Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету

Редакція БТ
Постанова від 26.09.2012 р. № 986

ДЕРЖПІДТРИМКА
 ТВАРИННИЦТВА:

дотація за продану на забій худобу
 та утримання корів м’ясного напряму

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.09.12 р. № 986

«Про внесення змін до Порядку використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету»

 

Кабмін постановою, що коментується, черговий раз* (за останній рік вшосте!) вносить зміни до Порядку використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету, затвердженого постановою КМУ від 02.03.11 р. № 246 (далі — Порядок № 246).

* Див. ком. «Держпідтримка тваринництва: чергове вдосконалення механізму виплати дотації на молодняк» // «БТ», 2012, № 35, с. 8. та «Держпідтримка тваринництва: новий механізм використання сум ПДВ, акумульованих у спецфонді держбюджету» // «БТ», 2012, № 21, с. 4.

Цього разу зміни, внесені до Порядку № 246, не удосконалюють уже діючі види держпідтримки, а доповнюють існуючий перелік двома новими видами дотацій:

1) бюджетна дотація за вирощені та продані на забій і переробку молодняк великої рогатої худоби та свиней (крім свиноматок і кнурів) — дотація за продану на забій худобу;

2) спеціальна бюджетна дотація за поголів’я корів м’ясного напряму продуктивності — спецдотація на корів.

Розглянемо кожен із нових видів держпідтримки детальніше.

1. Дотація за продану на забій худобу. Цей вид держпідтримки надається;

— фізичним особам;

— фізичним особам — членам виробничих або обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів;

— фермерським господарствам.

Щоб отримати таку дотацію, вищеперелічені суб’єкти мають дотриматися таких умов:

по-перше, вирощувати у своїх господарствах молодняк ВРХ не менш як три місяці до моменту продажу на забій.

Датою, від якої рахуються три місяці вирощування, вважається дата видачі паспорта ВРХ, а у разі набуття цими суб’єктами ідентифікованих тварин — дата їх прибуття в господарство нового власника, зазначена у паспорті ВРХ, засвідчена печаткою державної установи ветеринарної медицини.

Що стосується дотації на свиней, то подібних вимог про мінімальний час вирощування їх у своїх господарствах, Порядок не містить. Однак отримання такої дотації під великим питанням через «технічні казуси». Справа у тому, що дотація надається на свиней (крім свиноматок і кнурів), а серед документів, які необхідно подати для її отримання, згадується копія реєстраційного свідоцтва свиней. Однак у п. 1.5 Положення про ідентифікацію та реєстрацію свиней, затвердженого наказом Мінагрополітики від 28.04.07 р. № 296, передбачено, що реєстраційне свідоцтво свиней — це документ установленої форми, виданий адміністратором Реєстру тварин для племінних тварин основного стада (основні кнури і свиноматки). Отже, на тих тварин, для яких передбачена дотація, реєстраційні свідоцтва не видаються, а для тварин, на які видаються свідоцтва, не передбачена дотація. Тому доки не будуть виправлені такі неточності, отримати дотацію за реалізованих свиней, на наш погляд, буде проблематично;

по-друге, продати на забій і переробку вирощену худобу можна лише суб’єктам господарювання, які мають власні (орендовані) потужності для забою тварин (виключно на переробні підприємства і ні в якому разі не посередникам, які займаються перепродажем вирощеної у господарстві худоби);

по-третє, подати за місцезнаходженням господарства сільським, селищним чи міським радам пакет документів, перелік яких наведено у новому п. 333 Порядку № 246. Подавати такі документи відповідними органами місцевого самоврядування можна щомісяця до 1 числа наступного періоду та до 1 грудня поточного року.

У випадку дотримання вищезазначених вимог та після проходження поданого пакета документів відповідних інстанцій управління агропромислового розвитку райдержадміністрацій будуть перераховувати дотацію фізособам та фермерським господарствам на відкриті ними рахунки в банках.

Дотація надається за 1 кілограм прийнятої живої ваги в таких розмірах:

2,5 грн. за молодняк ВРХ живою масою не менш як 330 кг;

1,5 грн. за свиней (крім свиноматок і кнурів) живою масою від 100 до 120 кг;

1 грн. за свиней (крім свиноматок і кнурів) живою масою від 120 до 150 кг.

2. Спецдотація за корів. Така дотація надається виключно сільськогосподарським підприємствам (племінним заводам, племінним репродукторам та іншим сільськогосподарським підприємствам) за кожну наявну на 1 жовтня поточного року корову м’ясного напряму продуктивності за умови ідентифікації та реєстрації всього поголів’я ВРХ у розмірі:

до 1900 грн. за голову — племінним заводам;

до 1000 грн. за голову — племінним репродукторам;

до 600 грн. за голову — іншим сільськогосподарським підприємствам.

Щоб отримати таку дотацію, сільгосппідприємства мають подати до 5 листопада поточного року управлінням агропромислового розвитку районних і управлінню промисловості, розвитку інфраструктури та агропромислового комплексу Севастопольської міської держадміністрацій пакет документів, перелік яких наведено у новому п. 3311 Порядку № 246. Зауважимо, що серед переліку таких документів, зокрема, згадуються:

— копія довідки про включення до ЄДРПОУ*;

— довідки про відсутність понад півроку заборгованості з виплати зарплати, а також зі сплати податків і зборів;

— письмове зобов’язання повернути до держбюджету в місячний строк бюджетні кошти в повному обсязі у разі зменшення поголів’я корів м’ясного напряму продуктивності на 1 жовтня двох наступних років.

* Нещодавно постановою КМУ від 17.10.12 р. № 949 було вилучено із підзаконних актів норми, які вимагали подання довідки про включення до ЄДРПОУ. Такі норми були вилучені, зокрема, із Порядку № 246, а тепер знову (двічі) згадуються у ньому.

Після подання таких документів спеціально створена комісія має визначити до 10 числа (листопада) кількість корів м’ясного напряму продуктивності за кожним сільгосппідприємством, за утримання яких виплачується спецдотація, та прийняти рішення про включення суб’єктів господарювання до реєстру сільгосппідприємств, які мають право на спецдотацію на корів. Тим підприємствам, які потрапили до цього переліку, протягом 5 робочих днів після завершення роботи комісії буде перерахована дотація на відкриті в банках рахунки.

Постанова, що коментується, набирає чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опублікована).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі