Теми статей
Обрати теми

Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті. Про порядок виплати переказів із-за кордону фізичним особам. Про встановлення розміру обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті

Редакція БТ
Постанова від 16.11.2012 р. № 475, 476, 479

НАЦБАНК
СКОРОТИВ СТРОКИ
 РОЗРАХУНКІВ У ЗЕД

і запровадив обов’язковий продаж частини
надходжень в інвалюті

Постанова Правління Національного банку України від 16.11.12 р. № 475

«Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті»

Постанова Правління Національного банку України від 16.11.12 р. № 476

«Про порядок виплати переказів із-за кордону фізичним особам»

Постанова Правління Національного банку України від 16.11.12 р. № 479

«Про встановлення розміру обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті»

 

Після набрання чинності Законом України від 06.11.12 р. № 5480-VI (див. коментар на с. 5), яким Нацбанку надано повноваження встановлювати порядок продажу валютної виручки і строки розрахунків за ЗЕД-операціями, цей орган вирішив не зволікати і відразу розпочав виконання своїх нових функцій.

1. Строки розрахунків при експорті та імпорті товарів. Постановою від 16.11.12 р. № 475 (далі — постанова № 475) Нацбанк установив, що розрахунки за операціями з експорту з подальшою оплатою (відстроченням платежу) та імпорту з попередньою оплатою (на умовах відстрочення поставки) повинні здійснюватися у строк, що не перевищує 90 календарних днів. До цього строк проведення розрахунків за такими операціями не міг перевищувати 180 календарних днів (ст. 1 і 2 Закону про ЗЕД-розрахунки*).

Новий строк проведення розрахунків діятиме з моменту набрання чинності постановою № 475 (тобто з 19.11.12 р.) протягом 6 місяців.

Отже, за експортними та імпортними операціями, які здійснені з 19.11.12 р., суб’єкти господарювання мають орієнтуватися на нові (скорочені) строки проведення розрахунків. Що стосується перехідних операцій (які були здійснені до 19.11.12 р.), то, на наш погляд, оскільки такі операції було проведено до набрання чинності постановою № 475, на них поширюються старі строки розрахунків, які діяли на момент їх здійснення (180 днів)**.

Слід звернути увагу, що Нацбанк скоротив строки розрахунків за операціями лише з імпорту/експорту товарів. Адже у п. 3 постанови № 475 йдеться лише про валютну виручку за товари. Тому, на наш погляд, строки розрахунків за операціями з експорту/імпорту робіт, послуг та прав інтелектуальної власності, як і раніше, установлюються ст. 1 та 2 Закону про ЗЕД-розрахунки і становлять 180 днів.

2. Обов’язковий продаж частини валютної виручки. Постановою № 475 Нацбанк також установив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

Відповідно до цієї вимоги:

1) обов’язковому продажу підлягають надходження в іноземній валюті групи 1 Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою НБУ від 04.02.98 р. № 34, та у російських рублях;

2) частина надходжень в іноземній валюті, що підлягає обов’язковому продажу, установлюється окремим розпорядчим документом Нацбанку. Такий розмір Нацбанк визначив у постанові від 16.11.12 р. № 479, згідно з якою розмір обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті становить 50 % виручки від проведених ЗЕД-операцій, на які поширюються вимоги постанови № 475. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та використовується ними відповідно до правил валютного регулювання;

3) обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті суб’єкт міжбанківського валютного ринку України здійснюватиме самостійно (п. 7 постанови № 475):

без доручення клієнта, тобто суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності не братиме участі у продажу валютної виручки (не потрібно оформляти окреме платіжне доручення на таку операцію), за нього все зробить суб’єкт міжбанківського валютного ринку;

не пізніше ніж на наступний робочий день після дня зарахування таких надходжень на розподільний рахунок.

Відповідні зміни було внесено постановою № 475 до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.05 р. № 281.

Вимога щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку частини надходжень в іноземній валюті теж діятиме з моменту набрання чинності постановою № 475 (з 19.11.12 р.) протягом 6 місяців.

Також слід звернути увагу, що вимога про обов’язковий продаж стосується лише виручки від продажу товарів (п. 4 постанови № 475). Тому, на наш погляд, при реалізації робіт, послуг та прав інтелектуальної власності, як і раніше, уся валютна виручка має залишатись у розпорядженні резидента.

3. Отримання переказів із-за кордону фізособами. Постановою від 16.11.12 р. № 476 (далі — постанова № 476) Нацбанк установив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень (переказів) із-за меж України в іноземній валюті на користь фізичних осіб.

Відповідно до постанови № 476 обов’язковому продажу підлягають лише іноземна валюта групи 1 Класифікатора іноземних валют та банківських металів та в російських рублях, що надходить із-за кордону на користь фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) у сумі, яка дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень на місяць.

Зверніть увагу, що тут ідеться не про продаж частини переказу (як при продажу валютної виручки суб’єктів господарювання), а про обов’язковий продаж усієї валюти, якщо її еквівалент у гривні перевищить зазначену межу. Поки ще не зрозуміло, як саме визначатиметься загальна сума отриманих переказів за місяць, адже фізособа може отримувати валюту частинами через різні платіжні системи. Для прояснення цієї ситуації доведеться зачекати на роз’яснення Нацбанку.

Продавати таку валюту будуть, як і при надходженні виручки від ЗЕД-операцій, суб’єкти міжбанківського валютного ринку без доручення клієнта не пізніше ніж на наступний робочий день після дня зарахування таких надходжень.

На поточний рахунок отримувача переказу грошові кошти будуть зараховуватися не пізніше наступного робочого дня з дня здійснення обов’язкового продажу.

У зв’язку з вищевказаними нововведеннями внесено відповідні зміни до Правил здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні, затверджених постановою Правління НБУ від 29.12.07 р. № 496.

Такі вимоги будуть діяти протягом 6 місяців з моменту набрання чинності постановою № 476.

Постанови № 475 та № 479 діють з 19.11.12 р., а постанова № 476 набере чинності з 27.11.12 р. і діятиме протягом 6 місяців.

 

* Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР.

** Зауважимо, що при зміні строків розрахунків у ЗЕД минулого разу і податківці (лист ДПАУ від 14.12.09 р. № 27734/7/2250-17 //«БТ», 2009, № 52, с. 4.), і Нацбанк (лист від 07.12.09 р. № 28-311/4492-22644 // «БТ», 2009, № 50, с. 4) підтримали саме таку позицію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі