Теми статей
Обрати теми

01.07.12 р. — дата, з якої можуть застосовуватися санкції за порушення у сфері захисту персональних даних фізичних осіб

Редакція БТ
Відповідь на запитання

01.07.12 р. — дата, з якої можуть
застосовуватися санкції за порушення
у сфері захисту персональних даних фізичних осіб

Я працюю приватним підприємцем — єдиноподатником. У грудні 2011 року поштою з повідомленням про вручення я відправив заяви про реєстрацію баз персональних даних (БПД) «Працівники» та «Контрагенти», однак свідоцтво про реєстрацію БПД досі не отримав. Чи зможуть мене оштрафувати за це з 1 липня 2012 року?

(м. Львів)

 

Це питання, упевнені, хвилює багатьох наших передплатників, і не лише підприємців, а й юридичних осіб.

Почнемо з нагадування, що з 01.07.12 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних» від 02.06.11 р. № 3454-VI (далі — Закон № 3454), яким установлено санкції за порушення у сфері захисту персональних даних фізичних осіб. Види порушень та розміри штрафів такі:

— за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суб'єкта персональних даних (у тому числі працівника) про його права у зв'язку із включенням його персональних даних до БПД, мету збирання цих даних та осіб, яким ці дані передаються, може бути накладено штраф на посадових осіб, фізичних осіб — підприємців у розмірі від 300 до 400 нмдг* (тобто від 5100 до 6800 грн.), на фізичних осіб — роботодавців, які не мають статусу підприємця, — від 200 до 300 нмдг (від 3400 до 5100 грн.);

— за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення Державної служби України з питань захисту персональних даних (далі — ДСЗПД) про зміну відомостей, що подаються для державної реєстрації БПД, на посадових осіб підприємства або на фізичну особу — підприємця може бути накладено штраф від 200 до 400 нмдг (від 3400 до 6800 грн.), на фізичних осіб — роботодавців, які не мають статусу підприємця, — від 100 до 200 нмдг (від 1700 до 3400 грн.);

за ухилення від державної реєстрації БПД передбачено штраф: на громадян, які не мають статусу підприємця, — від 300 до 500 нмдг (від 5100 до 8500 грн.), на посадових осіб, фізичних осіб — підприємців — від 500 до 1000 нмдг (від 8500 до 17000 грн.).

* Неоподатковуваний мінімум доходів громадян (17 грн.).

Кримінальна відповідальність наставатиме за незаконні збирання, зберігання, використання, знищення, розповсюдження конфіденційної інформації про особу або незаконну зміну такої інформації у вигляді штрафу від 500 до 1000 нмдг (від 8500 до 17000 грн.) або виправних робіт на строк до двох років, або у вигляді арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Як бачимо, одним із порушень є ухилення від реєстрації БПД, тому закономірно виникає побоювання, що відсутність у суб'єкта господарювання свідоцтва про реєстрацію БПД буде розцінено перевіряючими як порушення. Затримку реєстрації БПД ДСЗПД пояснює отриманням наприкінці минулого року понад 2 млн заяв, що обробляються по черзі в порядку їх надходження. При цьому за інформацією, розміщеною представниками ДСЗПД на її офіційному сайті www.zpd.gov.ua (станом на 10.07.12 р.), факт подання заяви про реєстрацію БПД до ДСЗПД не вважатиметься ухиленням від державної реєстрації БПД.

У зв'язку з цим за наявності підтвердження про відправлення до ДСЗПД заяв про реєстрацію БПД (повідомлення поштової служби про вручення листа адресату з описом вкладення) підстав для накладення штрафу немає. При отриманні та обробці заяви ДСЗПД відправляє на зазначену заявником електронну адресу номер коду, за яким зареєстровано заяву. За цим кодом заявник надалі відстежує прийняте ДСЗПД рішення на сайті https://rbpd.informjust.ua.

Вам залишається тільки очікувати отримання свідоцтва про реєстрацію (мотивовану відмову в реєстрації), яке ДСЗПД або відправить вам поштою (якщо про це в заяві було зроблено позначку у відповідному полі), або видасть особисто вам чи за довіреністю уповноваженій особі.

Слід мати на увазі таке: із роз'яснень ДСЗПД випливає, що відповідальність не настає автоматично з 1 липня 2012 року. Це лише дата, з якої санкції може бути застосовано до власників БПД у разі доведеного порушення прав громадян на захист персональних даних у результаті контрольних дій ДСЗПД, з інших підстав, передбачених законом. При цьому контрольні дії, за роз'ясненням цієї служби, здійснюються тільки на підставі скарг громадян, права яких порушено, і лише органами ДСЗПД.

Строк подання заяви про реєстрацію БПД законодавством не встановлено, хоча, безумовно, для уникнення спорів з перевіряючими це краще було зробити до 01.07.12 р.*

* Наприкінці минулого року, коли дату набуття чинності Законом № 3454 було призначено на 01.01.12 р., було роз'яснення ДСЗПД, що не вважатиметься ухиленням від реєстрації БПД факт подання заяви до 01.01.12 р. Логічно, що тепер цей строк продовжено до 01.07.12 р.

На завершення зауважимо, що Мін'юст наказом від 22.06.12 р. № 947/5 затвердив Порядок здійснення Державною службою України з питань захисту персональних даних державного контролю за дотриманням законодавства про захист персональних даних**.

** Див. ком. на с. 4.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі