Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форм податкових розрахунків з плати за користування надрами

Редакція БТ
Наказ від 17.09.2012 р. № 1000

ПЛАТА ЗА НАДРА
 І РЕНТНА ПЛАТА:

Мінфін затвердив нові форми податкових розрахунків

Наказ Міністерства фінансів України від 17.09.12 р. № 1000

«Про затвердження форм податкових розрахунків з плати за користування надрами»

Наказ Міністерства фінансів України від 17.09.12 р. № 1001

«Про затвердження форми Податкового розрахунку з рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні»

 

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 01.08.11 р. у справі № 2а-9068/11/ 2670, яку залишено без змін ухвалою Київського апеляційного адмінсуду від 26.01.12 р. та ухвалою ВАдСУ від 03.05.12 р., було визнано недійсним та скасовано наказ ДПАУ від 24.12.10 р. № 1013 в частині визначення реквізиту «код за ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія, номер паспорта» розділів 2 та 4 Податкового розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

Так само постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 01.08.11 р. у справі № 2а-9070/11/2670, яку залишено без змін ухвалою Київського апеляційного адмінсуду від 31.01.12 р. та ухвалою ВАдСУ від 05.07.12 р., було визнано недійсним та скасовано наказ ДПАУ від 24.12.10 р. № 1012 в частині визначення реквізиту «код за ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія, номер паспорта» розділів 2 та 4 Податкового розрахунку з рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні.

Визнання недійсними таких наказів в частині реквізиту «код за ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія, номер паспорта» відбулося через те, що уповноважена особа суб’єктів господарювання, які працюють на основі договору про спільну інвестиційну і виробничу діяльність, не пов’язану із створенням юридичної особи, не може заповнити цей реквізит податкових розрахунків з плати за надра та рентної плати, оскільки вони не мають коду ЄДРПОУ. Така особа має лише податковий номер, який присвоєно податковим органом договору про спільну діяльність, що за своєю сутністю не є «кодом за ЄДРПОУ».

Тому, вказавши у цьому обов’язковому реквізиті згаданих податкових розрахунків замість коду ЄДРПОУ наявний податковий номер договору про спільну діяльність, уповноважена особа допускає порушення і автоматично дає можливість податківцям не визнавати подані Розрахунки податковою звітністю.

Проаналізувавши аргументи сторін і положення нормативно-правових актів, суд прийняв рішення піти назустріч суб’єктам господарювання і визнати відповідні реквізити таких податкових розрахунків недійсними.

У зв’язку з цим Мінфін усунув недоліки старих форм податкових розрахунків з плати за користування надрами для видобування корисних копалин та Податкового розрахунку з рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні, затвердивши наказами, що коментуються, нові форми цих Розрахунків.

Кардинальних змін нові форми порівняно зі старими не містять, тому головними змінами можна вважати врахування судових вимог: зміна назви реквізиту «код за ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія, номер паспорта» розділу 2 Податкових розрахунків на «код за ЄДРПОУ, або податковий номер, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія, номер паспорта» і виключення цього реквізиту з розділу 4, в якому вказуються реквізити спеціального дозволу (розділ 3 нових форм податкових розрахунків). Крім того до Податкового розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин були внесені деякі технічні зміни, які викликані приведенням його у відповідність з вимогами Закону України від 24.05.12 р. № 4834-VI* (далі — Закон № 4834), яким було внесено зміни до Податкового кодексу України (далі — ПКУ), зокрема, в частині сплати рентної плати та плати за надра, які набудуть чинності з 01.01.13 р.

* Див. Тему тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

Накази , що коментуються, набрали чинності 05.11.12 р.

Звертаємо увагу, що відповідно до п.п. 46.6 Податкового кодексу України нові форми звітності суб’єкти господарювання вперше подають за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Оскільки накази, що коментуються, опубліковані протягом IV кварталу 2012 року, то;

— уперше звітувати з використанням нової форми Податкового розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин суб’єкти господарювання будуть за I квартал 2013 року;

— використовувати нову форму Податкового розрахунку з рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні, суб’єктам господарювання взагалі не доведеться. Пов’язано це з тим, що з 01.01.13 р. розд. Х «Рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні» ПКУ буде виключений з ПКУ відповідно до Закону № 4834, а тому сплачувати рентну плату та подавати звітність з цього податку з початку наступного року суб’єкти господарювання не повинні. Замість сплати рентної плати вони будуть сплачувати збільшений розмір плати за користування надрами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі