Теми статей
Обрати теми

Про сплату єдиного внеску фізичними особами — платниками єдиного податку

Редакція БТ
Лист від 02.04.2012 р. № 7619/03-30

ЄВС ЗА МІСЯЦЬ ВІДПУСТКИ

єдиноподатник сплачує
— роз'яснює Пенсійний фонд

Лист Пенсійного фонду України від 02.04.12 р. № 7619/03-30

«Про сплату єдиного внеску фізичними особами — платниками єдиного податку»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) вказав на необхідність сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄВС) підприємцям-спрощенцям за всі місяці роботи на спрощеній системі, у тому числі за один місяць у році, коли єдиноподатники першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок унаслідок відпустки чи хвороби.

Запитання виникло у зв'язку з тим, що відповідно до п. 295.5 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники єдиного податку першої та другої груп, що не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів*. А що ж з ЄВС? Може, його також можна не сплачувати за цей місяць?

* Про порядок застосування цієї норми читайте у статті «Єдиний податок для підприємців: роз'яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 19, с. 24.

Однак ПФУ в листі, що коментується, зауважив, що таким підприємцям все одно потрібно сплачувати ЄВС за місяць відпустки чи хвороби, оскільки і в такому місяці вони залишаються єдиноподатниками. У свою чергу, підприємці-єдиноподатники відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС** є платниками ЄВС. Тому вони й мають обов'язок зі сплати ЄВС у зазначений період.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Таким чином, підприємці першої та другої груп за місяць відпустки чи хвороби зобов'язані сплатити ЄВС, тоді як від сплати єдиного податку їх звільнено. Закон про ЄВС не містить звільняючої норми, аналогічної нормі п. 295.5 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі