Теми статей
Обрати теми

Підприємець групи 1 з IV кварталу повернувся на загальну систему. Чи потрібно подавати декларацію з єдиного податку за III квартал?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Підприємець групи 1 з IV кварталу повернувся на загальну систему.
Чи потрібно подавати декларацію з єдиного податку за III квартал?

ФОП зі спрощеної системи групи 1 за своїм рішенням перейшов із IV кварталу на загальну систему. Чи потрібно йому подавати декларацію з єдиного податку за III квартал 2012 року?

(м. Харків)

 

Згідно з п. 294.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку групи 1 є календарний рік. Тому, як передбачено в п. 296.2 ПКУ, у строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду, підприємець групи 1 має подати до органу ДПС Податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — декларація).

Відповідно до п.п. 49.18.3 ПКУ строк для річного податкового (звітного) періоду становить 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тому декларацію за підсумками роботи на спрощеній системі у 2012 році підприємці групи 1 подають не пізніше 01.03.13 р.

Крім того, у п.п. 296.5.1 ПКУ встановлено спеціальні правила для подання декларації у строк для квартального податкового (звітного) періоду.

Наведемо умови для подання квартальної та річної декларації в табличній формі.

 

Умови подання декларації у строк для:

річного звітного періоду (абз. 2 п. 296.2 ПКУ)

квартального(1) звітного періоду (п.п. 296.5.1 ПКУ)

1) не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного в п. 291.4 ПКУ (150 тис. грн.)

1) перевищив протягом року обсяг доходу, визначений у п. 291.4 ПКУ (150 тис. грн.)

2) самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, установленими для платників єдиного податку груп 2 і 3

2) самостійно прийняв рішення про перехід на сплату податку за ставками, установленими для платників єдиного податку груп 2, 3 та 5

(1) Зверніть увагу: подання декларації у строки для квартального періоду звільняє підприємця від обов’язку подавати декларацію за підсумками року.

 

Інших норм, що окремо регламентують правила подання єдиноподатником групи 1 декларації, у ПКУ немає. Тому можна стверджувати, що для групи 1 подавати декларацію за підсумками кварталу необхідно буде лише в разі, якщо підприємець перевищить дохід та/або самостійно перейде до «старшої» групи. Якщо ж дохід у сумі 150 тис. грн. перевищено не було та/або єдиноподатник не перейшов до «старшої» групи (без перевищення доходу можливий лише добровільний перехід), то подавати квартальну декларацію не потрібно.

З урахуванням цього при добровільному поверненні на загальну систему оподаткування з IV кварталу 2012 року підприємець повинен буде подати декларацію у строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду, тобто не пізніше 01.03.13 р. А от за підсумками III кварталу 2012 року (не пізніше 9 листопада) подавати декларацію йому не потрібно. Але якби підприємець з IV кварталу 2012 року перейшов на загальну систему у зв’язку з тим, що за підсумками III кварталу перевищив дохід, то декларацію за III квартал йому б довелося подати.

Крім декларації єдиноподатника, підприємець також повинен буде подати декларацію про доходи, отримані у 2012 році на загальній системі оподаткування (у IV кварталі та в інших кварталах 2012 року, якщо єдиноподатником групи 1 підприємець був не з початку року). При цьому окремо подавати цю декларацію за підсумками IV кварталу, як того вимагає п.п. 177.5.2 ПКУ для визначення авансових внесків, на наш погляд, не потрібно.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі