Теми статей
Обрати теми

Чи можна заявити до відшкодування суму залишку від’ємного значення минулого періоду, якщо в декларації з ПДВ заповнено рядок 18?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи можна заявити до відшкодування суму
залишку від’ємного значення минулого періоду,
якщо в декларації з ПДВ заповнено рядок 18?

У декларації з ПДВ за липень 2012 року було від’ємне значення (у ряд. 24 зазначено суму 1000 грн.). У серпні різниця між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом додатна (у ряд. 18 зазначено суму 200 грн.). Чи може платник у такому разі заявити суму залишку 800 грн. до відшкодування?

(м. Харків)

 

Про механізм бюджетного відшкодування ми писали у статті «Бюджетне відшкодування ПДВ за правилами Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 23, с. 22.

Стисло нагадаємо процедуру бюджетного відшкодування. Вона умовно складається з таких послідовних етапів:

1) у звітному періоді виникло від’ємне значення різниці між ПЗ* та ПК (ПК > ПЗ);

2) за відсутності податкового боргу від’ємне значення включається до складу ПК наступного звітного періоду;

3) у наступному податковому періоді знову виникло від’ємне значення — маєте право отримати бюджетне відшкодування, якщо не підпадаєте під обмежувальні норми п. 200.5 ПКУ (зареєстровані понад 12 місяців і обсяг оподатковуваних операцій за цей період більше суми відшкодування).

* Використані документи і скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI; ПЗ — податкові зобов’язання; ПК — податковий кредит; ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: http://sts.gov.ua

Згідно з п. 200.4 ПКУ відшкодуванню підлягає частина від’ємного значення, що дорівнює сумі податку, фактично сплаченій одержувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до держбюджету, а у випадку отримання від нерезидента послуг на митній території України — сумі ПЗ, уключеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги одержувачем послуг.

У липні 2012 року в ряд. 24 ви відобразили 1000 грн. — залишок від’ємного значення, який згідно з п. 200.3 ПКУ включається до складу ПК наступного звітного періоду. Незважаючи на те що у серпні 2012 року в ряд. 18 декларації з ПДВ зазначено суму 200 грн. (додатна різниця між ПЗ та ПК серпня), не потрібно забувати, що у вас із липня на серпень перейшов залишок (1000 грн.) від’ємного значення, який згідно з п. 200.3 ПКУ «перетворився» на ПК серпня.

Тому за підсумками серпня різницю між ПЗ та загальною сумою ПК (з урахуванням перехідного залишку) буде зазначено в ряд. 22 декларації (а не в ряд. 18 або 19). Виходить, що серпень — другий звітний період, за підсумками якого ви отримуєте від’ємне значення, а це означає, що право на бюджетне відшкодування у вас виникло у серпні.

Нагадаємо: якщо ви, маючи право на бюджетне відшкодування за підсумками серпня, не вказали його в ряд. 23.1 та/або 23.2 (декларацію з ПДВ потрібно було подати до 20.09.12 р.), то не страшно. Податківці допускають у такому разі подання уточнюючого розрахунку та відповідних додатків до декларації з ПДВ за період, в якому виникло право на бюджетне відшкодування, з виправленими показниками (див. консультацію в ЄБПЗ, розд. 130.20.01).

Якщо ви не захочете подавати уточнюючий розрахунок і за результатами перевірки з’ясується, що ви помилково не задекларували бюджетне відшкодування, то згідно з п.п. «а» п. 200.14 ПКУ вважається, що ви добровільно відмовилися від отримання такої суми на розрахунковий рахунок, але можете врахувати її у зменшення ПЗ у наступних податкових періодах (див. консультацію «Чи може платник ПДВ не декларувати бюджетне відшкодування?» // «БТ», 2011, № 31, с. 36).

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі