Теми статей
Обрати теми

Щодо виписки розрахунку коригування до зведеної податкової накладної

Редакція БТ
Лист від 30.05.2012 р. № 9181/6/15-3115

ЗВЕДЕНА
ПОДАТКОВА НАКЛАДНА:

ДПСУ роз'яснює,
коли необхідно виписувати
 розрахунок коригування

Лист Державної податкової служби України від 30.05.12 р. № 9181/6/15-3115

«Щодо виписки розрахунку коригування до зведеної податкової накладної»

 

У листі, що коментується, ДПСУ роз'яснює порядок виписки РК* до зведеної ПН.

* Використані документи і скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI; Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379; ПН — податкова накладна; ПЗ — податкові зобов'язання; ПК — податковий кредит; РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

1. Зведена ПН. Згідно з п. 201.4 ПКУ і п. 6 Порядку № 1379, ПН виписується у двох екземплярах у день виникнення ПЗ продавця. Оригінал ПН видається покупцеві, копія залишається в продавця товарів/послуг.

Згідно з п. 15 Порядку № 1379 у разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер при постійних зв'язках із покупцем, покупцеві може бути виписано зведену ПН, виходячи з визначеної в договорі періодичності оплати поставлених товарів/послуг (1 раз на п'ять днів, 1 раз на десять днів тощо), але не рідше за один раз на місяць і не пізніше останнього дня місяця. При цьому до зведеної ПН обов'язково додається реєстр товаротранспортних накладних або інших відповідних супровідних документів, згідно з яким здійснено постачання товарів/послуг.

2. Повернення в межах місяця. Згідно з п. 192.1 НКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг чи при поверненні постачальником суми попередньої оплати, суми ПЗ і ПК постачальника і одержувача необхідно відкоригувати.

Пунктом 18 Порядку № 1379 передбачено, що в разі здійснення коригування сум ПЗ згідно зі ст. 192 НКУ постачальник товарів/послуг виписує РК. Порядок складання, реєстрації, зберігання РК аналогічний до порядку, передбаченого для ПН.

Ураховуючи, що зведена ПН виписується за підсумками визначеної в договорі періодичності оплати поставленої продукції, не рідше за один раз у місяць і не пізніше останнього дня місяця, то в листі, який коментується, податківці прийшли до висновку, що в разі, якщо до моменту виписки продавцем зведеної ПН сталася зміна ПЗ продавця у зв'язку з поверненням покупцеві коштів за непоставлені товари (послуги) або поверненням покупцем товарів, ПДВ у зведеній ПН таким продавцем вказується загальною сумою, що відповідає фактичній сумі поставлених покупцеві товарів (послуг). При цьому РК до такої ПН виписувати не потрібно.

До речі, ця думка не нова — аналогічний висновок міститься в листі ДПСУ від 06.04.12 р. № 10162/7/15-3417-16 (див. ком. «Зведена податкова накладна: ДПСУ роз'яснила порядок заповнення» // «БТ», 2012, № 21, с. 10), у журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 17-18, с. 2, а також у консультації з ЄБПЗ (розд. 130.10).

Крім того, в одній із консультацій в ЄБПЗ (розд. 130.10) податківці стверджують, що якщо продавцем отримано від покупця більшу за вартість поставлених покупцеві товарів суму коштів, то продавець повинен виписати зведену ПН загальною сумою, що відповідає фактичній вартості поставлених покупцеві товарів/послуг, а надлишок коштів повернути покупцеві. При цьому, якщо надлишок засобів залишається в продавця за рахунок оплати іншого постачання товарів, то продавець має нарахувати ПЗ і виписати додаткову ПН. РК із такої операції виписувати не потрібно.

3. Повернення в наступному місяці. На думку податківців, у разі виникнення підстав для здійснення коригування сум ПЗ згідно зі ст. 192 НКУ виписка РК до зведеного ПК, виписаного в попередньому звітному періоді, здійснюється:

— у такому ж зведеному форматі згідно з періодичностю оформлення ПН за фактично поставлену продукцію, визначену в договорі (1 раз на п'ять днів, 1 раз на десять днів тощо);

— але не рідше за один раз на місяць;

— і не пізніше останнього дня місяця;

за умови, що в одному зі «зведених» РК не можуть коригуватися показники різних зведених ПН.

На наш погляд, висновки податківців вимагають деяких уточнень:

1) РК складається до конкретної зведеної ПН і в ньому відображаються тільки ті товари/послуги, що повернено в наступному місяці. Якщо згідно з одним документом повертаються товари/послуги, які було відображено в різних зведених ПН (наприклад, постачалися в різних місяцях), то до кожної з таких ПН потрібно виписувати окремий РК;

2) РК може складатися в зведеному форматі (повернення за декілька днів, але не більше ніж за місяць, відображаються в одному РК), якщо повернення товарів/послуг має постійний або періодичний характер. Але в такому зведеному РК можуть відображатися тільки товари/послуги, на які було складено одну зведену ПН.

Детально про те, як здійснюються коригування з ПДВ, ми писали в статті «ПДВ-коригування за Податковим кодексом: вивчаємо загальні і нестандартні ситуації» // «БТ», 2011, № 21, с. 17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі