Теми статей
Обрати теми

Не отримували гроші від ФТВП — не потрібно подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Не отримували гроші від ФТВП — не потрібно подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП

 

Декілька працівників довго хворіли в I та II кварталах 2011 року, тож ми отримували від ФТВП допомоги, які їм виплачували. У IV кварталі працівники хворіли, але не більше 5 днів, тому їх лікарняні ми оплачували за рахунок коштів роботодавця. Чи потрібно подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за IV квартал 2011 року, якщо гроші від ФТВП у цьому кварталі не отримували, заборгованості перед ФТВП немає?

(м. Житомир)

 

З 2011 року змінився порядок здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП*. Ті суми, які працівник має отримати за рахунок коштів ФТВП, Фонд перераховує на рахунок роботодавця за поданою наперед заявою-розрахунком. І після надходження сум допомоги роботодавець виплачує їх працівнику. Таке фінансування здійснюється відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26. Про це ми писали у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог з ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16.

* Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

У IV кварталі 2011 року працівники вашого підприємства хворіли не більше 5 днів, отже, виплата допомог по тимчасовій непрацездатності здійснювалася за ваш рахунок.

Згідно з п. 4.3 Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління ФТВП від 18.01.11 р. № 4, звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП не подається в разі:

— відсутності у страхувальника заборгованості по субрахунку 652 «За соціальним страхуванням» на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунку у звітному кварталі;

— наявності заборгованості за ФТВП на початок року та відсутності оборотів по субрахунку 652 (378) у звітному кварталі.

У Порядку № 4 вказаний саме цей cубрахунок (652), проте з 4 липня 2011 розрахунки з ФТВП за сумами допомог необхідно вести на субрахунку 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами» (див. «БТ», 2011, № 28, с. 3). Але на сьогодні ФТВП ще не оновив Порядок № 4 : у ньому фігурує старий рахунок.

Висновок. Оскільки ви у IV кварталі 2011 року не отримували кошти від ФТВП для виплати допомог по тимчасовій непрацездатності, тобто оборотів по субрахунку 652 (378) не було, а також оскільки не було заборгованості перед ФТВП (немає залишку по Кт 652 (378)), то й подавати форму Ф4-ФСС з ТВП за підсумками IV кварталу не потрібно.

Докладніше про звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП читайте у статті «Нова звітність до ФТВП: заповнюємо та подаємо» // «БТ», 2011, № 15, с. 25. Як подати цю звітність в електронній формі, ми писали у статті «Звітність до ФТВП електронкою: ФТВП розробив порядок подання» // «БТ», 2011, № 35, с. 32.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі