Теми статей
Обрати теми

Нікчемність «антидержавних» правочинів: усякому покаранню свій час

Редакція БТ
Постанова від 15.10.2013 р. № 21-281

НІКЧЕМНІСТЬ «АНТИДЕРЖАВНИХ» ПРАВОЧИНІВ:

усякому покаранню свій час

Постанова Верховного Суду України від 15.10.13 р. № 21-281а13

«Про стягнення коштів за нікчемним правочином»

 

Перед вами черговий розгляд у справі про визнання правочину «антидержавним» (таким, що не відповідає інтересам держави та суспільства).

Важливо! З 01.01.11 р. такі правочини «перекочували» з нікчемних до оспорюваних. Тому недійсність таких правочинів повинні встановлювати суди, а не самі податківці.

Щоб за такими правочинами стягти з покупця та продавця все, отримане за такими угодами, в дохід держави, потрібно довести наявність умисного ухилення від сплати податків — потрібен чинний вирок суду про притягнення сторін (од-нієї сторони) до кримінальної відповідальності за ст. 212 ККУ (« БТ», 2013, № 45, с. 8).

Чим же цікава постанова ВСУ, що коментується? Тут податківці самі визнали правочин нікчемним та попросили суд стягти все отримане за ним на користь держави. Був і вирок суду про притягнення посадових осіб сторін до кримінальної відповідальності.

Перші три інстанції податківцям відмовили. Підстава — названі вище законодавчі зміни (з 01.01.11 р. недійсність «антидержавного» правочину має встановлювати суд).

Останнє слово сказав ВСУ: попередні інстанції не мають рації.

Річ у тім, що спірні правочини сторони уклали ще у вересні — жовтні 2010 року. На той час ч. 3 ст. 228 ЦКУ ще не діяла, а запрацювала тільки з 01.01.11 р.

Стаття 58 Конституції України визначає : закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Тому висновок ВСУ такий: до таких «старих» правочинів потрібно застосовувати той закон, що діяв на момент їх вчинення. Виходить, податківці сьогодні усе-таки можуть самі визнавати такі правочини нікчемними. Добре, що, наприклад, для податкових донарахувань спрацює строк давності (якщо немає кримінального «вердикту» про ухилення від сплати «спірного» грошового зобов’язання) у 1095 днів.

 

Катерина ЛОПАТКІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі