Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ послуг, пов'язаних з транзитним перевезенням вантажів

Редакція БТ
Лист від 19.06.2012 р. № 10330/6/15-3415-26

ПОСЛУГИ, ПОВ’ЯЗАНІ
 З ТРАНЗИТОМ:

ДПСУ роз’яснила порядок
 звільнення від ПДВ

Лист Державної податкової служби України від 31.05.12 р. № 355/4/15-3413

Лист Державної податкової служби України від 19.06.12 р. № 10330/6/15-3415-26

«Щодо оподаткування ПДВ послуг, пов’язаних з транзитним перевезенням вантажів»

 

У листах, що коментуються, податківці роз’яснили, які послуги звільняються від обкладення ПДВ на підставі п. 197.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Нагадаємо, що у п. 197.8 ПКУ передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання:

— послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України;

— послуг, пов’язаних із таким перевезенням (переміщенням).

Статтею 1 Закону України «Про транзит вантажів» від 20.10.99 р. № 1172-XIV (далі — Закон № 1172) визначено, що транзит вантажів — це перевезення транспортними засобами транзиту транзитних вантажів під митним контролем через територію України між двома пунктами або в межах одного пункту пропуску через державний кордон України.

Аналогічне визначення транзиту наведене в главі 17 Митного кодексу України (далі — МКУ), який набрав чинності з 01.06.12 р. Так, у ч. 1 ст. 90 МКУ передбачено, що транзит — це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома митними органами України або в межах зони діяльності одного митного органу без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно зі ст. 1 Закону № 1172 транзитні послуги (роботи) — безпосередньо пов’язана з транзитом вантажів підприємницька діяльність учасників транзиту, що здійснюється в межах договорів (контрактів) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод тощо. Учасниками транзиту є вантажовласники та суб’єкти підприємницької діяльності (перевізники, порти, станції, експедитори, морські агенти, декларанти та інші), які у встановленому порядку надають (виконують) транзитні послуги (роботи).

Транзит вантажів може здійснюватися у прямому або змішаному (комбінованому) сполученні (ст. 4 Закону № 1172). У прямому сполученні транзит вантажів передбачає їх транспортування одним видом транспорту без перевантаження на інший. У змішаному сполученні транзит вантажів може бути пов’язаний з їх перевантаженням з одного виду транспорту на інші, переробкою, сортуванням, пакуванням, обмірюванням, накопичуванням, формуванням або подрібненням партії транзитного вантажу, тимчасовим зберіганням тощо.

Договори (контракти) про надання (виконання) транзитних послуг (робіт) укладаються як між резидентами і нерезидентами, так і між самими резидентами і нерезидентами, які вільно обирають комплекс транзитних послуг (робіт), їх надавачів (виконавців), а також засоби транзиту, залежно від умов перевезень (ч. 2 ст. 7 Закону № 1172).

Статтею 5 Закону № 1172 визначено, що транзитними вантажами можуть бути насипні, наливні, навалочні, штучні, тарно-штучні вантажі, а також транспортні засоби транзиту, які вважаються прохідними через територію України у разі, якщо проходження цих вантажів з перевантаженням, складуванням, подрібненням на партії, зміною транспортного засобу транзиту чи без таких операцій є частиною повного маршруту перевезення, що розпочинається і закінчується за межами території України.

Отже, головним критерієм для звільнення послуг від ПДВ є їх зв’язок із транзитом.

Перелік документів, що використовуються для декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення у митний режим транзиту наведено у ст. 94 МКУ, яка передбачає:

— у загальному випадку для декларування у митний режим транзиту використовується митна декларація (у тому числі попередня митна декларація);

— у разі транзиту в межах одного пункту пропуску або для декларування товарів, що не є підакцизними, залежно від виду транспорту може використовуватися авіаційна вантажна накладна (Air Waybill) або коносамент (Bill of Lading);

— для декларування товарів, що не є підакцизними, замість митної декларації залежно від виду транспорту може використовуватися накладна УМВС (СМГС), накладна ЦІМ (СІМ), накладна ЦІМ/УМВС (ЦИМ/СМГС, CIM/SMGS), книжка МДП (Carnet TIR);

— для декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення може використовуватися книжка А.Т.А. або книжка CPD;

— у випадках, передбачених міжнародними договорами України, укладеними відповідно до закону, для декларування у митний режим транзиту товарів, транспортних засобів комерційного призначення використовуються документи, передбачені міжнародними договорами.

У листах, що коментуються, податківці вказали, що до транзитних послуг, які відповідно до п. 197.8 ПКУ звільняються від ПДВ, зокрема, відносяться:

— послуги, що надаються в межах відповідних договорів (контрактів) з митного декларування товарів (вантажів), які знаходяться в митному режимі транзиту;

— послуги, пов’язані з перевезення вантажів залізничним транспортом (подавання, забирання, накочування або викочування, користування вагонами, їх промивку та повідомлення про їх прибуття, про маневрову роботу локомотива, зберігання, зважування, перевірку маси вантажів тощо), якщо ці послуги відносяться до транзитних за номерами вагонів, підтвердженими копіями накладних ЦІМ (СІМ), УМВС (СМГС) чи ЦІМ/УМВС.

Безумовно перелік послуг, які пов’язані із транзитними перевезеннями, набагато ширший і не обмежується згаданими.

Крім того, податківці вказали, що аналогічні норми діяли ще в докодексний період (до 01.01.11 р.). Тому залишається актуальною консультація податківців, надана у листі ДПАУ від 31.07.09 р. № 16397/7/16-1517*.

* Див. ком. «Операції, пов’язані з транзитними перевезеннями, і після 01.09.2009 р. звільнено від обкладення ПДВ — роз’яснює ДПАУ» // «БТ», 2009, № 33, с. 7.

Нагадаємо, що у цьому листі податківці цілком слушно звертали увагу: якщо придбаваються (виготовляються) товари (послуги), які призначені для використання в звільнених операціях (зокрема, для надання послуг, пов’язаних із транзитом), то суми ПДВ, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі