Теми статей
Обрати теми

Витяг із ЄДР — єдина підстава для ненарахування ЄСВ на виплати підприємцю за роботи (послуги)

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Витяг із ЄДР — єдина підстава для ненарахування ЄСВ
на виплати підприємцю за роботи (послуги)

Підприємство при виплаті доходу фізичній особі — підприємцю, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, не нарахувало єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Підставою став той факт, що виплата здійснювалася за видом діяльності, вказаним у свідоцтві про сплату єдиного податку, копія якого була надана підприємцем. Чи є правомірним ненарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за таких умов?

 

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону України від 07.04.11 р. № 3205, який набрав чинності 06.05.11 р.) платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), зокрема, є роботодавці — підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Таким чином, підставою для ненарахування єдиного внеску на суми виплат винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовим договором, укладеним з фізичною особою — підприємцем, є лише витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, в якому зазначені види діяльності, що відповідають виконаній підприємцем роботі (наданим послугам).

 

Людмила ПОЛЬОВИК,
 заступник директора Департаменту
— начальник відділу методології забезпечення платежів
 Департаменту надходження доходів ПФУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі