Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Редакція БТ
Постанова від 05.10.2012 р. № 18-1

ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ
 ОБЛІКУ ПЛАТНИКІВ ЄВС —

ПФУ коригує Порядок № 21-6

Постанова правління Пенсійного фонду України від 05.10.12 р. № 18-1

«Про затвердження Змін до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

 

Постановою , що коментується, ПФУ* затвердив зміни до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-6 (далі — Порядок № 21-6).

* Використані документи і скорочення : Закон про ЄВС — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI; Закон № 755 — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV; ПФУ — Пенсійний фонд України; ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; ЄДР — Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Зміни, що коментуються, пов’язані зі змінами, які буде внесено Законом України від 24.05.12 р. № 4839-VI (див. ком. «Реєстраційні новації: унесено зміни до порядку реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» // «БТ», 2012, № 27, с. 5) до Закону про ЄВС у частині завершення реалізації принципу «єдиного вікна». Нагадаємо їх суть. Зокрема, ч. 3 ст. 5 Закону про ЄВС буде передбачено, що ПФУ видаватиме повідомлення про взяття на облік тільки платникам ЄВС, які не підпадають під реєстрацію в ЄДР. І лише ці особи подаватимуть повідомлення з ПФУ при відкритті рахунка в банку (ст. 24 Закону про ЄВС).

У зв’язку з цим зміни до Порядку № 21-6 стосуються:

1. Узяття на облік платників ЄВС, на яких поширюється дія Закону № 755:

— змінено пп. 2.3 2.6 та вилучено п. 2.7;

— у тому числі відокремлених підрозділів юридичних осіб — главу 3 «Взяття на облік відокремлених підрозділів юридичних осіб» викладено в новій редакції.

2. Узяття на облік платників ЄВС, на яких не поширюється дія Закону № 755, п. 4.7 доповнено новим абзацом.

3. Зняття з обліку платників — зміни до п. 5.4 (уточнено підстави для заперечень ПФУ проти припинення держреєстрації).

4. Зняття з обліку платників відокремлених підрозділів юридичних осіб — главу 6 «Зняття з обліку відокремлених підрозділів юридичних осіб» викладено в новій редакції.

5. Додатки до Порядку № 21-6:

— додано новий додаток 1 «Повідомлення про встановлення класу професійного ризику виробництва»;

— додано новий додаток 2 «Повідомлення про зміну класу професійного ризику виробництва»;

— викладено в новій редакції додаток 3 «Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску» (до змін було наведено в додатку 1).

У зв’язку із запровадженням двох нових додатків (1 і 2) решту з них відповідно перенумеровано без змін форм.

Після набуття чинності змінами додаток 3 «Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску» видаватиметься лише платникам, на яких не поширюється дія Закону № 755 (реєстрація яких здійснюється згідно з главою 4 Порядку № 21-6; п. 4.6 Порядку № 21-6). Тим же платникам, на яких поширюється дія Закону № 755, ПФУ надсилатиме повідомлення за формою додатка 1 (п. 2.4 Порядку № 21-6). До змін повідомлення про взяття на облік (стара редакція додатка 1) видавалося всім платника ЄВС.

Додаток 2 надаватиметься всім платникам при зміні класу профризику (пп. 2.4, 2.5, 3.1, 3.3 і 4.7 Порядку № 21-6).

Постанова , що коментується, набере чинності з 16 грудня 2012 року (п. 4 цієї постанови).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі