Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку

Редакція БТ
Наказ від 31.05.2012 р. № 658

МІНФІН УНІС НИЗКУ ЗМІН

до нормативних актів щодо бухобліку

Наказ Міністерства фінансів України від 31.05.12 р. № 658

«Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»

 

Наказом , що коментується, Мінфін уніс зміни до низки нормативних актів з бухгалтерського обліку. Основні новації полягають у такому.

1. Строк корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів і нематеріальних активів має фіксуватися в розпорядчому акті підприємства. Це випливає зі змін, унесених до п. 23 П(С)БО 7 «Основні засоби» та п. 25 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи».

Зазначеними новаціями Мінфін привів ці П(С)БО у відповідність до вимог п.п. 145.1.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), де передбачається, що нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання об'єкта, що встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не менше, ніж визначено в п. 145.1 ПКУ.

Таким чином, інформацію про строк корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів і нематеріальних активів тепер обов’язково* слід фіксувати в наказі підприємства про зарахування відповідного об'єкта на баланс. Що стосується «старих» об'єктів, стосовно яких відповідна інформація в наказі не фіксувалася, то щодо них бажано скласти один загальний наказ, у якому вказати для кожного об'єкта встановлений строк корисного використання (експлуатації).

* Водночас ми так рекомендували діяти й раніше (див. статтю «Основні засоби: надходження на підприємство» // «БТ», 2011, № 32, с. 34).

2. Виплати за невідпрацьований час, що не підлягають накопиченню, відображаються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності». Відповідно до змін, унесених до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291 (далі — Інструкція № 291), на субрахунку 949 приписано серед усього іншого відображати виплати за невідпрацьований час, що не підлягають накопиченню. До них належать виплати за невідпрацьований час, право на які не поширюється на майбутні періоди (п. 3 П(С)БО 26 «Виплати працівникам»). Найпоширенішою серед таких виплат є оплата перших п'яти днів непрацездатності працівників за рахунок підприємства.

Цю зміну Мінфін також уніс «на догоду» податківцям, які в консультації з розділу 110.07.17 ЄБПЗ приписали оплату перших п'яти днів непрацездатності та суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахованого на таку суму, а також на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується починаючи з шостого дня непрацездатності, ураховувати у складі інших витрат і відображати в рядку 06.4.39 додатка ІВ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства в тому звітному податковому періоді, в якому ці суми було нараховано.

У зв'язку з цим Мінфін ще в листі від 26.10.11 р. № 31-08410-07-16/26368 зауважив, що оплата працівникам перших п'яти днів непрацездатності відображається по дебету рахунка 94 «Інші витрати операційної діяльності» та кредиту рахунка 66 «Розрахунки за виплатами працівникам». У цьому самому листі було приписано нарахування сум матеріального забезпечення, що здійснюються за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (допомога по тимчасовій непрацездатності й допомога по вагітності та пологах), відображати по дебету субрахунку 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами» і кредиту рахунка 66.

Тепер цю процедуру закріплено на нормативному рівні, тобто незалежно від того, якому працівнику оплачуються перші п'ять днів непрацездатності, такі виплати проводяться кореспонденцією: Дт 949 — Кт 661.

3. В Інструкції № 291 передбачено нову кореспонденцію: Дт 37 «Розрахунки з різними дебіторами» — Кт 66. Цією проводкою може показуватися, зокрема, взаємозалік заборгованості працівника щодо реалізованих йому підприємством товарів (робіт, послуг) та заборгованості перед працівником з належної йому заробітної плати.

4. У підприємств державного, комунального секторів економіки змінився порядок використання коштів на матеріальне заохочення. Відповідно до оновленої редакції п.п. 1.2 п. 1 розділу IV Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки та господарських організацій, що володіють та/або користуються об'єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом Мінфіну України від 19.12.06 р. № 1213 , створення такого резерву в бухгалтерському обліку тепер не відображається. Отже, кореспонденція по дебету рахунків обліку витрат операційної діяльності та кредиту субрахунку 477 «Забезпечення матеріального заохочення» не виконується.

Сума нарахованої працівникам винагороди, допомоги, премії тощо з прибутку попереднього звітного кварталу (року) відповідно до фінансового плану відображається відразу кореспонденцією по дебету субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» та кредиту рахунка 66.

Фактично Мінфін повернувся до процедури відображення цих виплат, яка була передбачена в першій редакції зазначеної норми та унеможливлювала маніпулювання показниками прибутку за рахунок створення резерву на матеріальне заохочення.

Наказ , що коментується, набирає чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі