Теми статей
Обрати теми

Строки подання звітності з плати за землю на 2012 рік

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Строки подання звітності з плати за землю на 2012 рік

Коли закінчується строк подання звітності з плати за землю на 2012 рік?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю відповідно до ст. 285 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року. У ст. 286 ПКУ законодавець надав право платникам плати за землю на свій розсуд вибирати один із двох варіантів подання звітності:

1) подати податкову декларацію з плати за землю на поточний рік за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1015, не пізніше 20 лютого поточного року відповідному органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки. У ній вказується річна сума податку з розбивкою на рівні частки за місяцями (п. 286.2 ПКУ). Якщо подається декларація вперше (фактично починається діяльність суб’єкта як платника плати за землю), то разом з нею слід подати і довідку (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі;

2) замість однієї річної декларації на поточний рік можна щомісяця подавати нову звітну податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ).

Подання декларації на поточний рік звільняє платників плати за землю від обов'язку подання щомісячних декларацій, так як і подання місячних декларацій звільняє від подання річної.

Отже, платники плати за землю, які обрали у 2012 році перший варіант подання звітності, мають подати за рік одну декларацію з плати за землю на 2012 рік не пізніше 20 лютого 2012 року. Платники, які обрали другий варіант подання декларації, подають її щомісяця протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (першу декларацію у 2012 році вони мають подати за січень не пізніше 20 лютого 2012 року). Тобто виходить, що граничний строк подання річної декларації з плати за землю на 2012 рік, як і місячної декларації за січень 2012 року, збігаються. Тому суб’єкт господарювання сам має вибирати, який варіант подання звітності для нього буде зручнішим.

Нагадаємо, що у 2011 році подавати річну декларацію і першу щомісячну платники податку мали у різні строки: річну до 1 лютого, а місячну — до 20 лютого. Тому платники, які не подали річну декларацію до 1 лютого, так би мовити, знаходилися у підвішеному стані, оскільки не було відомо, чи вони пропустили граничний строк подання такої декларації і припустилися помилки чи збираються звітувати щомісяця.

Щоб усунути таку плутанину, законодавцями були внесені зміни до п. 286.2 ПКУ Законом України від 07.07.11 р. № 3609-VI* (набрав чинності 06.08.11 р.), відповідно до яких граничні строки подання річної звітності було перенесено з 1 лютого на більш пізніший строк — 20 лютого. А тому подавати у 2012 році річну декларацію з плати на землю слід не пізніше 20 лютого.

* Див. Тему тижня «Генеральна чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі