Теми статей
Обрати теми

Колонка редактора

Редакція БТ
Колонка редактора

Колонка редактора

 

Любі друзі! Номер «БТ», який ви щойно перегортаєте, — «фінальний акорд» 2013 року, що незабаром закінчиться. У цьому році ми з вами прощаємося, щоб обов’язково зустрітися знову 6 січня 2014 року.

Традиційно хітом таких номерів є матеріал щодо прийдешніх нововведень.

Пригадаймо, якими обіцянками нас «годували» у частині новацій-2014. Знизити ставку ЄВС до 18 %. Повернути прогресивну шкалу оподаткування зі ставками 0 %, 10 %, 15 %, 20 % щодо ПДФО. Скасувати «першу подію» з ПДВ, зменшити ставку ПДВ до 9 % із запровадженням податку з обороту в розмірі 2 %. Прибуток для цілей оподаткування визначати шляхом коригування прибутку, визначеного у фінансовій звітності, на податкові різниці тощо.

І що? Усі ці плани ближче до кінця 2013 року «обсипалися», як осіннє листячко. Нічого з переліченого вище у 2014 році ми, як нам здається, не побачимо. Та й вірилося в це якось не дуже.

Але що ми дійсно ризикуємо побачити на початку 2014 року, то це відсування «на прийнятніші часи» знижених ставок ПДВ (17 %) та податку на прибуток (16 %).

Законодавець, здається, просто не зміг знайти зручний момент, щоб «пригальмувати» відповідні норми ПКУ. Завдяки цьому ми й маємо всі шанси увійти у 2014 рік із новими ставками. Але як довго триватиме така «податкова лібералізація», спрогнозувати важко.

Прогавив законодавець слушний момент й із  Законом про Держбюджет-2014. «Уже північ наближається, а його все немає». І дійде він до нас засніженою доріжкою, судячи з усього, у січні — лютому 2014 року. Якщо, звичайно, не станеться «новорічне диво». На який же розмір мінзарплати і прожитмінімуму орієнтуватися до «пришестя» Закону про Держбюджет-2014?

Якщо до кінця 2013 року цей Закон так і не набере чинності, то слід орієнтуватися на грудневі показники (п.п. 4 ч. 2 ст. 41 Бюджетного кодексу України).

Як кажуть, «ще ніколи так не було, щоб ніяк не було».

Усе буде!!!

 

Добра, щастя та успіхів вам у новому році!
Сергій Томашпольський, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі