Теми статей
Обрати теми

Щодо права на застосування фіксованого сільськогосподарського податку

Редакція БТ
Лист від 28.03.2012 р. № 5508/6/15-2216

ФСП:

як стати платником підприємству,
що утворене шляхом злиття

Лист Державної податкової служби України від 28.03.12 р. № 5508/6/15-2216ф

«Щодо права на застосування фіксованого сільськогосподарського податку»

 

У листі, що коментується, ДПСУ пояснила, за яких умов новоутворений сільськогосподарський товаровиробник зможе стати платником фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП).

Податківці зазначили, що відповідно до п. 301.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) за загальним правилом сільгосптоваровиробник має право стати платником податку у випадку, коли частка сільськогосподарського товаровиробництва такого підприємства за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.

А от якщо таким платником збирається стати підприємство, яке утворилося протягом поточного року шляхом злиття або приєднання декількох підприємств, то для цього слід користуватися спеціальними правилами набуття статусу платника ФСП. Ці правила прописані у п. 301.2 ПКУ. Згідно з ними новостворене підприємство може стати платником ФСП у році створення, якщо 75 % критерій за попередній рік був також дотриманий всіма підприємствами, які входять до новоствореного підприємства.

Тобто, щоб новостворене підприємство стало платником ФСП у році утворення, 75 % критерій має виконати окремо кожне підприємство, що входить до його складу.

Нагадаємо, що до набрання чинності ПКУ, щоб стати платником ФСП сільгосптоваровиробник, який утворений шляхом злиття або приєднання декількох підприємств, мав дотриматися лише одного критерію: загальна сума, одержана від реалізації сільгосппродукції власного виробництва за попередній звітний (податковий) рік всіх підприємств, що утворили нове підприємство, перевищувала 75 % загального доходу. Вимоги щодо дотримання 75 % критерію кожним окремим підприємством, що входить до складу нового, — не існувало.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі