Теми статей
Обрати теми

Щодо справляння туристичного збору

Редакція БТ
Лист від 20.08.2012 р. № 1091/0/71-12/15-2217

ТУРЗБІР У ВІДРЯДЖЕННІ

не сплачується лише за наявності копій
підтверджуючих документів

Лист Державної податкової служби України від 20.08.12 р. № 1091/0/71-12/15-2217м

«Щодо справляння туристичного збору»

 

У листі, що коментується, ДПСУ роз’яснила особливості звільнення від справляння туристичного збору з осіб, направлених у відрядження. Відразу зауважимо, що зроблені в листі висновки не стали несподіванкою, оскільки аналогічне роз’яснення міститься в розділі 410.03 Єдиної бази податкових знань.

Основний висновок листа полягає в тому, що для звільнення від справляння турзбору відряджена особа має надати податковому агенту копії документів, що підтверджують факт її перебування у відрядженні. До них податківці відносять наказ (розпорядження) із зазначенням: пункту призначення, назви підприємства, місця направлення у відрядження працівника, терміну та мети відрядження.

При цьому податковий агент стосовно турзбору, мабуть, повинен зняти ксерокопії з таких документів та зберігати їх у себе для підтвердження правомірності пільгування.

Оскільки зміст листа приписано довести до підпорядкованих органів ДПС та платників податків, то тепер адміністрація готелів, мотелів та інших місць проживання однозначно вимагатиме надання зазначених документів. Тому відрядженій особі слід обов’язково видати копію наказу (розпорядження) про направлення у відрядження та відповідним чином її проінструктувати.

Якщо відряджена особа не пред’явить копій зазначених документів, із неї в загальному порядку буде утримано турзбір, сума якого буде зазначатися в рахунку (квитанції) на проживання, а от у касовому чеку може не наводитися. Оскільки платником турзбору відряджена особа не є, цю суму підприємство не зможе їй компенсувати. А в разі проведення компенсації «незаконний» турзбір не потрапить до податкових витрат і обкладається у відрядженої особи податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на ці суми нараховувати не потрібно, що непрямо випливає з листа ПФУ від 15.06.12 р. № 13862/03-20.

Питання організації відряджень працівників докладно розглянуто нами в Темі тижня «Відрядження: основні питання» // «БТ», 2012, № 36, с. 34.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі