Теми статей
Обрати теми

Щодо пропорційного розподілу сум податкового кредиту

Редакція БТ
Лист від 18.04.2012 р. № 11240/7/15-3417-26

ЗЕД-ПОСЛУГИ:

ДПСУ роз’яснила деякі нюанси нарахування ПДВ

Лист Державної податкової служби України від 18.04.12 р. № 11240/7/15-3417-26

«Щодо пропорційного розподілу сум податкового кредиту»

Лист Державної податкової служби України від 24.04.12 р. № 11854/7/15-3417-26

«Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентам послуг, зазначених у пункті 186.3 Податкового кодексу України»

 

У листах, що коментуються, податківці роз’яснили деякі нюанси обкладення ПДВ послуг, наданих нерезиденту, а також відображення у декларації з ПДВ послуг, отриманих від нерезидента.

Нагадаємо, що за загальним правилом п.п. «а» п. 185.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) об’єктом обкладення ПДВ є лише ті послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Детально про порядок визначення місця постачання ЗЕД-послуг та обкладення їх ПДВ ми розповідали у Темі тижня «ЗЕД-послуги» // «БТ», 2012, № 20, с. 38. Нагадаємо основні правила:

— місцем постачання послуг, пов’язаних із рухомим майном, а також послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту та розваг, є місце їх фактичного надання (пп. 186.2.1 та 186.2.3 ПКУ);

— місцем постачання послуг, пов’язаних із нерухомим майном, є місце знаходження нерухомого майна (п.п. 186.2.2 ПКУ);

— місцем постачання послуг, указаних у п. 186.3 ПКУ (це, зокрема, послуги з надання майнових прав інтелектуальної власності, рекламні, консультаційні послуги, надання в оренду рухомого майна, телекомунікаційні послуги, радіомовлення та телевізійного мовлення, транспортно-еспедиторські послуги), є місце реєстрації отримувача.

Місце постачання інших послуг, які не вказані у пп. 186.2 і 186.3 ПКУ, є місце реєстрації постачальника (п. 186.4 ПКУ).

1. Місце постачання послуг, наданих нерезиденту через постійне представництво. У листі від 24.04.12 р. № 11854/7/15-3417-26 податківці роз’яснили порядок визначення місця постачання ЗЕД-послуг.

Якщо послуги, вказані у п. 186.3 ПКУ, надаються безпосередньо нерезиденту, то місцем постачання таких послуг буде вважатись місце реєстрації нерезидента (не територія України), тому такі послуги не є об’єктом обкладання ПДВ.

Якщо ж такі послуги надаються нерезиденту через його представництво в Україні, то отримувачем послуг слід вважати таке представництво, відповідно і місцем постачання буде територія України. Тому такі послуги будуть обкладатись ПДВ за основною ставкою (20 %).

Такий висновок податківців цілком відповідає нормам ПКУ. Справа у тому, що згідно з п.п. «а» п.п. 14.1.122 ПКУ зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва й інші відокремлені підрозділи іноземних компаній та організацій — це нерезиденти, місцезнаходження яких — територія України.

Отже, незважаючи на те, що стороною у договорі є нерезидент з метою обкладення ПДВ місце постачання послуг, указаних у п. 186.3 ПКУ, визначатиметься за місцем реєстрації особи, яка фактично отримує послугу:

— якщо отримувач нерезидент, то місце постачання — не територія України;

— якщо отримувач представництво нерезидента, то місце постачання — територія України. Відповідно, такі послуги обкладаються ПДВ.

2. Відображення у декларації з ПДВ послуг, отриманих від нерезидента. У листі ДПСУ від 18.04.12 р. № 11240/7/15-3417-26 податківці роз’яснили, як суми ПДВ, нараховані на послуги отримані від нерезидента, правильно відображати у декларації з ПДВ (див. «Податковий кредит за послугами, отриманими від нерезидента»).

 

Податковий кредит за послугами, отриманими від нерезидента

Витяг із листа ДПСУ від 18.04.12 р. № 11240/7/15-3417-26, що коментується

«<…> суми податку на додану вартість, які включені до складу податкового кредиту у зв’язку з отриманням послуг від нерезидентів та самостійним нарахуванням податкових зобов’язань платником податку, беруть участь у проведенні перерозподілу податкового кредиту в такому ж порядку, як і суми податку на додану вартість, які включені до складу податкового кредиту у зв’язку з придбанням товарів (послуг) на митній території України.

Повідомляючи викладене, ДПС України вважає за необхідне відзначити наступне.

Для відображення податкового кредиту для послуг, отриманих від нерезидента з метою їх використання у межах господарської діяльності та виключно для здійснення операцій, які оподатковуються за основною ставкою та за нульовою ставкою <…> в розділі II декларації передбачено рядок 12.4 «Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України».

Рядок 14.1 розділу II «Податковий кредит» декларації передбачений для відображення обсягів операцій з придбання з податком на додану вартість, які не призначаються для використання в господарській діяльності, в тому числі і для послуг, отриманих від нерезидента».

 

Ці висновки податківців, на наш погляд, потребують деяких уточнень.

По-перше, у перерозподілі*податкового кредиту мають брати участь не всі суми ПДВ, нараховані платником на вартість послуг, отриманих від нерезидента, а лише ті з них, які нараховані на послуги, які призначені для використання частково в оподатковуваних операціях, а частково у неоподатковуваних (необ’єктних чи звільнених) операціях.

* Див. статті «Перерозподіл вхідного ПДВ відповідно до вимог Податкового кодексу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 23 та «Перерозподіл ПДВ щодо необоротних активів проводиться лише раз на рік — Узагальнююча консультація ДПСУ» // «БТ», 2012, № 9, с. 16.

По-друге, для відображення товарів/послуг, які призначені для часткового використання в оподатковуваних операціях, а частково у неоподатковуваних операціях, у декларації з ПДВ є спеціальний ряд. 15.

Отже, з урахуванням таких уточнень, можна сформулювати основні правила формування податкового кредиту за рахунок сум ПДВ, нарахованих платником ПДВ згідно з п. 208.2 ПКУ на послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких — митна територія України** залежно від призначення таких послуг:

виключно в оподатковуваних ПДВ операціях — операція відображається у ряд. 12.4 декларації з ПДВ;

в операціях, які не є об’єктом оподаткування чи звільнені від оподаткування — операція відображається у ряд. 13.3 декларації з ПДВ;

не призначені для використання у господарській діяльності — операція відображається у ряд. 14.1 декларації з ПДВ;

часткового використання в оподатковуваних операціях, а часткового у неоподатковуваних операціях — операція відображається у ряд. 15, 15.1, та 15.2 декларації з ПДВ. У кінці року за такими операціями проводиться перерозподіл суми податкового кредиту на загальних підставах.

** Нагадаємо, що отримувач послуг — платник ПДВ у порядку, визначеному ст. 201 ПКУ, складає податкову накладну (в одному примірнику), яка включається до складу податкових зобов’язань (п. 208.3 ПКУ) та є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у наступному звітному періоді (п.п. «в» пп. 198.1, 198.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі