Теми статей
Обрати теми

Непідприємницький рахунок у ФОП та думки НБУ із цього приводу

Редакція БТ
Лист від 13.11.2013 р. № 25-112/22344

НЕПІДПРИЄМНИЦЬКИЙ РАХУНОК У ФОП

та думки НБУ із цього приводу

Лист Національного банку України від 13.11.13 р. № 25-112/22344

«Щодо використання поточних рахунків фізичних осіб, відкритих для власних потреб»

 

НБУ нагадує: підприємницький та особистий банківські рахунки повинні жити окремим життям.

Пп. 1.20 і 1.5 Інструкції № 429** забороняють використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення підприємницьких операцій. Про це банк повідомляє фізичних осіб при відкритті рахунка, а клієнт-фізособа письмово підтверджує, що знає про таку заборону. Особливості використання рахунка визначаються в договорі, що укладається між банком та його клієнтом.

Про підприємницьку спрямованість платежу банк дізнається з реквізиту розрахункового документа «Призначення платежу», де платник наводить повну інформацію про платіж і документи, на підставі яких його здійснює.

Але все одно банк, як нам здається, навряд чи стане «встромляти палиці в колеса» клієнту — фізичній особі, наприклад, якщо той захоче перерахувати кошти в оплату підприємницьких витрат.

Важливо! Цю «банківську» заборону варто враховувати з оглядкою на думку Міндоходів. А Міндоходів не забороняє, наприклад, сплачувати з особового рахунка «підприємницькі» податки, збори, обов’язкові платежі (це випливає з роз’яснення в підкатегорії 135.04 БЗ Міндоходів).

До речі, у протилежній ситуації, коли говоримо про підприємницький рахунок, можна спокійно оплачувати з нього особисті витрати (підтвердження можна знайти в консультації з підкатегорій 104.04 і 107.04 БЗ Міндоходів)***.

 

Катерина ЛОПАТКІНА

 

** Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

*** Про єдиноподатника та його поточні рахунки читайте в газеті «БТ», 2013, № 38, с. 42.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі