Теми статей
Обрати теми

Підраховуємо чисельність працівників для єдиноподатника — юридичної особи

Редакція БТ
Стаття

ПІДРАХОВУЄМО
 ЧИСЕЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ

для єдиноподатника
 — юридичної особи

 

Приводом для написання сьогоднішньої статті стало запитання читача з проханням розповісти про порядок розрахунку показника середньооблікової кількості працівників для підприємства, що переходить на спрощену систему оподаткування з 1 січня 2013 року.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

Який показник чисельності працівників розраховує підприємство при переході на спрощену систему?

У юридичних осіб, які переходять на спрощену систему до групи 4 або 6 з 2013 року, середньооблікова чисельність працівників протягом 2012 року не повинна перевищувати 50 осіб. Згідно з абзацом другим п.п. 291.4.1 ПКУ при розрахунку цього показника слід використовувати визначення, наведене в п.п. 14.1.227 ПКУ: «середньооблікова кількість працівників — кількість працівників у юридичних осіб, визначена за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики, з урахуванням усіх найманих працівників і осіб, що працюють за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом більш як один календарний місяць, а також найманих працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів в еквіваленті повної зайнятості, крім найманих працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку».

На сьогодні немає спеціально розробленої для цієї норми методики, затвердженої центральним органом виконавчої влади у сфері статистики. Тому нічого не залишається, як використовувати Інструкцію № 286 як таку методику.

Із наведених в Інструкції № 286 показників чисельності працівників для норм п.п. 14.1.227 ПКУ, на наш погляд, підійде показник СКПЕПЗ, що розраховується згідно з п. 4 Інструкції № 286. Що стосується позиції податківців, то в консультаціях, розміщених у розділі 240.01ЄБПЗ, вони вказували на необхідність розрахунку показника середньої кількості працівників за період (місяць, квартал, з початку року, рік) відповідно до п. 3.1 Інструкції № 286. А от у листі від 02.06.11 р. № 10289/6/15-0315* ДПСУ при описанні правил визначення показника середньої кількості працівників для «нульовиків», який також визначається відповідно до п.п. 14.1.227 ПКУ, орієнтується на СКПЕПЗ. Але на сьогодні згадані вище консультації з ЄБПЗ втратили чинність (їх дію припинено 01.07.12 р. і 12.08.12 р. відповідно). Інших роз’яснень із цього приводу немає. А тому ми вважаємо, що для цілей єдиного податку слід розраховувати саме показник СКПЕПЗ.

* Див. ком. «Зарплатний критерій для «нульовиків»: орієнтир на середню зарплату, визначену для працівників в еквіваленті повної зайнятості» // «БТ», 2011, № 35, с. 5.

При розрахунку враховуються:

— штатні працівники;

— зовнішні сумісники, якщо вони працювали більш ніж один календарний місяць;

— працюючі за ЦП-договорами, якщо вони працювали більш ніж один календарний місяць (підприємці не враховуються — п.п. 4.4.2 Інструкції № 286).

При цьому враховуються всі названі вище фізичні особи, які працюють у представництвах, філіях, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Зверніть увагу: умову про те, що сумісники та працюючі за ЦП-договорами враховуються лише тоді, якщо вони працювали більш ніж один календарний місяць, у п. 4 Інструкції № 286 не передбачено. Але це зазначено в п.п. 14.1.227 ПКУ. Тому для податкових цілей доведеться розраховувати не класичний показник СКПЕПЗ, а його податкову варіацію.

 

На яку дату показник СКПЕПЗ не повинен перевищувати 50 осіб?

Також при розрахунку показника для отримання права стати чи бути єдиноподатником важливою є дата, на яку розраховується цей показник. Річ у тім, що на «старій» спрощенці критерій чисельності працівників у ст. 1 Указу № 746 визначався так: «за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб». А от у пп. 4 і 6 п. 291.4 ПКУ вказується, що «…протягом календарного року <…> середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб». Може здатися, що ці показники однакові. Але це не так.

По-перше, слід ураховувати, що в п.п. 14.1.227 ПКУ наведено визначення середньооблікової кількості працівників. І в ньому зазначено, що цей показник розраховується в еквіваленті повної зайнятості. Тому для цілей нової спрощенки розраховуємо саме СКПЕПЗ, тоді як для «старої» спрощенки розраховувався показник середньооблікової чисельності виходячи з показника середньої кількості працівників підприємства за період (використовувався п. 3.1 Інструкції № 286).

По-друге, відмінність між цими показниками також полягає у словосполученнях «за рік» і «протягом календарного року» (у пп. 4 і 6 п. 291.4 ПКУ). І це може бути роз’яснено по-різному.

Підхід 1. Для того щоб бути єдиноподатником, необхідно, щоб розрахований показник середньооблікової кількості працівників не перевищував 50 осіб за кожен період календарного року (місяць, квартал, з початку року, рік). Аргумент — при розрахунку показника середньооблікової кількості працівників спочатку визначають його розмір за кожен місяць. При використанні такого підходу може вийти так, що в цілому за рік показник середньооблікової кількості працівників не перевищує 50 осіб, а в будь-якому місяці — перевищить, що закриє підприємству шлях до лав спрощенців.

Підхід 2. Показник середньооблікової кількості працівників не повинен перевищував 50 осіб у середньому за календарний рік. Щомісячні показники для порівняння не враховуються. Вважаємо: використовуючи методику розрахунку СКПЕПЗ, цей показник потрібно розраховувати в цілому за рік, а не за окремі місяці з подальшим діленням на кількість таких місяців.

Вважаємо прийнятнішим саме другий підхід, адже цей показник необхідний для визначення права на застосування спрощеної системи оподаткування протягом усього наступного календарного року незалежно від кварталу переходу на спрощенку (з початку року чи з будь-якого іншого кварталу) — у будь-якому разі розраховується показник за календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Виходячи з цього ми навели приклад розрахунку СКПЕПЗ на с. 30.

Для ясності в цьому питанні необхідні роз’яснення компетентних органів. Але їх поки що немає. Сподіваємося, що при їх розробці перевагу буде віддано другому підходу. Однак для уникнення зайвих спорів радимо вам усе-таки не перевищувати цей показник (50 осіб) і протягом кожного місяця року.

Для переходу на єдиний податок з 2013 року необхідно, щоб показник середньооблікової кількості працівників (СКПЕПЗ) за 2012 рік не перевищував 50 осіб. Якщо ця умова не виконується, то підприємство протягом усього 2013 року не зможе бути платником єдиного податку.

 

Період, за який розраховуємо СКПЕПЗ

При розрахунку цього показника на момент подання Заяви на ЄП, як і стосовно обсягу доходу*, ще невідомі всі показники чисельності працівників за весь 2012 рік. А тому виникає запитання, як ураховувати період 2012 року, дані за який не може бути враховано в розрахунку СКПЕПЗ.

* Див. Тему тижня «Переходимо на єдиний податок з 2013 року» // «БТ», 2012, № 47, с. 35.

Річ у тім, що Заява на ЄП подається до закінчення 2012 року (не пізніше ніж за 15 календарних днів) і на дату подання (не пізніше за 14.12.12 р.) не можна визначити показник СКПЕПЗ, який фактично склався за весь 2012 рік, тобто з 1 січня по 31 грудня. Чи потрібно в цьому випадку виконувати прогнозні розрахунки за недопрацьовані дні, роз’яснень немає. Ми вважаємо, що в цій ситуації у полі 9 Заяви на ЄП слід показувати показник СКПЕПЗ, розрахований на дату подання Заяви, тобто за період з 01.01.12 р. до дати подання Заяви на ЄП. Але ви мусите враховувати: якщо фактично (з урахуванням кількості працівників за невключений період) за весь 2012 рік СКПЕПЗ перевищуватиме 50 осіб, то буде порушено умови переходу на спрощену систему, оскільки підприємство не відповідатиме вимогам ст. 291 ПКУ. І навіть якщо вам видадуть Свідоцтво платника єдиного податку, податківці можуть його анулювати при перевірці на підставі п. 299.16 ПКУ. Тому якщо за результатами всього 2012 року «вилізе» перевищення чисельності працівників, радимо повідомити про це свою ДПСУ і повернути Свідоцтво (як це зробити, у ПКУ не описано, уточніть у податківців).

 

Послідовність розрахунку

За кожен місяць розраховуємо показник СКПЕПЗ згідно з п. 4.2 Інструкції № 286.

1. Для кожної категорії штатних працівників, для яких установлено робочий тиждень різної тривалості, визначаємо загальну кількість людино-годин робочого часу (відпрацьованого та невідпрацьованого), за який було нараховано заробітну плату. При цьому не враховуємо невідпрацьований час унаслідок:

— роботи в умовах неповного робочого часу;

— хвороби;

— відпустки за свій рахунок;

— прогулів та інший невідпрацьований час.

Також при розрахунку не буде враховано непрацюючих співробітників, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах і у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років.

Крім цього не враховуємо надурочно відпрацьований час — таку людину рахуємо як одну особу (п.п. 4.2.1 Інструкції № 286).

Ураховуємо час відпусток (основні, додаткові, у тому числі у зв’язку з навчанням, творчі відпустки) в частині, що припадає на робочі дні звітного місяця, а також відсутність працівників у зв’язку з навчанням, виконанням державних або громадських обов’язків, простоїв та інших нез’явлень, що оплачуються згідно з чинним законодавством.

2. Загальну кількість людино-годин, за які було нараховано заробітну плату для кожної категорії працівників, ділимо на їх табельний фонд робочого часу, визначений з урахуванням тривалості робочого тижня, установленого на підприємстві відповідно до законодавства або колективного договору.

Приклад розрахунку СКПЕПЗ наведено в додатку до Інструкції № 286. Із нього випливає, що цей показник потрібно розраховувати окремо для штатних працівників, окремо для сумісників та окремо для осіб, з якими укладено ЦП-договори. Причому стосовно штатних працівників окремо розраховуємо показник для кожної категорії працівників, для яких установлено свою норму часу: молодь до 18 років, охоронники тощо. Кожен розрахований показник округлюємо до цілих одиниць, складаємо та отримуємо величину СКПЕПЗ за місяць.

Як ураховувати працівників при обчисленні показника СКПЕПЗ для кожної категорії ми показали в табл. 1.

 

Таблиця 1. Порядок обліку працівників при підрахунку показника СКПЕПЗ

Категорії працюючих фізичних осіб

Облік (+/-)
при розрахунку СКПЕПЗ

Примітка

1

2

3

1. Штатні працівники (основне місце роботи)

+

-

2. Особи, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень

+/-

(п.п. 4.2.2(1))

У складі оплаченого часу не враховується час, не відпрацьований у зв’язку з роботою на умовах неповного робочого часу

3. Працівники, щодо яких ведеться підсумований облік робочого часу

+

Табельний фонд робочого часу розраховують за графіком роботи таких працівників

4. Працівники, які не вийшли на роботу внаслідок:

хвороби (до повернення на роботу або встановлення інвалідності)

-

(п.п. 4.2.2)

-

— тарифної відпустки

+

(п.п. 4.2.1)

До кількості оплачених людино-годин включають час оплати відпусток у частині, що припадає на робочі дні звітного місяця

— навчальної відпустки

+

(п.п. 4.2.1)

відпустки за свій рахунок

-

(п.п. 4.4.2)

-

— тимчасового переведення на роботу на інше підприємство

-

(п.п. 4.2.3)

Такі працівники враховуються за місцем фактичного нарахування їм зарплати

відпустки по вагітності та пологах

-

-

відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років

-

-

прогулів

-

(п.п. 4.4.2)

-

5. Надомники (особи, які уклали трудовий договір про виконання роботи вдома особистою працею)

+

(п. 4.3)

Кількість надомників в еквіваленті повної зайнятості визначається окремо діленням фактично нарахованої їм зарплати на середньомісячну зарплату одного штатного працівника

6. Внутрішні сумісники

+

-

7. Переведені з інших підприємств згідно з договорами між суб’єктами господарювання

+

(п.п. 4.4.3)

Такі працівники враховуються за місцем фактичного нарахування їм зарплати. Їх кількість в еквіваленті повної зайнятості розраховується аналогічно розрахунку для осіб, які працюють за ЦП-договорами

8. Студенти (учні, аспіранти), котрі уклали трудові договори з підприємством

+

-

9. Учні, слухачі, які проходять виробничу практику згідно з договорами про надання робочих місць для цих цілей

+

(п.п. 4.4.4)

Ураховуються за аналогією з надомними працівниками

10. Іноземні громадяни, які оформлені відповідно до чинного законодавства та отримують заробітну плату

+

-

11. Зовнішні сумісники

+

(п.п. 4.4.1)

Ураховуються пропорційно оплаченому часу

12. Особи, які виконують роботу(2) за ЦП-договорами (зокрема, договорами підряду)

+

(п.п. 4.4.2)

Ураховуються за кожен день як цілі одиниці, отримана сума ділиться на кількість календарних днів у місяці

13. Приватні підприємці, котрі виконують роботи
за ЦП-договорами

-

(п.п. 4.4.2)

-

(1) Пункти Інструкції № 286.

(2) На наш погляд, слід ураховувати також і осіб, які надають послуги за договорами на надання послуг.

 

3. Отриманий показник СКПЕПЗ за кожен місяць року підсумовуємо та ділимо на кількість місяців, за які його розраховували. Отримуємо СКПЕПЗ за відповідний період, який і вписуємо до поля 9 Заяви на ЄП «Кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою — підприємцем у трудових відносинах, або середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи».

 

Приклад розрахунку

Заява на ЄП подається 3 грудня 2012 року. Обчислюємо показник СКПЕПЗ за січень — листопад 2012 року. У січні було відпрацьовано:

1) основними працівниками — 6336 годин (норма часу на січень 2012 року для них — 159 годин). При цьому: 1 працівник хворів 3 дні — 24 години робочого часу; 1 основний працівник відпрацював надурочно 5 годин;

2) сумісником (прийнятим на роботу 25.01.12 р.) — 8 годин;

3) основним працівником молодше 18 років — 144 години (норма часу у січні — 144 годин).

Крім того, у період з 10.01.12 р. по 07.03.12 р. із фізичною особою було укладено ЦП-договір на виконання ремонтних робіт.

Розрахунок СКПЕПЗ за січень — листопад 2012 року покажемо в табл. 2 (с. 31).

Розрахований таким чином показник СКПЕПЗ (43 людини) вписуємо до поля 9 Заяви на ЄП «Кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою — підприємцем у трудових відносинах, або середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи».

Сподіваємося, що запропонований матеріал допоможе розібратися з порядком розрахунку кількості працівників для застосування спрощеної системи оподаткування. Пам’ятайте, що контролювати кількість працівників слід не лише при переході до лав спрощенців, а й працюючи на спрощеній системі. Про правила переходу читайте в Темі тижня «Переходимо на єдиний податок з 2013 року» // «БТ», 2012, № 47, с. 35.

 

Таблиця 2. Розрахунок СКПЕПЗ за січень — листопад 2012 року

Категорії працівників

Норма тривалості робочого часу на одного працівника, годин на місяць

Оплачений робочий час, людино-годин

У тому числі час надурочних робіт

Оплачений робочий час для розрахунку кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості

СКПЕПЗ

А

1

2

3

4 = 2 - 3

5 = 4 : 1

Січень 2012 року

Зайняті:

— основні працівники з 40-годинним робочим тижнем

159

6336

5

6331

40

— молодь до 18 років

144

144

144

1

Сумісники

159

(1)

Особи, які виконували роботи за ЦП-договорами

X

X

X

X

(2)

Усього за січень 2012 року

X

X

X

X

41

Лютий 2012 року

X

X

X

X

43

Березень 2012 року

X

X

X

X

42

Квітень 2012 року

X

X

X

X

38

Травень 2012 року

X

X

X

X

40

Червень 2012 року

X

X

X

X

40

Липень 2012 року

X

X

X

X

50

Серпень 2012 року

X

X

X

X

50

Вересень 2012 року

X

X

X

X

45

Жовтень 2012 року

X

X

X

X

43

Листопад 2012 року

X

X

X

X

40

СКПЕПЗ за січень — листопад 2012 року

 

43(3)

(1) Сумісника в січні не враховуємо, оскільки він не відпрацював повний місяць, бо прийнятий на роботу не з початку місяця, а тільки з 25 січня. Його починаємо враховувати з лютого за всі місяці, відпрацьовані ним повністю.
(2) У січні працівника, який виконує роботи за ЦП-договором, не враховуємо, оскільки відпрацьовано не повний місяць — договір укладено з 10.01.12 р. Таку фізичну особу враховуємо лише в лютому як одну людину, а в березні також не враховуємо, оскільки договір діяв по 07.03.12 р. (неповний місяць).
(3) Розрахунок: (41 + 43 + 42 + 38 + 40 + 40 + 50 + 50 + 45 + 43 + 40) : 11 = 472 : 11місяців = 42,909 ≈
43 (особи).

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Указ № 746 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

СКПЕПЗ — середня кількість працівників в еквіваленті повної зайнятості.

ЦП-договір — договір цивільно-правового характеру.

Заява на ЄП — Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (затверджено наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі