Теми статей
Обрати теми

Засновник змінює прописку: порядок дій для ТОВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Засновник змінює прописку: порядок дій для ТОВ

Засновник змінив адресу прописки. Які дії у зв’язку з цим необхідно виконати ТОВ?

(м. Харків)

 

Відповідно до абзацу восьмого ч. 2 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV (далі — Закон № 755) до переліку відомостей, що вказуються в ЄДР*, зокрема, входить інформація про перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі ім’я, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків, якщо засновник — фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо засновник — юридична особа.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Отже, зміна будь-яких із наведених відомостей тягне за собою необхідність унесення змін до ЄДР.

Для цього передбачено відповідні реєстраційні картки, форми яких затверджено наказом Мін’юсту від 14.10.11 р. № 3178/5:

за формою № 3 — реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін в установчих документах юридичної особи (якщо відомості про місце проживання засновників було включено до статуту ТОВ**, хоча Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства) подібної вимоги не містить);

— за формою № 4 — реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР (якщо інформація про місце проживання засновників до статуту не вносилася).

** Товариство з обмеженою відповідальністю.

Розглянемо обидва з двох названих можливих варіантів.

Якщо відомості про місце проживання засновників спочатку було включено до статуту, то, як уже зазначалося, ТОВ має заповнити і подати держреєстратору форму № 3. Звернемо увагу на основні моменти, що виникають при її заповненні.

Розділ I «Відомості про юридичну особу» слід заповнити повністю, зазначивши код, організаційно-правову форму («Товариство з обмеженою відповідальністю») і назву юридичної особи.

Далі йде пункт «Перелік змін до установчих документів, щодо яких проводиться державна реєстрація», в якому зазначено перелік тих відомостей, які можуть міститися у статуті і стосовно яких можливе внесення змін. При заповненні форми слід проставити галочку чи знак «+» напроти слів «Зміна відомостей про засновників юридичної особи».

Наступний розділ II — «Відомості про юридичну особу з урахуванням змін». У ньому слід заповнити лише пункт «Склад засновників юридичної особи», зазначивши нову адресу прописки засновника і проставивши відмітку у графі «Зміна відомостей про засновника». Відомості вказуються лише стосовно того із засновників, щодо якого відбулися зміни. Дублювати інформацію про інших засновників (за їх наявності) не потрібно.

У розділі III «Спосіб отримання виписки з Єдиного державного реєстру та оригіналів установчих документів» ТОВ за своїм вибором проставляє відмітку або у графі «Видати заявнику», або у графі «Поштове відправлення».

Роздрукувати і підписати необхідно всі сторінки форми, але заповнити потрібно лише зазначені вище розділи.

Крім форми № 3, держреєстратору також доведеться подати:

— примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про внесення змін до установчих документів;

— оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подання документів, або копію опублікованого у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів;

— два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

— документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів. Реєстраційний збір становитиме 51 грн.

Що стосується строків, то Закон про госптовариства зобов’язує госптовариства повідомляти держреєстратора про зміни в установчих документах протягом 3 робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів (ч. 2 ст. 7). Однак дуже педантично ставитися до зазначеного строку все-таки не варто: по-перше, відомості про місце проживання засновника юридичної особи не входять до переліку тієї інформації, яку госптовариство зобов’язане включити до свого статуту, а тому така інформація може фігурувати у статуті, маючи при цьому статус факультативної; по-друге, чинне законодавство не передбачає санкцій за порушення зазначеного строку.

Якщо ж госптовариство не включало відомості про місце проживання засновників до статуту, то надати держреєстратору слідує реєстраційну картку за формою № 4. Правила її заповнення аналогічні наведеному вище алгоритму заповнення реєстраційної картки за формою № 3.

 

Роман КАБАЛЬСЬКИЙ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі