Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 та від 8 серпня 2011 р. № 932

Редакція БТ
Постанова від 11.01.2012 р. № 74

ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ:

Кабмін підкоригував деякі
аспекти держрегулювання цін

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.01.12 р. № 74

«Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 та від 8 серпня 2011 р. № 932»

 

Для покращення функціонування механізму регулювання цін на лікарські засоби, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, Кабмін постановою, що коментується, вніс зміни до постанови від 17.10.08 р. № 955 (далі — постанова № 955) та постанови від 08.08.11 р. № 932* (далі — постанова № 932), якою, зокрема, затверджено Порядок реєстрації оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (далі Порядок реєстрації цін).

* Див. ком. «Лікарські засоби: Кабмін змінив метод держрегулювання оптово-відпускних цін з декларування їх зміни на реєстрацію» // «БТ», 2011, № 37, с. 4.

1. Зміни до постанови № 955 . Змінено порядок визначення граничних надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які включені до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення та які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Нова редакція п. 2 постанови № 955 передбачає, що граничні надбавки можуть бути:

— граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 % зареєстрованої оптово-відпускної ціни з урахуванням мита та ПДВ (раніше базою для розрахунку надбавок були оптово-відпускної ціни, при цьому оптово-відпускна ціна не повинна була перевищувати розмір зареєстрованої у гривнях оптово-відпускної ціни);

— граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 % закупівельної ціни з урахуванням ПДВ.

2. Зміни до постанови № 932. До постанови № 932 було внесено такі зміни:

1) деталізовано перелік, виробів медичного призначення оптово-відпускні ціни на які підлягають реєстрації, зокрема, перев'язувальні та шовні засоби, стоматологічні матеріали, санітарно-гігієнічні вироби та матеріали, протезно-ортопедичні вироби та матеріали, посуд лабораторний, вироби окулярної оптики, вироби та матеріали, призначені для пакування і зберігання медичних виробів та лікарських засобів, що включені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення і придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (нова редакція абз. 4 п.п. 1 п. 1 постановки № 932 та новий абз. 3 п. 1 Порядку реєстрації цін);

2) встановлено що до 01.04.12 р. оптово-відпускні ціни на лікарські засоби і вироби медичного призначення, ціни на які не внесені до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення не підлягають держреєстрації. Після цієї дати уникнути такої процедури щодо цих лікарських засобів вже не вдасться;

3) підкориговано перелік і форми документів які представники власника реєстраційного посвідчення на лікарський засіб або уповноважені представники виробника виробу медичного призначення подають до МОЗ для реєстрації оптово-відпускної ціни на лікарський засіб або виріб медичного призначення.

Так, при реєстрації оптово-відпускних цін на лікарські засоби вітчизняного та іноземного походження слід подавати окремі форми Розрахунку оптово-відпускної ціни на лікарський засіб або виріб медичного призначення (нова редакція п.п. 3 п. 3 Порядку реєстрації цін). До цього форма розрахунку для лікарських засобів вітчизняного і іноземного виробництва не відрізнялася.

Крім копії декларації митної вартості лікарських засобів або виробів медичного призначення іноземного виробництва, слід також буде подавати копії рахунка-фактури (інвойсу) для таких лікарських засобів або виробів медичного призначення.

Доповнено перелік ще одним документом: інформацією про ціну виробу медичного призначення в країні походження і країнах Європейського Союзу та СНД за умови застосування в таких країнах державного регулювання цін на вироби медичного призначення;

4) зменшено строк перереєстрації оптово-відпускної ціни на лікарські засоби або вироби медичного призначення — не частіше ніж один раз на квартал (раніше було на півроку) за умови зміни ціни на сировину, матеріали, розміру накладних видатків, курсу іноземної валюти (п. 11 Порядку реєстрації цін).

Постанова, що коментується, набрала чинності з 14.02.12 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі