Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування та сплати податкових зобов'язань у результаті застосування звичайних цін

Редакція БТ
Лист від 14.06.2012 р. № 1500/12/13-12

ДОНАРАХУВАННЯ
ЗА ЗВИЧАЙНИМИ ЦІНАМИ:

ВАдСУ роз’яснив процедурні особливості

Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від 14.06.12 р. № 1500/12/13-12

«Щодо нарахування та сплати податкових зобов’язань у результаті застосування звичайних цін»

 

У листі, що коментується, ВАдСУ виклав свою позицію щодо процедури донарахування податкових зобов’язань за звичайними цінами податковими органами. Оскільки лист адресовано для застосування головам апеляційних адміністративних судів, ним керуватимуться всі адміністративні суди.

На думку ВАдСУ, «звичайноцінові» донарахування мають провадитися до 01.01.13 р. та після цієї дати за різними процедурами.

1. До 01.01.13 р. Основний висновок листа полягає в тому, що до 01.01.13 р. у податкових органів в особі їх керівників немає права звертатися з позовом до платника податків щодо нарахування та сплати податкових зобов’язань, коригування негативного значення об’єкта оподаткування чи інших показників податкової звітності в результаті застосування звичайних цін.

До такої думки ВАдСУ дійшов виходячи з того, що відповідно до положень п. 8 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ), порядок застосування звичайних цін регламентується нормами п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/ 97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). А далі хід міркувань ВАдСУ був таким (див. «До 01.01.13 р. податківці не мають звертатися до суду зі «звичайноціновими» донарахуваннями»).

 

До 01.01.13 р. податківці не мають звертатися до суду
зі «звичайноціновими» донарахуваннями

Витяг із листа ВАдСУ, що коментується, від 14.06.12 р. № 1500/12/13-12

«<…> за нечинності приписів ст. 39 Податкового кодексу України податкове повідомлення-рішення, винесене щодо платника податків за результатами застосування звичайних цін, не може бути відкликане в разі його оскарження. Отже, такі податкові повідомлення-рішення можуть зберегти свою чинність після процедури адміністративного оскарження чи судового розгляду. Відповідно може бути підтверджено дійсність сум, визначених платнику податків таким податковим повідомленням-рішенням. Ці суми підлягатимуть обов’язковій сплаті в порядку, передбаченому Податковим кодексом України.

Додаткове звернення за таких умов керівника податкового органу з позовом щодо нарахування та сплати податкових зобов’язань, коригування від’ємного значення об’єкта оподаткування або інших показників податкової звітності у результаті застосування звичайних цін може призвести до подвійного виконання того самого податкового обов’язку.

<…>

Тому визначення податкових зобов’язань із застосуванням звичайних цін повинно здійснюватися в загальному порядку. Відповідно податковий орган при встановленні порушень платником податків правил застосування звичайних цін повинен надіслати (вручити) такому платникові податків податкове повідомлення-рішення, як це передбачено ст. 54 та 58 Податкового кодексу України. У разі несплати суми грошового зобов’язання, визначеного в такому повідомленні-рішенні та узгодженого в установленому порядку, відповідна сума підлягатиме стягненню як податковий борг згідно з нормами гл. 9 Податкового кодексу України».

 

Таким чином, на думку ВАдСУ, до 01.01.13 р. податківці мають право за результатами перевірок самостійно донарахувати податкові зобов’язання виходячи із звичайних цін та винести відповідне податкове повідомлення-рішення. Якщо платник податків не згоден із таким рішенням, він може його оскаржити в адміністративному та/або судовому порядку. Якщо результати оскарження підтвердять правомірність такого донарахування, платник податків зобов’язаний буде сплатити донараховані «звичайноцінові» податкові зобов’язання.

Безумовно, від викладеної позиції ВАдСУ платники податків не зрадіють. Адже донедавна в разі судового оскарження «звичайноцінових» донарахувань порушення процедурного порядку були одним із головних аргументів, що підтверджують неправомірність дій податківців. Суди відзначали, що податкові органи зобов’язані звертатися до суду з вимогою про стягнення суми, донарахованої за результатами застосування звичайних цін (див. наприклад, постанову ВАдСУ від 07.09.11 р. у справі № К/9991/16121/11). Тепер платники податків цей аргумент втратили.

На жаль, на користь підходу ВАдСУ свідчать і недавні зміни, унесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.12 р. № 4834-VI* до п. 8 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ щодо того, що положення п.п. 1.20.10 Закону про податок на прибуток щодо донарахування податкових зобов’язань платника податку податковим органам внаслідок визначення звичайних цін за процедурою, встановленою законом для нарахування податкових зобов’язань за непрямими методами, не застосовується.

* Див. «БТ», 2012, № 28, с. 3.

По суті, ця норма не повинна була застосовуватися й раніше, на що звернув увагу ВАдСУ в Інформаційному листі від 20.07.10 р. № 1112/11/13-10 (далі — лист № 1112). Адже процедура донарахування за непрямими методами регламентувалася тільки Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III, який уже не діє.

Отже, на сьогодні платникам податків доведеться самостійно доводити в судових органах те, що «звичайноцінові» податкові зобов’язання було донараховано неправомірно. При цьому варто бути готовим до того, що суди підтримають податківців у «неформальному» трактуванні порядку застосування звичайних цін з п. 1.20 Закону про податок на прибуток. Пов’язано це з тим, що ВАдСУ в листі № 1112 підтвердив правомірність їх застосування й указав на те, що для визначення звичайної ціни, зокрема, можуть використовуватися ціни Державного інформаційного аналітичного центру та Державної митної служби в Україні. Виходячи з цих позицій, шанси на успішне вирішення «звичайноцінової» справи в суді для платників податків зменшуються.

2. Після 01.01.13 р. Оскільки з 01.01.13 р. набирає чинності ст. 39 ПКУ, то податківці повинні будуть самостійно звертатися до суду з позовами про «звичайноцінові» донарахування, але за умови, що платник податків або буде оскаржувати винесене за результатами перевірки податкове повідомлення-рішення, або у встановлений термін не сплатить донараховану суму. Тоді винесене податкове повідомлення-рішення вважатиметься відізваним (див. «Після 01.01.13 р. «звичайноцінові» донарахування підтверджуватимуться в судовому порядку»).

 

Після 01.01.13 р. «звичайноцінові»
 донарахування підтверджуватимуться
у судовому порядку

Витяг із листа ВАдСУ, що коментується, від 14.06.12 р. № 1500/12/13-12

«Зі змісту наведеної законодавчої норми (ст. 39) вбачається послідовний алгоритм дій органу державної податкової служби з визначення платникові податків податкових зобов’язань із застосуванням звичайних цін. Цей алгоритм передбачає такі обов’язкові етапи, як проведення перевірки та винесення за її результатами окремого податкового повідомлення-рішення, у якому визначається сума грошових зобов’язань внаслідок використання звичайних цін.

У разі оскарження вказаного податкового повідомлення-рішення платником податків або несплати визначеної в ньому суми таке повідомлення-рішення вважається відкликаним. І лише після цього керівник органу державної податкової служби звертається з позовом до платника податків про нарахування та сплату податкових зобов’язань, коригування від’ємного значення об’єкта оподаткування або інших показників податкової звітності».

 

Тобто з 01.01.13 р. процедура оскарження «звичайноцінових» донарахувань спроститься: платникам податків досить буде не сплатити відповідні суми, і тоді податківці повинні будуть самі підтверджувати факт правомірності таких донарахувань у суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі