Теми статей
Обрати теми

Бартер: суму ПДВ, що не ввійшла до податкового кредиту, можна врахувати у витратах

Редакція БТ
Лист від 11.01.2012 р. № 744/7/15-1417

Бартер: суму ПДВ, що не ввійшла до податкового кредиту, можна врахувати у витратах

 

ДПСУ висловила свою думку з приводу включення до витрат суми ПДВ, яку не включено до податкового кредиту згідно зі ст. 199 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) в разі, коли сплата постачальнику за товари, роботи, послуги здійснювалася шляхом проведення бартерної операції чи взаємозаліку.

В абз. 3 п.п. 139.1.6 ПКУ передбачено, що платник ПДВ, який одночасно провадить операції з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг), що обкладаються ПДВ та звільнені від оподаткування або не є об'єктом обкладення ПДВ, при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток може включити ПДВ, сплачений у складі витрат на придбання товарів (робіт, послуг), що входять до складу витрат, або збільшити вартість об'єкта основних засобів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації, на суму сплаченого ПДВ, яку не включено до податкового кредиту.

З цього можна зробити висновок про таке: якщо при здійсненні бартерної операції або взаємозаліку нараховано ПДВ, то його суму в частині, що не ввійшла до податкового кредиту, можна включити до витрат. Отже, право на такі витрати не залежить від форми розрахунків (чи було ПДВ сплачено грошима, чи здійснено залік заборгованості).

(Лист ДПСУ від 11.01.12 р. № 744/7/15-1417)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі