Теми статей
Обрати теми

Строки подання звітності з фіксованого сільськогосподарського податку на 2012 рік

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Строки подання звітності з фіксованого сільськогосподарського податку на 2012 рік

Коли закінчується строк подання звітності з фіксованого сільськогосподарського податку та підтверджуючих документів, що дають право сільгосптоваровиробнику у 2012 році обрати фіксований сільськогосподарський податок?

(м. Кіровоград)

 

Щоб обрати фіксований сільськогосподарський податок (далі — ФСП), суб’єкти господарювання мають дотримуватися відповідних критеріїв (бути сільгосптоваровиробником та отримати за попередній рік виручку від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки у розмірі, що дорівнює або перевищує 75 % загальної суми валового доходу), щороку підтверджувати свій статус та подавати звітність за поточний рік.

У 2011 році, як і в попередніх роках, проблем зі строками подання документів про підтвердження статусу платника ФСП і звітності на поточний рік не виникало, бо спочатку у Законі про ФСП*, а потім у Податковому кодексі України (далі — ПКУ) було чітко сказано, що подавати такі документи слід до 1 лютого поточного року.

* Закон України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. № 320-XIV (втратив чинність 01.01.11 р.).

Але після того, як до глави 2 розд. XIV ПКУ були внесені зміни Законом України від 07.07.11 р. № 3609-VI**, у строках подання документів, а саме звітності з ФСП, виникли розбіжності:

1) у п. 306.1 ПКУ передбачено, що сільгосптоваровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу ДПС за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік;

2) у п. 308.1 ПКУ передбачено, що сільгосптоваровиробники для набуття і підтвердження статусу платника податку подають до 1 лютого поточного року:

— загальну податкову декларацію з ФСП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок, — органу ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

— звітну податкову декларацію з ФСП на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — органу ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки;

— розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (далі — розрахунок сільсгоспчастки) — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/ або за місцем розташування земельних ділянок;

— відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/ або за місцем розташування земельних ділянок.

** Див. Тему тижня «Генеральная чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

На наш погляд, слід користуватися положеннями п. 308.1 ПКУ, де йдеться про подання звітності і підтверджуючих документів до 1 лютого поточного року. Пояснюється це тим, що у п. 308.1 ПКУ встановлено строк, у який сільгосптоваровиробники мають подати декларацію ФСП, розрахунок частки і відомості про наявність земель «для набуття і підтвердження статусу платника податку», а у п. 306.1 ПКУ — лише про можливість подання декларацій з ФСП. Тобто саме подання звітності і підтверджуючих документів не пізніше 1 лютого 2012 року надасть право сільгосптоваровиробнику обрати ФСП.

Схоже, що податківці дотримуються такого ж підходу. У консультації, наданій у ЄБПЗ (розд. 360.06), вказано, що якщо суб’єкт господарювання подав податкові декларації з ФСП на поточний рік, то він звільняється від обов’язку додатково подавати у період з 1 по 20 лютого поточного року зазначені податкові декларації. Тобто, як бачимо, податківці вважають, що головним є подання звітності і підтверджуючих документів до 1 лютого 2012 року, а подання самої звітності до 20 лютого — додатковий захід (хоча не зрозуміло, для чого потрібне таке дублювання).

Тому, щоб без проблем перейти на сплату ФСП у 2012 році, радимо сільгосптоваровиробникам подати декларації з ФСП та підтверджуючі документи, що дають їм право обрати ФСП (розрахунок сільсгопчастки і довідку про наявність земель) у строки, встановлені п. 308.1 ПКУ, тобто до 1 лютого 2012 року.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі