Теми статей
Обрати теми

У новому звітному розрахунку за ф. № 1ДФ вказуються тільки рядки, що виправляються

Редакція БТ
Відповідь на запитання

У новому звітному розрахунку
за ф. № 1ДФ вказуються тільки рядки,
що виправляються

Підприємство в жовтні 2012 року виявило помилку (у вересні з працівника недоутримали податок на доходи фізичних осіб у розмірі 80,48 грн.). Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ за III квартал уже подано до податкового органу, але граничний строк звітності ще не настав. Як потрібно заповнювати новий звітний Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ: знову наводити всі рядки (правильні дані з урахуванням виправлень) або заповнювати в порядку, передбаченому для подання уточнюючого розрахунку (наводити тільки неправильний рядок, який потрібно виключити, і правильний, який потрібно включити)? Чи буде застосовано санкції до податкового агента?

(м. Запоріжжя)

 

Це запитання повністю врегульовано розділом IV Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, та сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020 (далі — Порядок № 1020), згідно з п. 4.1 якого коригування поданого та прийнятого Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, та сум утриманого з них податку (далі — Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ) здійснюються на підставі самостійно виявлених податковим агентом помилок, а також на підставі повідомлень про помилки, виявлені податковим органом.

Порядок заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків є однаковим (п. 4.4 Порядку № 1020). Звітний новий та уточнюючий Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ подаються на підставі відомостей із заздалегідь поданого Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ і містять інформацію тільки щодо рядків і реквізитів, які уточнюються:

— для виключення одного помилкового рядка із заздалегідь уведеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка й у графі 9 вказати «1» — на вилучення рядка;

— для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи й у графі 9 вказати «0» — на введення рядка;

— для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно виключити помилковий рядок і ввести правильний рядок, тобто повністю заповнити два рядки, один із яких виключає заздалегідь унесену інформацію, а другий уносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 вказується «1» (рядок на вилучення), а в другій — «0» (рядок на введення).

Подання нового звітного Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ (це можна зробити до закінчення граничних строків подання звітності) не тягне за собою накладення штрафних санкцій, передбачених п. 119.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ),510 грн. за подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками цієї звітності. Водночас, якщо результатом помилки є недоплата податку на доходи фізичних осіб, то підприємство зобов’язане перерахувати до бюджету суму недоплати та пеню.

Випадки нарахування пені перераховано в п. 129.1 ПКУ, згідно з яким пеня нараховується, зокрема:

1) у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків при виявленні його заниження на суму такого заниження і за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження), — п.п. 129.1.2 ПКУ;

2) у день настання строку погашення податкового зобов’язання, визначеного податковим агентом при виплаті (нарахуванні) доходів на користь платників податків — фізичних осіб, та/або контролюючим органом при перевірці такого податкового агента, — п.п. 129.1.3 ПКУ.

Яка з цих норм має застосовуватися при самостійному виправленні помилок із податку на доходи, однозначно сказати складно. З точки зору практичного застосування цих норм, основна відмінність полягає у визначенні ставки НБУ, яка використовується при нарахуванні пені (п. 129.4 ПКУ):

— пеня, визначена п.п. 129.1.2 ПКУ, нараховується з розрахунку 120 % облікової ставки НБУ, що діє на день заниження;

— пеня, визначена п.п. 129.1.3 ПКУ, нараховується з розрахунку 120 % облікової ставки НБУ, що діє на день виплати (нарахування) доходів на користь платників податків — фізичних осіб.

Ми схиляємося до того, що в цьому випадку слід керуватися п.п. 129.1.3 ПКУ.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі