Теми статей
Обрати теми

Щодо зазначення коду УКТ ЗЕД у податковій накладній

Редакція БТ
Лист від 15.02.2012 р. № 4621/7/15-3417-20

КОД УКТ ЗЕД
 У ПОДАТКОВІЙ  НАКЛАДНІЙ:

ДПСУ пропонує переносити
 код із ВМД, навіть
 якщо він змінився

Лист Державної податкової служби України від 15.02.12 р. № 4621/7/15-3417-20

«Щодо зазначення коду УКТ ЗЕД у податковій накладній»

 

У листі, що коментується, податківці роз'яснили порядок заповнення гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної (ПН) у випадку коли на момент постачання імпортованих товарів код УКТ ЗЕД змінився.

Нагадаємо, що відповідно п. 201.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою ПН, у якій зазначаються в окремих рядках визначені пп. «а» — «і» обов'язкові реквізити, зокрема для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, у ПН має бути вказаний код товару згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ).

Такий обов'язковий реквізит вказується у гр. 4 ПН. У статті «Код УКТ ЗЕД у податковій накладній, або Історії із життя платників ПДВ» // «БТ», 2012, № 3, с. 10 ми детально розглядали порядок визначення коду УКТ ЗЕД і, зокрема, згадували випадки коли код УКТ ЗЕД товарів може змінюватись, наприклад, у зв'язку із переробкою на території України ввезених товарів.

У листі, що коментується, податківці вказали, що при постачанні імпортованих товарів платник податку повинен в гр. 4 ПН зазначати виключно код УКТ ЗЕД, вказаний у ВМД, якою були оформлені такі товари при їх ввезенні на митну територію України, в тому числі і у тому випадку, якщо вказаний у ВМД код УКТ ЗЕД змінився на момент постачання товару. Аналогічна консультація розміщена у ЄБПЗ* (розділ 130.21).

* ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

По суті податківці пропонують вказувати у гр. 3 і 4 ПН дані різних товарів:

— у гр. 3 — назва товару, який постачається (створеного у результаті переробки імпортованого товару, яка не достатня для того, щоб вважати такий товар товаром вітчизняного виробництва);

— у гр. 4 — код УКТ ЗЕД товару, який було ввезено на територію України, а потім піддано переробці.

На наш погляд, така ситуація не відповідає нормам ПКУ, адже п. 201.1 ПКУ передбачає відображення у ПН даних товарів/послуг, що постачаються.

Якщо імпортер може пояснити невідповідність у ПН номенклатури товарів та кодів УКТ ЗЕД пославшись на дані ВМД та роз'яснення податківців, то перед покупцем, який отримав таку ПН, відразу постане питання про причини такої невідповідності і чи не виникне проблем із формуванням податкового кредиту на підставі ПН із «невірно» вказаним кодом УКТ ЗЕД товару. Адже далеко не всі імпортери погодяться надати покупцю копію ВМД для підтвердження того, що вказаний у ПН код УКТ ЗЕД відповідає коду, вказаному у такій ВМД.

Тому, на наш погляд, покупець має право наполягати на правильному заповненні ПН, а при відмові — скористатись своїм правом сформувати податковий кредит на підставі скарги на постачальника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі