Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка на навчання: нюанси декларування

Редакція БТ
Стаття

ПОДАТКОВА ЗНИЖКА
 НА НАВЧАННЯ:

нюанси декларування

 

Нещодавно у статті «Декларація громадян за 2012 рік» // «БТ», 2013, № 9, с. 13 розглядалися нюанси декларування доходів за минулий звітний рік. Також там наводилися основні правила декларування податкової знижки. Найпоширенішими витратами, які можна включити до податкової знижки, є витрати на навчання. Про них сьогодні й поговоримо.

Жанна СЕМЕНЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Хто має право на податкову знижку на навчання

Слід зауважити, що жодних принципових змін у цьому питанні порівняно з минулим роком — першим роком подання Декларації в умовах дії ПКУ не відбулося. Не таємниця, що в ПКУ питання декларування ПЗ прописано доволі скупо, тому першорядне значення має позиція податкових органів з того чи іншого питання. Про те, які вимоги сьогодні висуваються з боку ДПСУ до декларування ПЗ на навчання, ми поговоримо у пропонованій статті.

Відповідно до п.п. 166.3.3 ПКУ до ПЗ дозволено включати суму коштів, сплачених платником податків на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податків та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не отримує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ, з розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожен повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Для цілей ПКУ членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються:

— її батьки;

— чоловік або дружина;

— діти, у тому числі всиновлені.

Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення (п.п. 14.1.263 ПКУ).

 

Розмір витрат

Перш за все потрібно пам’ятати, що до ПЗ уключаються витрати, фактично понесені (сплачені) у звітному році. Загальний розмір витрат, які можна включити до ПЗ, обмежується сумою нарахованої за рік заробітної плати за мінусом ЄВС та ПСП. Крім того, щодо витрат на навчання є додаткове обмеження — не більше 1500 грн. (у 2012 році) з розрахунку на кожен повний або неповний місяць навчання (Кміс) на кожного учня. Причому таку граничну суму встановлено для оплати навчання як платника податків, так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Наприклад, якщо у вищому навчальному закладі навчаються чоловік і дружина і навчання обох оплачує працюючий чоловік, то він має право включити до ПЗ суму, що не перевищує 1500 грн. х 2 осіб х Кміс.

Що стосується кількості місяців навчання (Кміс), то тут варто звернути увагу на те, що згідно з п. 4.1 Положення № 161 навчальний рік триває 12 місяців, починається, як правило, 1 вересня і для студентів складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових та канікулярних днів. Проте в багатьох навчальних закладах встановлено щомісячну плату, і якщо за два літні місяці (липень — серпень) оплата не вноситься, то в податківців може виникнути бажання стверджувати, що навчання в ці місяці не провадилося. У тих випадках, коли оплата за навчання на денній формі здійснюється один раз за весь навчальний рік або поквартально, то при браку ліміту на навчання є сенс узяти в навчальному закладі відповідну довідку про тривалість навчального року, якщо це прямо не випливає з договору.

Варте уваги, що раніше в розділі 160.06.03 ЄБПЗ містилася консультація (сьогодні вона позначена як нечинна), в якій податківці вказували на те, що для студентів денної форми навчання тривалість навчального року становить 10 місяців. Можливо, скасування консультації якраз і свідчить про зміну позиції податківців.

Для отримання права на ПЗ платник податків повинен у звітному році мати дохід у вигляді заробітної плати. Якщо платник податків зареєстрований приватним підприємцем і паралельно працює як найманий працівник (отримує зарплату), то він має право декларувати ПЗ. Інша справа, якщо учень (або член його сім’ї першого ступеня споріднення, котрий фактично оплачує навчання та планує скористатися правом на ПЗ) має лише дохід від підприємницької діяльності. У такому разі права на ПЗ у нього не буде (немає доходу у вигляді заробітної плати).

 

Вимоги до навчального закладу

Із загальних моментів можна відзначити, що до ПЗ включаються лише витрати на навчання у вітчизняних середніх професійних або вищих навчальних закладах. Причому навчальний заклад повинен мати ліцензію Міносвіти і науки, молоді та спорту України на діяльність, пов’язану з наданням послуг освіти, підготовкою фахівців різних рівнів кваліфікації. Витрати на оплату навчання в зарубіжних навчальних закладах або суми, сплачені нашим навчальним закладам за здобуття середньої спеціальної освіти або дошкільної освіти, не враховуються. Форма навчання (заочна, очна, дистанційна тощо) може бути будь-якою. Не має значення також форма власності навчального закладу (державна, приватна, комунальна). Кількість навчальних закладів, де навчається один учень, також не має значення (до ПЗ усе одно включається 1500 грн. х Кміс).

 

ПЗ на навчання в роз’ясненнях податківців

 

Нюанси декларування податкової знижки щодо витрат на навчання

Запитання

Позиція ДПСУ

Наш коментар

1

2

3

1

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до органу ДПС, щоб скористатись правом на нарахування ПЗ щодо суми коштів, сплачених за навчання?

Фізична особа подає:

— відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери;

— договір з навчальним закладом;

— довідку про отримані у звітному році доходи;

— документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення) тощо

(підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

Згодні.

Причому ДПСУ рекомендує для прискорення проведення розрахунку сум податку, що підлягають поверненню з бюджету, і визначення правильності цих сум додавати копії зазначених документів до Декларації (хоча зауважимо: у п.п. 166.2.2 ПКУ йдеться про те, що оригінали зазначених підтверджуючих документів платником податків до органу ДПС не надсилаються, а підлягають зберіганню протягом 1095 днів)

2

Чи включається до складу ПЗ за навчання сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році, але за семестри наступного року, якщо дані семестри складають один навчальний рік?

Сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включена
до ПЗ

(підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

Згідно з п. 164.6 ПКУ до ПЗ уключаються фактично сплачені у звітному році витрати на навчання в межах суми 1500 грн. (у 2012 році) з розрахунку за кожен повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Якщо загальна сума витрат не перевищила 1500 грн. х кількість місяців навчання у звітному році (Кміс) (береться весь звітний рік), то таку суму, на наше переконання, можна включити до ПЗ (навіть якщо оплату здійснено за наступний семестр). У ПКУ немає умови, що до розрахунку включаються тільки місяці навчання, за які здійснюється оплата, тому вважаємо цю позицію податківців надто фіскальною(1)

(1) Наприклад, студент заплатив 6000 грн. у вересні 2012 року за весь 2012/2013 навчальний рік. Якщо це студент 1-го курсу, то Кмісу звітному 2012 році становить 4 місяці (вересень — грудень 2012 року). Відповідно до ПЗ можна включити всю сплачену суму, оскільки вона не виходить за межі ліміту ((1500 х 4 міс.) = 6000 грн.). На відміну від ДПСУ, ми вважаємо: той факт, що частину суми було сплачено за другий семестр навчального року (тобто фактично за місяці навчання у 2013 році), не є перешкодою для врахування таких витрат у ПЗ за підсумками 2012 року.

3

Чи має право платник податку на ПЗ у разі навчання в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів?

Суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, в інтернатурі, при додержанні всіх норм ст. 166 ПКУ можуть прийматися до розрахунку ПЗ такого платника податку за звітний рік

(підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

Згодні. Інтернатура є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки в медичних та фармацевтичних навчальних закладах.

Витрати на оплату навчання в магістратурі також включаються до ПЗ.

А от оплату витрат на навчання в аспірантурі, докторантурі, клінічній ординатурі не може бути задекларовано платником.

Плата за навчання на військовій кафедрі також не дає права на ПЗ (підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

4

Чи має право скористатися ПЗ за навчання дитини один із батьків, якщо договір укладений між навчальним закладом та дитиною (в договорі зазначено П. І. Б. дитини) та квитанції на оплату оформлені на ім’я дитини, яка не має самостійних джерел доходу?

Скористатися правом на ПЗ за навчання дитини може один з батьків за умови надання ним відповідних підтверджуючих документів, зокрема договору про навчання дитини, який укладений між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи.

При цьому в договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини)

(підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

Згодні.

1. Якщо в учня протягом року був дохід у вигляді зарплати, то він сам декларує ПЗ.

2. Якщо учень ніде не працював (не отримував дохід у вигляді зарплати), то один із членів його сім’ї першого ступеня споріднення (як правило, один з батьків за їх вибором) має право включити сплачені суми до ПЗ. Крім договору на навчання та квитанцій, один з батьків також додає документи, що підтверджують сімейний зв’язок (наприклад, копію свідоцтва про народження дитини).

3. Якщо учень не працює, а батьки ще не визначилися, хто декларуватиме ПЗ за підсумками року, рекомендуємо завжди здійснювати платежі за навчання від імені дитини, яка навчається (а не одного з батьків)(2)

(2) У тому випадку, коли платежі зроблено від імені одного з батьків, навряд чи другий з батьків зможе скористатися правом на ПЗ. Принаймні, податківці заперечують проти декларування ПЗ у такій ситуації.

5

Чи має право на ПЗ батько (матір) студента, який(-а) фактично здійснював(-ла) оплату за навчання, якщо студент працював та отримував заробітну плату?

Якщо студент протягом року одночасно навчався та працював, отримував заробітну плату, то право на ПЗ за наслідками звітного податкового року має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, оскільки він уже не перебуває на їх утриманні.

Водночас, якщо студент улаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на ПЗ за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання

(підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

1. Зверніть увагу на зроблений представниками ДПСУ виняток: якщо студент улаштувався на роботу тільки після закінчення навчання у звітному році, то право на ПЗ за результатами звітного податкового періоду має той з батьків, хто фактично здійснював оплату за навчання (підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ).

Із ПКУ такий лояльний висновок не випливає, хоча, безумовно, це позитивна позиція для платників податків.

2. Якщо студент протягом року отримував лише винагороду в межах ЦП-договорів, а зарплату не одержував, то це не позбавляє одного з його батьків права на декларування ПЗ

6

Чи має право на ПЗ один з батьків, що сплачує кошти за навчання дитини, якій більше 23 років та яка не працює, якщо у квитанціях зазначені дані дитини?

Якщо дитині, що навчається і не працює, у звітному році, за який один з батьків реалізовує право на ПЗ, виповнюється 24 роки, то право на ПЗ за такий рік у батьків не втрачається

(підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

Повністю згодні.

Нагадаємо, що за часів дії Закону про податок з доходів податківці заперечували проти цього. Ми, у свою чергу, ніколи не погоджувалися з позицією податківців, стверджуючи, що обмежень за віком дитини для цієї мети в законодавстві немає.

Також зауважимо, що податківці визнають право на ПЗ в одного з батьків, який оплачує навчання непрацюючої дитини, котра взяла законний шлюб. Зокрема, якщо оплачується навчання доньки, яка вийшла заміж та змінила прізвище, до документів потрібно додати також копію свідоцтва про одруження, що підтверджує зміну прізвища (підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

7

Чи має право чоловік скористатися ПЗ за навчання дружини, якщо вона не працює та квитанції оформлені на її ім’я?

Чоловік може включити до ПЗ на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за ПЗ

(підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

Представники ДПСУ уже давно мають позицію, що декларувати ПЗ може лише той платник, який фактично здійснив платіж (виняток зроблено тільки, якщо платіж здійснено від імені дитини, котра навчається, один з батьків якої декларує ПЗ).

На наш погляд, якщо учень не працює, то самостійно він не може оплачувати навчання. Хтось із його родичів (батьки або чоловік(дружина)) оплачують ці витрати. У зв’язку з цим, навіть якщо квитанції оформлено на ім’я непрацюючого учня, один із членів його сім’ї першого ступеня споріднення, на нашу думку, повинен мати право на ПЗ. Знаючи цю позицію податківців, слід завчасно потурбуватися про правильність оформлення документів

8

Чи має право на ПЗ працівник, якщо за його дорученням підприємство здійснювало перерахування сум коштів із одержуваного ним доходу на навчання його дитини, але у платіжному дорученні у графі «Платник» вказано підприємство, а у «Призначенні платежу» — прізвище дитини?

Довідка від роботодавця, який за дорученням платника податку здійснював перерахування сум коштів із одержуваного ним доходу до навчальних закладів, для оплати його навчання чи навчання інших членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не одержують заробітної плати, є підставою для отримання платником податку податкової знижки за навчання

(підрозділ 160.06.03 ЄБПЗ)

Повністю згодні.

У цьому випадку роботодавець лише виконує доручення працівника щодо утримання з його зарплати певної суми і перерахування її в рахунок плати за навчання його дитини. У такому разі фактичні витрати на оплату навчання несе один з батьків дитини, тому він має право на ПЗ.

До підтверджуючих документів у такому разі необхідно додати також копію заяви про перерахування частини зарплати навчальному закладу, довідку роботодавця про утримані та перераховані протягом звітного року суми за навчання.

Інша справа, якщо роботодавець за свій рахунок (тобто без утримання із зарплати працівника) оплачує навчання дитини працівника. У такому разі працівник не несе витрат на навчання дитини, а отже, не має права на включення перерахованих сум до складу ПЗ

 

На завершення нагадаємо: якщо платник подає Декларацію на доб-ровільних засадах у зв’язку з бажанням скористатися правом на ПЗ (тобто в нього немає підстав для обов’язкового декларування), то він має право подати Декларацію із запов-ненням Додатка 6 до неї не пізніше 31.12.13 р. Якщо платник податків не скористається цим правом в установлений строк, то на наступні роки це право не переноситься.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про податок з доходів — Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-VI (втратив чинність з 01.01.11 р.).

Положення № 161 — Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затверджене наказом Міносвіти від 02.06.93 р. № 161.

Декларація Податкова декларація про майновий стан і доходи, затверждена наказом МФУ від 07.11.11 р. № 1395.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua.

«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».

ЦП-договір — договір цивільно-правового характеру.

ПЗ — податкова знижка.

ПСП — податкова соціальна пільга.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ДПСУ — Державна податкова служба України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі