Теми статей
Обрати теми

Нарахування єдиного внеску на суми компенсації за невикористану відпустку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Нарахування єдиного внеску на суми
 компенсації за невикористану відпустку

Чи нараховується єдиний внесок на суми компенсації за невикористану відпустку, що виплачується працівнику у зв’язку з його смертю?

 

Статтею 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI платниками єдиного внеску визначені, зокрема, роботодавці, працівники — громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб.

Базою для нарахування єдиного внеску для зазначених платників є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну й додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, а також сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Специфіка розірвання трудового договору з працівником у зв’язку з його смертю така, що оформлення припинення трудових відносин відбувається після фактичного їх припинення.

Наказ (розпорядження) керівника підприємства про виключення з особового складу підприємства померлого працівника видається на підставі копії свідоцтва про смерть, в якому зазначено дату смерті працівника. Датою припинення трудових відносин є дата смерті працівника, що не збігається з датою наказу.

Отже, на виплати, нараховані працівнику, який помер, у тому числі й на суми компенсації за невикористану відпустку, за період, що закінчується днем його смерті, єдиний внесок нараховується і сплачується на загальних підставах.

 

Людмила ПОЛЬОВИК,
заступник директора Департаменту,
 начальник відділу методології
 забезпечення платежів
 Департаменту надходження
доходів ПФУ

(опубліковано в журналі
 «Вісник податкової служби України»,
 2012, № 31, с. 31)


Примітка редакції. Не так давно в консультації, опублікованій у нашому виданні ( Пошта тижня «Компенсація за невикористану відпустку, нарахована працівнику у зв’язку з розірванням трудового договору внаслідок смерті, не обкладається ЄВС» // «БТ», 2012, № 12, с. 46), працівник ПФУ, відповідаючи на аналогічне запитання, надав абсолютно протилежне роз’яснення: єдиний внесок на суми компенсації за невикористану відпустку, нараховану працівнику, який помер, не нараховується і не сплачується. Ми повністю поділяємо раніше озвучену позицію з приводу ненарахування єдиного внеску. Але оскільки існують дві протилежні думки працівників ПФУ із цього приводу, сподіваємося, що найближчим часом ПФУ узгодить єдину відповідь на це запитання і викладе свою позицію як мінімум у листі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі