Теми статей
Обрати теми

Заповнення форми № Д4 на працівника, який хворів увесь місяць та іншого доходу не мав

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнення форми № Д4 на працівника, який хворів увесь місяць
та іншого доходу не мав

Працівник увесь вересень 2012 року хворів. Листок непрацездатності за період 03.09.12 — 12.10.12 р. він надав 15 жовтня. Інших нарахувань за вересень не було. За лікарняним листком працівнику нараховано 4500 грн. (750 грн. за рахунок підприємства і 3750 грн. — за рахунок коштів Фонду непрацездатності: за вересень — 2250 грн., за жовтень — 1500 грн.). За робочі дні жовтня, імовірно, буде нараховано зарплату в сумі 2440 грн. Підкажіть, як заповнити дані про цього працівника у формі № Д4 за вересень та за жовтень. Чи потрібно враховувати його в показнику «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді» перед табличною частиною Таблиці 1?

(м. Луганськ)

 

Нарахування лікарняних у бухгалтерському обліку відображаємо на підставі листка непрацездатності в місяці, в якому його було надано працівником. Тому може скластися ситуація, коли внаслідок хвороби та незакритого листка непрацездатності працівнику за будь-який місяць роботодавець не здійснює нарахування. У вашій ситуації працівнику не було проведено нарахувань за вересень.

При заповненні щомісячного додатка 4 (форма № Д4) слід пам’ятати такі правила відображення лікарняних:

ПРАВИЛО 1 . Лікарняні відображаємо у формі № Д4 за місяць, в якому їх нараховано (відображено нарахування в бухобліку) на підставі отриманого від працівника листка непрацездатності. У вашому випадку лікарняні в сумі 4500 грн. слід відобразити у формі № Д4 за жовтень 2012 року (подаємо не пізніше 20.11.12 р.).

ПРАВИЛО 2 . Таблицю 6 заповнюємо так:

1. На працівника заповнюємо стільки рядків, на скільки місяців припадають дні хвороби. При цьому місяць, на який припадають лікарняні, відображаємо у графі 11. Також окремо заповнюємо рядки для інших виплат (зарплати, винагороди за цивільно-правовим договором). У вашому випадку будуть 3 рядки:

перший рядок — лікарняні, що припадають на дні вересня (у графі 11 зазначаємо «09-2012») у сумі 3000 грн. (750 + 2250);

другий рядок — лікарняні, що припадають на жовтень (у графі 11 указуємо «10-2012») — 1500 грн.;

третій рядок — нарахована зарплата за жовтень (графу 11 не заповнюємо) — 2440 грн.

2. У рядку, в якому заповнюємо лікарняні, заповнюємо графу 9, куди вписуємо код із додатка 2 до Порядку № 22-2* «29».

3. У графі 13 показуємо кількість календарних днів хвороби. У вашому випадку, у рядку за вересень проставляємо «30», а за жовтень — «12». У третьому рядку, в якому відображаємо нараховану зарплату, графу 13 не заповнюємо.

4. Заповнення граф 15 і 16 залежить від розміру лікарняних, що припадають на конкретний місяць:

— у графі 15 відображаємо всю суму лікарняних, що припадають на календарний місяць;

— у графі 16 показуємо суму лікарняних, що припадають на календарний місяць, з яких потрібно справляли єдиний внесок після застосування максимальної величини (17 прожиткових мінімумів для працездатних осіб) до зарплати і винагороди за цивільно-правовим договором, а вже потім — до лікарняного.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2.

У вашому випадку показники графи 15 і 16 збігатимуться.

ПРАВИЛО 3 . Для заповнення Таблиці 6 не має значення, хто виплачує лікарняні: оплата перших 5 днів за рахунок коштів роботодавця (у вашому випадку — 750 грн.) або допомога за рахунок коштів Фонду непрацездатності (у вашому випадку — 3750 грн.). Виплати, що припадають на один місяць, уносимо одним рядком. Тому у вашому випадку лікарняні, що припадають на дні вересня (у графі 11 указуємо «09-2012»), у сумі 3000 грн. показуємо одним рядком. Ця сума включає нарахування за рахунок роботодавця — 750 грн. і за рахунок Фонду — 2250 грн. Але в Таблиці 1 ми окремо показуємо лікарняні за рахунок підприємства (рядок 1.3 — 750 грн.) і окремо за рахунок Фонду (рядок 1.4 — 3750 грн.).

Що стосується заповнення форми № Д4 за вересень 2012 року (подаємо не пізніше 22.10.12 р.) у Таблиці 6, то на працівника, який хворіє, ми не заповнюємо рядки. Якщо припустити, що на підприємстві, окрім працівника, який хворіє, інших працівників немає, то необхідно подати форму № Д4 у складі Таблиць 1 і 6 із прокресленнями. У цій ситуації виникає запитання щодо заповнення полів Таблиці 1, в яких відображаємо чисельність працівників:

«Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період, осіб» — при розрахунку цього показника враховуємо хворіючого працівника;

«Кількість застрахованих осіб у звітному періоді» — роз’яснень від ПФУ із цього приводу немає. Якщо виходити з визначення застрахованої особи*, то й тут працівника, який хворіє, слід ураховувати, зазначивши його як цілу одиницю, незалежно від того, як ураховуємо його при розрахунку середньооблікової кількості. Однак в усних консультаціях працівники ПФУ роз’яснюють, що тут слід ураховувати лише тих працівників, на яких є заповнені рядки в Таблиці 6 (яким нараховано виплати, з яких було утримано ЄВС). Аналогічний алгоритм закладено і в безкоштовному програмному забезпеченні, яке ПФУ розробив для заповнення своєї звітності. Тому з приводу того, як заповнювати ці поля, рекомендуємо проконсультуватися у своєму відділенні ПФУ. Але через відсутність порядку заповнення звіту, на наш погляд, пенсійники не мають права відмовляти у приймання звіту внаслідок неправильного заповнення цих полів.

* Застрахована особа — фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок. Працівники — громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють у роботодавців, є застрахованими особами відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ч. 2 ст. 4 Закону України «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI).

Нижче наведемо фрагмент заповнення Таблиць 1 і 6 за жовтень 2012 року з урахуванням описаного вище порядку заповнення, припустивши, що на підприємстві лише один працівник, який хворіє.

 

img 1
img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі