Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів державної податкової служби

Редакція БТ
Наказ від 08.10.2012 р. № 1057

РРО
ТА ЕЛЕКТРОННІ ЗВІТИ —

спроба № 2 від Мінфіну
 (щодо передачі контрольної
 стрічки в електронній формі)

Наказ Міністерства фінансів України від 08.10.12 р. № 1057

«Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби»

 

Наказом, що коментується, Мінфін затвердив два документи, необхідність прийняття яких обумовлена нормами п. 7 ст. 3 та ч. 5 ст. 13 Закону про РРО*. Наведемо їх у таблиці на с. 10, зазначивши норми Закону про РРО, для реалізації котрих вони розроблені.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Вимоги мають зацікавити виробників РРО та модемів, які мають забезпечувати функцію створення контрольної стрічки в електронному вигляді — вони повинні враховувати норми цього документа. До речі, у Державному реєстрі РРО** на сьогодні містяться РРО, які можуть створювати контрольну стрічку в електронній формі. До них є виноска «***» такого змісту: «дозволяється застосування реєстраторів із зазначеними версіями внутрішнього програмного забезпечення в режимі формування і зберігання контрольної стрічки у вигляді електронного документа (без одночасного друкування паперової контрольної стрічки) з друкуванням її на вимогу контролюючих органів». Що стосується суб’єктів господарювання, які використовують РРО, то для них важливо, щоб РРО був зазначений у Державному реєстрі РРО.

** Остання редакція Державного реєстру РРО затверджена наказом ДПСУ від 23.08.12 р. № 772 // «БТ», 2012, № 37, с. 7.

Модеми можуть як вбудовуватися до РРО, так і приєднуватися до РРО. В експлуатаційній документації зовнішнього модема повинні бути зазначені моделі РРО, для експлуатації з якими він призначений, а корпус зовнішнього модема повинен мати місця для пломбування та унеможливлювати несанкціонований доступ до складових частин без порушення пломб.

У РРО з контрольною стрічкою в електронній формі повинен застосовуватись вбудований модем (п. 3.3 Вимог).

Згідно з Порядком РРО, з якого буде передаватися інформація, має пройти персоналізацію згідно з розд. VIII. Порядок передачі даних прописано у розд. IX Порядку (формат XML).

Нагадаємо також про відповідальність за неподання до органів ДПС звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО по дротових або бездротових каналах зв’язку, у разі обов’язковості її подання. За такі порушення п. 9 ст. 17 Закону про РРО буде передбачено штраф у сумі 170 грн. Така відповідальність буде застосовуватися з 01.07.13 р. — зміна строку набуття чинності п. 9 ст. 17 Закону про РРО з 01.07.12 р. на 01.07.13 р. передбачена п. 4 ч. 5 розд. II Закону № 4834 (див. Тему тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22).

Наказ , що коментується, набрав чинності з дня його офіційного опублікування — з 05.11.12 р.

 

Документ, затверджений наказом, що коментується

Що регламентує

Норма Закону про РРО, на виконання якої розроблено документ (з якого періоду діє)

Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних (далі — Вимоги)

Встановлює критерії щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО для різних сфер застосування та вимоги до модемів, за допомогою яких РРО передаватимуть дані в електронній формі дротовими або бездротовими каналами зв’язку згідно з технологією, розробленою Нацбанком

Стаття 3. «Суб’єкти господарювання <…> зобов’язані:

<…>

10) друкувати або створювати в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років».

Частина 5 ст. 13: «Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних встановлюються Державною податковою службою України згідно з технологією, розробленою Національним банком України та погодженою Державною податковою службою України».

(діють з 01.01.11 р.)

Порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби (далі — Порядок)

Встановлює механізм передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів ДПС для суб’єктів господарювання, що використовують РРО

Абзац 2 п. 7 ст. 3: «Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, повинні подавати до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків , які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднані».

(діє з 01.01.12 р.(1)).

Абзац 3 п. 7 ст. 3: «Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за виключенням електронних контрольно-касових реєстраторів, повинні подавати до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних в готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам’яті».

(діє з 01.01.12 р.(1)).

Абзац 4 п. 7 ст. 3: «Порядок передачі інформації до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку встановлюється Державною податковою службою України на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої Державною податковою службою України».

(діє з 01.01.12 р.)

(1) Згідно з п. 9 розд. II Закону про РРО до 01.01.13 р. виконання вимог, установлених абз. 2 і 3 п. 7 ст. 3 цього Закону, здійснюється суб’єктами господарювання на добровільних засадах. Обов’язковість цих норм відстрочено до 2013 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.12 р. № 4834-VI. Див. Тему тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі