Теми статей
Обрати теми

Оподаткування наднормативних добових

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Оподаткування наднормативних добових

Чи є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб виплата добових витрат на відрядження понад встановлені норми?

(м. Харків)

 

Відповідно до п.п. 140.1.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) до складу витрат на відрядження відносяться витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням як у межах території України, так і за кордоном.

Максимальний розмір добових, які можна включити до складу податкових витрат платника податку на прибуток, залежить від розміру мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року та території відрядження (абз. четвертий п.п. 140.1.7 ПКУ):

 

Територія відрядження

Максимальний розмір добових у 2012 році, грн.

У межах України

Не більше 214,60 (0,2 х 1073 грн. (1))

За кордон

Не більше 804,75 (0,75 х 1073 грн.)

(1) Розмір МЗП, установленої законом на 01.01.12 р. відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2012 рік» від 22.12.11 р. № 4282-VI, склав 1073 грн.

 

Добові в розмірі, що не перевищує зазначені вище розміри, не обкладаються податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) згідно з п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ. Сума перевищення добових витрат, що виплачується працівнику понад норми, установлені п.п. 140.1.7 ПКУ, тобто наднормативних добових, є доходом такого працівника, отриманим від роботодавця, у вигляді додаткового блага. Тому такі суми обкладаються ПДФО за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (15 % чи 17 %), та не включається до складу витрат роботодавця — платника податку на прибуток.

При визначенні бази оподаткування ПДФО слід ураховувати, яку суму добових зазначають у документі на виплату: «чисту» (суму до виплати на руки) чи «грязну» (до оподаткування). Якщо роботодавець зазначає суму добових як «чисту» суму, базу обкладення ПДФО слід визначати з урахуванням «натурального» коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ.

Дохід у вигляді понаднормових добових слід нарахувати в день затвердження Звіту про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт оскільки сума витрат працівника на відрядження (у тому числі й добових) стане відомою тільки після затвердження цього Звіту*. А тому утримувати із суми наднормативних добових ПДФО слід у день затвердження Звіту.

* Див. рубрику Пошта тижня «Оподаткування наднормативних добових» // «БТ», 2011, № 10, с. 46.

Що стосується перерахування до бюджету ПДФО із сум наднормативних добових, то однозначну відповідь з цього питання дати складно, оскільки положення ПКУ не містять чітких вказівок з цього приводу. Тому найбезпечніше зробити це в день затвердження Звіту.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума наднормативних добових відображається з ознакою доходу «126».

Оскільки наднормативні добові не є зарплатою, вони не враховуються при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу та до них не застосовується податкова соціальна пільга.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі