Теми статей
Обрати теми

Сплата збору за спецводокористування при оренді приміщення

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Сплата збору за спецводокористування при оренді приміщення

Підприємство використовує воду виключно для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб (уклало договір на постачання води з первинним водокористувачем). При цьому воно планує надавати приміщення в оренду, відповідно, воду для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб буде використовувати і орендар.

Чи потрібно орендарю отримувати дозвіл на спецводокористування та сплачувати збір за спецводокористування?

(м. Полтава)

 

1. Отримання дозволу . Підприємство, яке не має власних водозабірних споруд і отримує воду з водозабірних споруд первинних водокористувачів, як у випадку, що розглядається, відповідно до ст. 42 Водного кодексу України виступає вторинним водокористувачем.

Вторинні водокористувачі не повинні отримувати окремого дозволу на спецводокористування (див. листи Мінприроди від 15.03.11 р. № 5515/16/10-11-МП та ДПАУ від 12.04.11 р. № 10282/7/15-0817)*. Пояснюється це тим, що дозвіл на спеціальне водокористування має отримати лише первинний водокористувач (перший постачальник води), оскільки саме він має власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води. Вторинні водокористувачі, як вказано вище, не мають таких споруд і відповідного обладнання, а тому отримувати окремий дозвіл на спецводокористування вони не повинні. Цей підхід Мінприроди є цілком логічним.

* Див. ком. «Дозволи на спецводокористування мають отримувати лише первинні водокористувачі» // «БТ», 2011, № 18, с. 8.

Водночас Мінприроди наголошує, що дозволом на спецводокористування для водокористувача-абонента буде вважатися: договір на постачання води та встановлений у дозволі первинного водокористувача ліміт.

Отже, суб’єкт господарювання, який отримує воду від первинного водокористувача, з яким укладено договір на поставку води, не повинен отримувати окремий дозвіл на спецводокористування.

2. Сплата збору. Що стосується сплати збору за спеціальне використання води (далі — збір за спецводокориствування), то, перш за все, зазначимо, що за обсяги води, переданої водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, збір обчислюється і сплачується таким водокористувачем-постачальником (п. 326.2 Податкового кодексу України, далі ПКУ).

З цієї норми випливає, що суб’єкти господарювання, які отримують воду від інших водокористувачів, можуть бути платниками збору за спецводокористування лише в тому випадку, якщо отримують таку воду за договором на постачання води*. Якщо ж вода отримується без такого договору, то платником збору за спецводокористування є постачальник води, а не водокористувач. Це підтверджують і податківці в консультаціях, наведених у ЄБПЗ (розділ 270.01). Але наявність договору — обов’язкова, але недостатня умова для того, щоб у водокористувача виник обов’язок щодо сплати збору.

* Інформація про таких водокористувачів-абонентів надається постачальником води щороку до 20 січня, а за новоукладеними договорами — протягом 10 днів після їх укладення (п. 326.12 ПКУ).

Так, з 01.07.12 р., після набрання чинності Законом України від 24.05.12 р. № 4834-VI** (далі — Закон № 4834) юрособи та підприємці, у тому числі платники єдиного податку, які використовують воду, отриману від первинних або вторинних водопостачальників, виключно для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб***, не повинні сплачувати збір за спецводокористування (п. 323.2, п.п. 324.4.1 ПКУ). Тому вторинні водокористувачі, які мають укладений договір на водопостачання, але використовують воду виключно на задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, не сплачують цей збір за обсяг використаної води на такі цілі.

** Див. Тему тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

*** Санітарно-гігієнічні потреби — це використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані (п. 323.2 ПКУ).

Якщо ж суб’єкт господарювання (орендодавець) буде використовувати воду не тільки для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а й постачатиме воду іншим водокористувачам (орендарю), то, як стверджують податківці у листі від 01.08.12 р. № 20820/7/15-2117****, сплачувати збір за спецводокористування орендодавець має на загальних підставах, причому за весь обсяг використаної води. Пояснюють вони це тим, що, оскільки вода використовується не виключно на задоволення власних санітарно-гігієнічних потреб, а і на інші цілі (поставлена іншим особам), то скористатися звільненням від сплати, що надане нормами п. 323.2 ПКУ, він не зможе.

**** Див. ком. «Збір за спецводокористування сплачується з усього обсягу води, якщо її використовують не лише на санітарно-гігієнічні потреби, — фіскальна позиція ДПСУ» // «БТ», 2012, № 36, с. 7.

Ми не згодні з такою фіскальною позицією податківців і вважаємо, що вона є дещо надуманою. Аргументуємо це тим, що:

— по-перше, в ПКУ не міститься чіткої норми, яка б вказувала на те, що при використанні води і на інші цілі крім санітарно-гігієнічних збір слід сплачувати за весь обсяг води.

Нагадаємо, що до набрання чинності ПКУ податківці робили такі ж висновки. Але тоді у них були на це вагомі підстави. Про те, що у випадку використання води одночасно для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб та на інші цілі збір сплачується з усього обсягу використаної води, було чітко вказано у п. 4.5 Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне водокористування в частині використання води, затвердженої спільним наказом МФУ, ДПАУ, Мінекономіки, Мінприроди від 01.10.99 р. № 231/539/118/219, яка втратила чинність 04.03.11 р. А оскільки на сьогодні таких чітких вимог немає, позиція податківців є дуже сумнівною;

— по-друге, звільнення від сплати збору у випадку використання води для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб регулюється не лише п. 323.2 ПКУ, про який податківці згадали у зазначеному вище листі, а і п.п. 324.4.1 ПКУ, який чомусь вони проігнорували. Хоча зміни, які звільняють водокористувачів від сплати збору при використанні води на ці цілі, з’явилися у п. 323.2 та п.п. 324.4.1 ПКУ синхронно з набранням чинності Законом № 4834.

Зазначимо, що у п.п. 324.4.1 ПКУ вказано, що при використанні води для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку не має сплачуватися збір, оскільки обсяги води, використані на такі цілі, не вважаються об’єктом оподаткування.

Якщо системно трактувати норми ПКУ, то наявність цієї норми у п.п. 324.4.1 ПКУ свідчить про те, що є платники водозбору, які не підпадають під дію п. 323.2 ПКУ (використовують воду на інші цілі), у яких є пільгові обсяги води (вода, яка використовується на санітарно-гігієнічні потреби). Інакше ця норма п.п. 324.4.1 ПКУ взагалі зайва, бо немає платників, які б нею могли скористатись.

Але, як всі розуміють, податківців буде дуже складно переконати в протилежному, а тому, якщо суб’єкти господарювання не згодні з ними, то їм доведеться відстоювати свою позиції.

Для того, щоб уникнути в такому випадку сплати збору, необхідно, щоб орендар уклав договір на поставку води напряму із первинним водокористувачем. У такому разі вода буде просто транзитом проходити через орендодавця до орендаря і не буде вважатися такою, що використовується орендодавцем (постачається третім особам). А якщо при цьому орендар використовуватиме воду виключно для власних санітарно-гігієнічних потреб, то водозбір за обсяг такої води не буде сплачувати ні орендодавець, ні орендар.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі