Теми статей
Обрати теми

ПКУ не передбачає можливості відкликати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

ПКУ не передбачає можливості
відкликати заяву про застосування
спрощеної системи оподаткування

Чи має право ФОП — платник єдиного податку відкликати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, якщо ця заява зареєстрована в органі ДПС?

 

Нормами Податкового кодексу України (далі — ПКУ) не передбачено відкликання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування.

Відповідно до п.п. 298.1.1 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до органу ДПС заяву. Згідно з п.п. 298.1.3 ПКУ* суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року шляхом подання заяви до органу ДПС.

* Імовірно, що тут ідеться про п.п. 298.1.4 ПКУ. — Прим. ред.

Крім того, пп. 298.2.1 та 298.2.2 ПКУ встановлено, що для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу ДПС заяву. Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ (за умови відсутності непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які платники єдиного податку сплачують відповідно до глави 1 розділу XIV ПКУ), з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Ураховуючи вищевикладене, нормами ПКУ не передбачено відкликання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sta.gov.ua (розд. 230.01)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі