Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо порядку оподаткування операцій, перелічених в підпункті 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 розділу V Податкового кодексу України

Редакція БТ
Наказ від 05.07.2012 р. № 589

ВИДАВНИЧА
ПІЛЬГА З ПДВ:

податківці чіткіше
роз'яснили порядок застосування

Наказ Державної податкової служби України від 06.07.12 р. № 589

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо порядку оподаткування операцій, перелічених в підпункті 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 розділу V Податкового кодексу України»

 

В Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом, що коментується (далі — Консультація № 589), податківці розглянули порядок оподаткування операцій, перерахованих у п.п. 197.1.25 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ звільняються від обкладення ПДВ операції постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книг (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників і навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації митною територією України.

Звільнення від оподаткування товарів, передбачене п. 197.1 ПКУ, поширюється також на операції з увезення таких товарів на митну територію України (п. 197.4 ПКУ).

Податківці звертають увагу, що пільга за п.п. 197.1.25 ПКУ надається лише для перерахованих в цьому пункті товарів вітчизняного виробництва, а саме: періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книг (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників і навчальних посібників.

Операції з увезення на митну територію України друкованої продукції іноземного виробництва обкладаються ПДВ на загальних підставах (див. лист Держмитслужби від 30.08.11 р. № 15.1/1269).

Для словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вимоги щодо їх походження ПКУ не встановлено. Тобто неважливо, де видано такий словник — в Україні або за кордоном, усе одно щодо цієї продукції застосовується пільга. Такий висновок сам собою випливає із норм законодавства, і ми вже згадували про нього (див. ком. «Від ПДВ звільнено тільки вітчизняну періодику: роз'яснення ДПАУ» // «БТ», 2011, № 38, с. 8).

Наведемо витяг з Консультації № 589, що ілюструє відповіді податківців на деякі запитання, пов'язані з обкладенням ПДВ періодики та іншої друкованої продукції (див. «Нюанси оподаткування друкованої продукції»).

 

Нюанси оподаткування друкованої продукції

Витяг із Консультації № 589

«Запитання 1. Чи звільняються від оподаткування податком на додану вартість при ввезенні на митну територію України словники українсько-іноземної або іноземно-української мови, періодичні видання друкованих засобів масової інформації, книжки, учнівські зошити, підручники та навчальні посібники?

Відповідь. Звільнення від оподаткування податком на додану вартість товарів іноземного виробництва, передбачене п. 197.4 <…> Кодексу, поширюється лише на операції із ввезення на митну територію України словників українсько-іноземної або іноземно-української мови. Операції із ввезення на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книжок, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників іноземного виробництва від оподаткування податком на додану вартість не звільняються.

Запитання 2. Чи звільняються від оподаткування операції з постачання на митній території України ввезених на митну територію України словників українсько-іноземної або іноземно-української мови?

Відповідь. Операції з постачання на митній території України ввезених на митну територію України словників українсько-іноземної або іноземно-української мови (як іноземного, так і вітчизняного виробництва) звільняються від оподаткування податком на додану вартість, оскільки додаткових обмежень п.п. 197.1.25 <…> Кодексу для таких операцій не встановлено і на ці операції поширюються норми п. 197.4 <…> Кодексу.

Запитання 3. Чи звільняються від оподаткування операції з постачання на митній території України ввезених на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книжок, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників іноземного виробництва?

Відповідь. Операції з постачання на митній території України ввезених на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книжок, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників іноземного виробництва від оподаткування податком на додану вартість не звільняються, оскільки звільнення від оподаткування встановлено п.п. 197.1.25 <…> Кодексу тільки для таких товарів вітчизняного виробництва.

Запитання 4. Чи поширюється пільга, встановлена п.п. 197.1.25 <…> Кодексу, на видання еротичного характеру вітчизняного чи іноземного виробництва?

Відповідь. Операції з постачання на митній території України видань еротичного характеру (як вітчизняного, так і іноземного виробництва) підлягають оподаткуванню у загальновстановленому порядку із застосуванням основної ставки податку на додану вартість (20 відсотків).»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі