Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21.12.11 р. № 1685 та форми Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів

Редакція БТ
Наказ від 26.09.2012 р. № 1032

ПРИБУТОК,
ЗВІЛЬНЕНИЙ ВІД
 ОПОДАТКУВАННЯ:

Мінфін уніс зміни до форми Звіту

Наказ Міністерства фінансів України від 26.09.12 р. № 1032

«Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21.12.11 р. № 1685 та форми Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів».

 

Наказом , що коментується, унесено зміни до наказу МФУ від 21.12.11 р. № 1685 та до затвердженої ним форми Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів* (далі — Звіт). Ці нововведення стосуються підприємств, прибуток яких звільняється від оподаткування на підставі пп. 15 — 19 підрозд. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) (представники готельного бізнесу, легкої промисловості, видавничої діяльності, суб’єкти кінематографії та мультиплікації, підприємства електроенергетики, літакобудування, суднобудування, машинобудування для агропромислового комплексу, виробники біопалива тощо).

* Див. ком. «Прибуток, звільнений від оподаткування: Мінфін затвердив форму звіту» // «БТ», 2012, № 4, с. 7.

Необхідність унесення зазначених коректив виникла вже давно, оскільки чинна на сьогодні форма Звіту не відповідає новому порядку відображення в обліку вивільнених коштів.

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку на прибуток» від 23.02.12 р. № 4453-VI було змінено правила оподаткування не використаних у пільгованій діяльності вивільнених коштів**. Якщо до 01.04.12 р. під обкладення податком на прибуток підпадали невикористані залишки вивільнених коштів станом на 1 квітня року, наступного за періодом звільнення від обкладення податком на прибуток підприємств, що було реалізовано у старій формі Звіту, то з 01.04.12 р. правила змінилися.

** Див. ком. «Прибуток, звільнений від оподаткування, необхідно використовувати на «потрібні» цілі протягом трьох років після отримання» // «БТ», 2012, № 14, с. 6.

Так, у п. 21 підрозд. 4 розд. XX ПКУ передбачено таке: у разі невикористання на зазначені в цьому пункті цілі сум вивільнених коштів протягом 1095 днів із дати закінчення періоду, за результатами якого платник податку залишив такі кошти у своєму розпорядженні, платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, в якому спливає граничний термін використання сум вивільнених коштів, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до цього Кодексу.

У зв’язку з цим у новій формі Звіту з’явилися нові рядки (див. таблицю).

На момент підготовки матеріалу наказ не набрав чинності, тож, мабуть, із декларацією за 3 квартали 2012 року доведеться подавати Звіт ще за старою формою.

 

Нова форма Звіту

Назва рядка

Що відображається

1

2

Ряд. 1 «Сума коштів, вивільнених від оподаткування за звітний (податковий) період»

Указуються суми вивільнених коштів за звітний період (наростаючим підсумком з початку року)

Ряд. 2 «Залишок суми коштів, вивільнених від оподаткування, але не використаних за призначенням на початок року (станом на 01.01._____)»

Із заповненням цього рядка можуть виникнути проблеми, оскільки у примітці до нього, як і раніше, зазначається про те, що він заповнюється за «звітний (податковий) період — I квартал». Однак за новим алгоритмом цей рядок має заповнюватися також і протягом звітного року, причому в цьому рядку вказуються невикористані суми станом на 1 січня звітного року (ця сума має збігатися зі значенням ряд. 4 Звіту за календарний рік, що передує звітному)

Ряд. 3 «Суми вивільнених коштів, що спрямовані платником податку на:»

Наводяться суми вивільнених коштів, використані за цільовим призначенням у розрізі окремих видів витрат (ряд. 3.1 —3.5 Звіту) протягом звітного періоду (наростаючим підсумком)

Ряд. 4 «Залишок суми коштів, вивільнених від оподаткування, не використаних за призначенням на кінець звітного (податкового) періоду (станом на 01.___._____)»

На нашу думку, показник цього рядка визначається так: ряд. 1+ ряд. 2 - ряд. 3

Ряд. 5 «Суми коштів, вивільнених від оподаткування, не використаних протягом 1095 днів з дати закінчення періоду, за результатами якого платник податку залишив такі кошти у своєму розпорядженні»

Це «найпроблемніший» рядок, заповнення якого потребує роз’яснень податкових органів(1)

(1) На сьогодні в консультації з розділу 110.23.01 Єдиної бази податкових знань зазначається таке: «граничний термін для використання вивільнених коштів становить 1095 днів з дати закінчення періоду, за результатами якого платник податку залишив ці кошти в своєму розпорядженні. При цьому залишок вивільнених та невикористаних коштів розраховується за підсумками кожного звітного (податкового) періоду, в яких платником податку було отримано звільнення від обкладення податком на прибуток». Наскільки можна зрозуміти, податківці наполягають на визначенні таких оподатковуваних сум за результатами кожного звітного періоду (I кварталу, півріччя, трьох кварталів, звітного року). При цьому слід орієнтуватися на період, в якому вперше було задекларовано вивільнені суми. Правила оподаткування змінилися з 01.04.12 р., однак новий порядок зачіпає й I квартал 2012 року, оскільки до сум, вивільнених у цьому періоді, старі правила вже не застосовувалися. З урахуванням викладеного, на нашу думку, першим періодом для такого порівняння має бути I квартал 2012 року. Виходячи з цього при аналізі «1095 днів» потрібно перевірити, чи було використано за цільовим призначенням вивільнені у I кварталі 2012 року кошти до 01.01.15 р. До цієї дати, мабуть, ряд. 5 Звіту заповнюватися не повинен.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі