Теми статей
Обрати теми

Щоб перейти на загальну систему оподаткування з початку 2013 року, єдиноподатник має подати заяву про відмову від спрощенки не пізніше 21.12.12 р.

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Щоб перейти на загальну систему
оподаткування з початку 2013 року,
єдиноподатник має подати заяву про відмову
від спрощенки не пізніше 21.12.12 р.

Єдиноподатник вирішив відмовитися від спрощеної системи оподаткування та перейти на загальну систему оподаткування з І кварталу 2013 року. Як правильно це потрібно зробити?

(м. Харків)

 

На сьогодні суб’єкт господарювання, який не бажає перебувати на спрощеній системі оподаткування, відповідно до п.п. 298.2.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) має подати до органу ДПС заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року). Отже, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з І кварталу 2013 року, таку заяву слід продати не пізніше 21.12.12 р.

Нагадаємо: до 2012 року, щоб не перебувати з початку наступного року на спрощеній системі оподаткування, єдиноподатник повинен був просто не подати у визначений строк (не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного календарного року) заяву про обрання спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування не було обов’язковим.

А от новою спрощеною системою оподаткування передбачено необхідність подавати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування з початку наступного року. Річ у тім, що Свідоцтво платника єдиного податку, яке видається єдиноподатникам з 2012 року, є безстроковим (п. 299.3 ПКУ та п. 2 Порядку видачі Свідоцтва платника єдиного податку, затвердженого наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675), а не як раніше — діяло протягом одного року. А отже, суб’єкт господарювання, який став платником єдиного податку у 2012 році, залишається єдиноподатником до того періоду, доки самостійно не відмовиться від спрощеної системи або орган ДПС не анулює видане йому Свідоцтво платника єдиного податку. Тобто, щоб бути платником єдиного податку з І кварталу 2013 року, суб’єкту господарювання, який був єдиноподатником у 2012 році, не потрібно наприкінці 2012 року подавати жодних заяв про обрання спрощеної системи оподаткування — він продовжує бути таким платником автоматично.

Тому відтепер на підставі безстроковості дії Свідоцтва платника єдиного податку, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування, суб’єкт господарювання має обов’язково подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року).

Зауважимо, що заява про відмову від спрощеної системи оподаткування подається за тією самою формою, що й при переході на спрощену систему оподаткування, тобто за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675. У п. 5.4 цієї заяви єдиноподатник має зазначити причину відмови від спрощеної системи — проставити позначку у полі «самостійна відмова у зв’язку з переходом на сплату інших податків та зборів».

Подавати таку заяву до органу ДПС відповідно до п. 4 Порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затвердженого наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675, суб’єкт господарювання може або особисто, або поштою. Подання заяви в електронному вигляді нормами чинного законодавства не передбачено.

Після подання заяви про відмову суб’єкт господарювання має повернути до органу ДПС Свідоцтво платника єдиного податку. Зробити це відповідно до п.п. 299.15.1 ПКУ суб’єкт господарювання має протягом 10 календарних днів, що настають за кварталом, в якому подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування. Якщо суб’єкт господарювання відмовляється від спрощеної системи з І кварталу 2013 року, то повернути Свідоцтво платника єдиного податку слід не пізніше 10.01.13 р. Утім, відповідальності за порушення строку повернення Свідоцтва не передбачено.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі