводить перевірку страхувальника стосовно достовірності поданих ним відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний). Така перевірка є позаплановою, і проводять її в порядку, передбаченому розділом IV Порядку № 30. Докладніше про перевірки ФНВ читайте в Темі тижні «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

Про зміну для роботодавця класу профризику робочий орган ФНВ повідомить орган ПФУ, надіславши йому Повідомлення про зміну класу професійного ризику виробництва (додаток 4 до Порядку № 30), в якому буде зазначено новий розмір ЄВС і дату, з якої його слід застосовувати. У свою чергу, ПФ надішле роботодавцю Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску (додаток 1 до Порядку 21-6) з позначкою «Зміни».

Робимо висновок: Відомість розподілу необхідно подати всім роботодавцям за підсумками кожного календарного року для того, щоб ФНВ за фактичними результатами діяльності ще раз перевірив їх належність до відповідного класу професійного ризику.

Нагадаємо також, що роботодавці, крім Відомості розподілу, за наявності підстав повинні подати до органу ФНВ не пізніше 24 січня 2012 року квартальний звіт за формою додатка до постанови правління ФНВ від 30.11.10 р. № 31 «Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України». Про правила його подання читайте на с. 43 цього номера.

 

Правила подання

На жаль, Порядок № 30 дуже скупий щодо правил заповнення та подання Відомості розподілу. Чітко там ідеться тільки про строк подання — звіт подається до 25 січня. У табл. 1 наведемо своє бачення з окремих питань подання Відомості розподілу.

 

Таблиця 1. Правила подання Відомості розподілу

Показник

Пояснення

Чим установлено форму Відомості розподілу?

Наведено в додатку 5 до Порядку № 30

Хто подає

Страхувальники (п. 3.10 Порядку № 30).
Згідно з розділом II Порядку № 30 страхувальниками є роботодавці — підприємства (їх філії, відокремлені підрозділи) та підприємці, які використовують найману працю. Тому ті підприємства та підприємці, в яких немає найманих працівників, не належать до страхувальників і на цій підставі, на наш погляд, не повинні подавати Відомість розподілу (тобто тут логічно використовувати той самий підхід, що й для неподання додатка 4 з ЄВС).
Додатковий аргумент: адмінвідповідальність за неподання звіту за ст. 1654 КУпАП настає щодо посадових осіб підприємств та підприємців, які використовують найману працю.
Що стосується підприємців, які взагалі ніколи не використовували найману працю і роботодавцями у ФНВ не реєструвалися, то вони як раніше цей звіт не подавали, так і тепер не повинні його подавати.
Однак із цього приводу немає роз'яснень ФНВ, а в усних консультаціях працівники Фонду говорять про необхідність подання цього звіту всіма підприємствами та підприємцями. І тому безпечніше все-таки подати цей звіт тим суб'єктам господарювання, які раніше використовували найману працю, а у 2011 році її не використовували

Строк подання

Один раз на рік до 25 січня року, наступного за звітним. Перенесення строку для випадку, якщо останній день подання припаде на вихідний, святковий або неробочий, не передбачено.
За підсумками 2011 року звіт подається не пізніше 24 січня (вівторок) 2012 року

Куди подається

До робочого органу виконавчої дирекції ФНВ за місцезнаходженням (місцем проживання)

Правила заповнення

Порядком № 30 не визначено.
При заповненні граф 1 і 2 слід використовувати постанову № 58.
При заповненні інших показників зважаючи на схожість додатка 13 до п. 7.9 Інструкції № 36, що подавався раніше, та Відомості розподілу вважаємо за можливе орієнтуватися на Методрекомендації № 579. За необхідності радимо звертатися за консультацією до свого робочого органу ФНВ.
Докладніше див. розділ далі

Способи подання

Зазвичай подають на паперових носіях особисто.
Вважаємо за можливе також подання звіту поштою

Кількість паперових звітів

Не визначена. Традиційно звіт формують у 2 примірниках, один з яких з позначкою ФНВ залишається у страхувальника

Відповідальність

За несвоєчасне інформування ФНВ про річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), тобто за несвоєчасне подання Відомості розподілу, на посадових осіб підприємств та підприємців, які використовують найману працю, може бути накладено адмінштраф за ст. 1654 КУпАП від 136 до 255 грн. (за повторне протягом року порушення — від 170 до 340 грн.)

 

Особливості заповнення

Порядком № 30 не визначено правил заповнення Відомості розподілу.

Як і всі звітні форми, що подаються, Відомість розподілу, на наш погляд, слід заповнювати з урахуванням загальноприйнятих правил заповнення звітності:

— українською мовою;

— кульковою ручкою синім або чорним чорнилом;

— без підчищень та виправлень;

— якщо рядок не заповнюється через відсутність операції, він прокреслюється;

— у разі подання підприємством підписується керівником та головним бухгалтером (за наявності посади). Звіт, що складається підприємцем, підписується самим підприємцем.

У формі Відомості розподілу зазначено, що до неї включається інформація на підставі даних бухгалтерської звітності за минулий календарний рік. При поданні звіту до 25 січня 2012 року використовуємо показники 2011 року.

При заповненні граф 1 і 2 «Код виду економічної діяльності за КВЕД», «Найменування виду економічної діяльності» слід ураховувати норми постанови № 58. У ній зазначено, що у зв'язку з набуттям чинності з 01.01.12 р. Класифікацією ДК 009:2010 у Відомості розподілу за 2011 рік слід зазначати види діяльності згідно з двома класифікаторами:

1) Класифікацією ДК 009-96 — незважаючи на те, що вона втратила чинність з 01.04.06 р. у зв'язку з прийняттям Класифікації ДК 009:2005, її норми застосовувалися для встановлення страхових тарифів аж до 31.12.11 р. (останній «подовжуючий» наказ Держтехрегулювання — від 24.12.10 р. № 582). А Класифікація ДК 009:2005 для цих цілей не використовувалася ніколи;

2) Класифікацією ДК 009:2010 — цей Класифікатор у 2012 році діє разом із Класифікацією ДК 009:2005. Але для мети встановлення страхових тарифів використовується саме Класифікація ДК 009:2010.

До речі, у зв'язку зі скасуванням Класифікації ДК 009-96 ФНВ не зашкодило б «підчистити» також Порядок № 30, і, зокрема, додаток 3, в якому є пряме посилання на цей документ.

Таким чином, страхувальники на один вид діяльності заповнюють два рядки. Також на практиці трапляються й інші варіанти заповнення цих двох показників класифікацій: одним рядком через дріб, двома окремими звітами. Який з них використовувати, радимо уточнити у своєму органі ФНВ.

Що стосується заповнення інших показників, то внаслідок схожості додатка 13 до п. 7.9 Інструкції № 36, що раніше подавався, та Відомості розподілу і відсутності будь-яких роз'яснень з боку ФНВ, вважаємо за можливе орієнтуватися на Методрекомендації № 579.

Так, показник графи 3 «Середньооблікова кількість штатних працівників, осіб» заповнюється як аналогічна графа 3 торішнього додатка 13 до п. 7.9 Інструкції № 36. Тут ми вказуємо показник середньооблікової кількості штатних працівників (далі — СКШП), розрахований згідно з Інструкцією № 286*. Цей показник необхідно розраховувати не лише в цілому за 2011 рік, а й також для кожного виду економічної діяльності.

* Про порядок розрахунку цього показника читайте у статті «Працевлаштування інвалідів: виконуємо норматив» // «БТ», 2011, № 49, с. 16.

Щоб розрахувати показник СКШП за 2011 рік, необхідно підсумувати показники СКШП за всі місяці 2011 року і поділити отриману суму на 12 місяців (п.п. 3.2.5 Інструкції № 286). У свою чергу, показник СКШП за кожен місяць розраховують підсумовуванням кількості штатних працівників облікового складу за кожен календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого — по 28), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, та діленням отриманої суми на кількість календарних днів звітного місяця.

Ураховуючи торішню практику, цей показник слід заповнити в цілих одиницях.

Приклад. Підприємство займається друкуванням рекламних буклетів, календарів тощо (код КВЕД 22.22.0 згідно з Класифікацією ДК 009-96) та здаванням в оренду нежитлової нерухомості (код КВЕД 70.20.2). Розрахунок СКШП за 2011 рік наведемо в табл. 2. У Відомості розподілу кількість працівників буде заповнено, як показано на рисунку (с. 41).

 

Таблиця 2. Розрахунок показника СКШП (графа 3) за 2011 рік (до прикладу)

Число та місяць 2011 року

Кількість штатних працівників
 (пп. 2.4 і 2.5 Інструкції № 286)

У тому числі виключаються із СКШП
(пп. 2.5.8 і 2.5.9 Інструкції № 286)

Уключається до розрахунку СКШП

22.22.0

70.20.2

усього

22.22.0

70.20.2

усього

22.22.0

70.20.2

усього

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

01.01

10

22

32

1

1

2

9

21

30

02.01

10

22

32

1

1

2

9

21

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

320

682

1002

31

31

62

289

651

940

СКШП за січень

9
(289/31 дн.)

21
(651/31 дн.)

30
(
940/31 дн.)

01.02

12

25

37

1

0

1

11

25

36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лютий

348

725

1073

28

0

28

320

725

1045

СКШП за лютий

11
(320/28 дн.)

26
(725/28 дн.)

37
(1045/28 дн.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СКШП за 2011 рік

11*

23*

34*

* Щоб розрахувати цей показник, необхідно підсумувати показники СКШП за всі місяці 2011 року та поділити отриману суму на 12 місяців. Наприклад, СКШП щодо поліграфічної діяльності розраховують так: (9 + 11 + показники СКШП за березень — грудень 2011 року) : 12 міс.

 

 

img 1 

Приклад заповнення Відомості розподілу за 2011 рік (витяг)

 

Документи і скорочення статті

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про ЄВС — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Класифікація галузей № 1423 — Класифікація галузей економіки та видів робіт за професійним ризиком виробництва, наведена в додатку до Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою КМУ від 13.09.2000 р. № 1423.

Порядок № 30 — Порядок віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний), затверджений постановою правління ФНВ від 30.11.10 р. № 30.

Порядок № 21-6 — Порядок взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-6.

Постанова № 58 — постанова ФНВ «Щодо особливостей подання страхувальниками відомостей про фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) за результатами роботи за 2011 рік у зв'язку з набуттям чинності з 1 січня 2012 року національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» від 20.12.11 р. № 58.

Методрекомендації № 579 — Методичні рекомендації щодо заповнення Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності, затверджені наказом ФНВ від 29.07.05 р. № 579.

Класифікація ДК 009:2010 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457.

Класифікація ДК 009:2005 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держспоживстандарту від 26.12.05 р. № 375.

Класифікація ДК 009-96 — Класифікація видів економічної діяльності, затверджена наказом Держстандарту від 22.10.96 р. № 441.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

Інструкція № 36 — Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління ФНВ від 12.07.07 р. № 36 (втратила чинність з 01.01.11 р.).

Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ФНВ — Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

ПФ — орган Пенсійного фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі