Теми статей
Обрати теми

Про здійснення розрахунку за надання туристичної послуги

Редакція БТ
Лист від 01.08.2012 р. № 13633/6122-1315/784

ЯК ВІДОБРАЗИТИ
ТУРЗБІР У ЧЕКУ РРО?

Чи слід проводити турпослуги через РРО?

Лист Державної податкової служби України від 01.08.12 р. № 13633/6122-1315/784

«Про здійснення розрахунку за надання туристичної послуги»

 

У листі, що коментується, ДПСУ порушила два питання: перше — про необхідність проводити готівку за туристичну послугу через РРО; друге — про місце в чеку РРО туристичного збору.

Чи є місце для турзбору в касовому чеку РРО? ДПСУ з посиланням на ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III (далі — Закон про РРО) нагадала, що при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єкти господарювання зобов’язані:

— проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;

— видавати особі, яка отримує або повертає товар, одержує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції;

— застосовувати РРО, уключені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (далі — Держреєстр РРО***), з додержанням установленого порядку їх застосування.

*** Останню редакцію Держреєстру РРО затверджено наказом ДПСУ від 23.08.12 р. № 772 // «БТ», 2012, № 37, с. 7.

ДПСУ зауважила: у Держреєстрі РРО є РРО, що дозволяють за необхідності обліковувати товар (послуги) за декількома податковими ставками, у тому числі й туристичного збору.

На цій підставі ДПСУ доходить висновку: при здійсненні розрахунку за надання туристичної послуги слід провадити розрахунок на повну суму вартості послуги, до якої входить і туристичний збір.

Із цього робимо висновок: на думку ДПАУ, турзбір має включатися до підсумкової суми розрахункового чека. Але як його відображати в чеку, у листі, що коментується, нічого не сказано. Для того щоб зрозуміти, де місце турзбору в розрахунковому чеку, звернемося до механізму справляння турзбору. З одного боку, згідно з п.п. 268.6.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податкові агенти нараховують збір при наданні послуг, пов’язаних і тимчасовим проживанням (ночівлею), і вказують суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання. Таким чином, окремим рядком його слід обов’язково вказувати лише в готельному рахунку (квитанції), а в касовому чеку окремим рядком виділяти не обов’язково.

З іншого боку, турзбір — це місцевий податок, що не включається до бази для нарахування ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Тому, якщо турзбір окремо не виділяти в касовому чеку, а показати у складі вартості послуг проживання, можуть виникнути запитання щодо правильності зазначення ПДВ у чеку: у чеку буде проставлено суму, обчислену як 20 % від бази (вартості проживання без турзбору), тоді як, застосувавши ставку 20 % до фактично зазначеної в чеку вартості послуг проживання (з урахуванням турзбору), отримуємо більшу суму ПДВ. Як варіант для формування касового чека ДПСУ пропонує використовувати РРО, що враховують кілька податкових ставок*.

* Наприклад, на сьогодні в Держреєстрі РРО спеціально для готелів існує РРО «МАРІЯ-301 МТМ.01» (позиція 185), що використовується в разі оподаткування продажу товарів/послуг за двома податковими ставками.

«Турпослуга через РРО — чи завжди?». Водночас при отриманні готівки за надання туристичної послуги РРО застосовується не завжди.

По-перше, підприємства, що надають туристичні послуги, може бути звільнено від застосування РРО на підставі п. 1 ст. 9 Закону про РРО — РРО не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності (крім підприємств торгівлі та громадського харчування) у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та засвідчених в установленому порядку.

Туристичний збір, про сплату якого йдеться в листі, що коментується, справляється з вартості послуг з тимчасового проживання (ночівлі). У Законі України «Про туризм» від 15.09.95 р. № 324/95-ВР дії (операції) підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також іншу діяльність, пов’язана з розміщенням і тимчасовим проживанням, названо готельною послугою.

Отже, підприємства, що надають послуги з тимчасового проживання, на вартість яких нараховують туристичний збір, мають право не застосовувати РРО, а виписувати прибуткові касові ордери на отриману готівку за проживання людей. Причому у прибутковому касовому ордері турзбір окремо виділяти не потрібно, його місце — в окремому рядку рахунка (квитанції) на проживання.

Зверніть увагу: норма п. 1 ст. 9 Закону про РРО не стосується підприємців.

По-друге, від застосування РРО звільнено підприємців — єдиноподатників (п. 296.10 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі