Теми статей
Обрати теми

З 01.01.12 р. єдиноподатники сплачують збір за спецводокористування, але не завжди

Редакція БТ
Відповідь на запитання

З 01.01.12 р. єдиноподатники сплачують збір
за спецводокористування, але не завжди

Чи є єдиноподатники платниками збору за спеціальне використання води?

(м. Харків)

 

Єдиноподатники — як юридичні, так і фізичні особи — з 01.01.12 р. є платниками збору за спеціальне використання води. Пов’язано це з тим, що у переліку податків і зборів, від сплати яких звільнені єдиноподатники, наведеному у п. 297.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), збір за спецводокористування не вказаний. А тому з початку цього року єдиноподатники зобов'язані сплачувати такий збір на загальних підставах.

Однак фактично сплачувати цей збір і подавати звітність єдиноподатники, як і інші суб’єкти господарювання, які використовують воду в своїй діяльності, в тому числі для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, будуть не завжди, а лише у випадку отримання води на підставі договору на поставку води (абз. 2 п. 326.2 ПКУ)*.

* Інформація про таких водокористувачів — абонентів надається постачальником води щороку до 20 січня, а за новоукладеними договорами — протягом 10 днів після їх укладення (п. 326.12 ПКУ).

Якщо ж вода отримується без укладення такого договору, наприклад як складова комунальних послуг, то платником збору за спецводокористування виступає постачальник такої води, а не безпосередній споживач води.

Єдиноподатники, які уклали договір на поставку води, обчислюють суму збору наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1009.

Подаються такі декларації щокварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, до органу ДПС за місцем податкової реєстрації платника збору. Одночасно з поданням такої декларації згідно з п. 328.7 ПКУ до податкового органу подаються також і копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (ф. № 2-ТП (водгосп)**).

**Звіт за ф. № 2-ТП (водгосп) подається до органів статистики не пізніше 5 числа, наступного за звітним кварталом. Подають цей звіт усі водокористувачі, що включені до переліку звітуючих підприємств відповідно до п.п. 1 Iнструкції щодо заповнення форми № 2-ТП (водгосп), затвердженої наказом Держкомстату від 30.09.97 р. № 230, крім водокористувачів, у яких обсяг використаної води не перевищує 50 куб. м на добу.

Сплачується збір протягом 10 календарних днів , наступних за останнім днем граничного терміну подання декларації, за місцем податкової реєстрації платника збору (п. 328.4 ПКУ).

Таким чином, граничним терміном подання звітності зі збору за спецводокористування за I квартал 2012 року є 10 травня 2012 року, а останнім днем сплати збору — 18 травня 2012 року.

Детальніше про порядок сплати збору за спецводокористування див. консультацію «Збір за спецводокористування: як відзвітувати за І квартал 2012 року» // «БТ», 2012, № 15. с. 31.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі