Теми статей
Обрати теми

Транзитні перевезення: ДПСУ про пільгу та нульову ставку ПДВ

Редакція БТ
Лист від 28.03.2012 р. № 8971/7/15-3417-26

Транзитні перевезення: ДПСУ про пільгу та нульову ставку ПДВ

 

ДПСУ роз'яснила порядок обкладення ПДВ транзитних перевезень:

пільга, визначена п. 197.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ)*, застосовується до операцій з надання послуг з транзитного перевезення на всьому маршруті перевезення вантажів у цілому, без поділу його на відрізки в межах митної території України та поза межами митної території України. Нагадаємо: раніше («Вісник податкової служби України», 2011, № 41, с. 13; лист ДПСУ від 20.09.11 р. № 246/7/15-3417-01) податківці наполягали, що при наданні послуг, пов'язаних із транзитним перевезенням вантажів , однією зі сторін договору, на підставі якого надаються такі послуги, має бути вантажовласник (одержувач транзитних послуг). При цьому послуги, що надаються сторонніми організаціями та на підставі окремих договорів підприємству, яке надає послуги, пов'язані з транзитним перевезенням вантажів, не звільняються від обкладення ПДВ на підставі п. 197.8 ПКУ;

нульова ставка ПДВ, передбачена п.п. 195.1.3 ПКУ**, до відрізків транзитного маршруту, що припадають на територію поза межами митної території України, застосовуватися не може, оскільки такі відрізки не є самостійними маршрутами, а є частинами повного маршруту транзитного перевезення. А це означає, що постачальник транзитних транспортних послуг не має права на формування податкового кредиту щодо товарів/послуг, придбаних для транзитного перевезення.

* Згідно з п. 197.8 ПКУ звільняються від обкладення ПДВ операції з надання послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також надання послуг, пов'язаних з таким перевезенням (переміщенням).

** Відповідно до п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ за нульовою ставкою ПДВ оподатковується постачання таких послуг, як міжнародні перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом. Для цілей цього підпункту перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

(Лист ДПСУ від 28.03.12 р. № 8971/7/15-3417-26)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі