Теми статей
Обрати теми

Винагорода посередника не включається до первісної вартості основних засобів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Винагорода посередника не включається
 до первісної вартості основних засобів

Чи враховується при купівлі основних засобів за договором доручення, комісії тощо у складі первісної вартості об’єкта основних засобів сума винагороди, сплачена посереднику?

 

Відповідно до п. 146.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) придбані (самостійно виготовлені) основні засоби зараховуються на баланс платника податку за первісною вартістю.

Пунктом 146.5 ПКУ визначений перелік витрат, з яких складається первісна вартість об’єкта основних засобів. Витрати платника податку на виплату винагороди посереднику (брокеру, комісіонеру, агенту тощо) за посередницькі послуги у разі купівлі основних засобів до зазначеного переліку не включені.

Разом з цим, згідно з п.п. 14.1.27 ПКУ витрати — це сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних для провадження господарської діяльності платника податку, в результаті яких відбувається зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, внаслідок чого відбувається зменшення власного капіталу (крім змін капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власником).

Витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II ПКУ (п. 138.2 ПКУ).

Відповідно до п.п. 138.12.2 ПКУ до складу інших витрат включаються витрати господарської діяльності, до яких розділом ІІІ ПКУ прямо не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат.

З урахуванням викладеного, при купівлі основних засобів (нематеріальних активів) за договорами доручення (комісії тощо) витрати платника податку на виплату винагороди посереднику (брокеру, комісіонеру, агенту тощо) за посередницькі послуги включаються до складу інших витрат на підставі п.п. 138.12.2 ПКУ.

Зазначені витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.5 ПКУ) та відображаються у рядку 06.4.39 додатка ІВ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом МФУ від 28.09.11 р. № 1213, з відповідним перенесенням до рядка 06.4 цієї декларації.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ
 (www.sts.gov.ua, розд. 110.09.01)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі