Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 25 листопада 2011 року № 1492

Редакція БТ
Наказ від 17.12.2012 р. № 1342

ОНОВЛЕНО
ФОРМИ ЗВІТНОСТІ З ПДВ:

Мінфін затвердив «універсальну» декларацію

Наказ Міністерства фінансів України від 17.12.12 р. № 1342

«Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 25 листопада 2011 року № 1492»

 

Наказом, що коментується, Мінфін затвердив нові форми декларацій з ПДВ (не змінився лише розрахунок неплатника ПДВ) та виклав у новій редакції Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492 (далі — Порядок 1492).

Форми звітності. Головна відмінність нових форм від попередніх полягає у тому, що замість 4 різних декларацій (загальної, спеціальної, скороченої і переробного підприємства), відповідного комплекту додатків до кожної декларації, а також 4 уточнюючих розрахунків буде використовуватись один «універсальний» комплект бланків. Залежно від того, щодо якої діяльності заповнюється декларація/додаток/уточнюючий розрахунок (загальної чи спецрежимної), у шапці документа буде проставлятись відповідна позначка (поля 0110 — 0140).

Як і раніше, кожен платник ПДВ буде подавати загальну декларацію (з кодом 0110), за якою проводяться розрахунки з бюджетом, а спецрежимні платники ПДВ, крім неї будуть подавати ще й декларації (з кодами 0111 — 0140), у яких будуть відображатись результати спецрежимної діяльності.

Щодо змісту нової декларації з ПДВ, то тут кардинальних змін не відбулося. Крім доповнення шапки декларації згаданими полями, слід звернути увагу ще й на доповнення розділу II новими рядками 16.5 та 16.6. Ці рядки призначені для відображення податкового кредиту на підставі п. 198.5 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) — щодо товарів/послуг, напрямок використання яких змінився (були придбані з ПДВ для використання у операціях, які не обкладаються ПДВ, а фактично використовуються повністю або частково в оподатковуваних операціях).

Детальний аналіз змін, які відбулись у звітності з ПДВ та порядку її заповнення, ми проведемо в одному з найближчих номерів нашої газети, а зараз лише зауважимо, що чергове доповнення новими рядками і так не дуже компактних форм призвело до того, що текст в окремих рядках (особливо в уточнюючому розрахунку) вже друкується «мікрошрифтом». Так само «мікрошрифтом» потрібно буде заповнювати деякі рядки нових форм. При цьому потрібно забезпечити «вільне читання тексту (цифр)», як передбачено у п. 5 розд. III Порядку № 1492.

Початок застосування. В абз. 2 п. 46.6 ПКУ передбачено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Аналогічна норма є і в розд. X Порядку № 1492.

Наказ, що коментується, набув чинності 05.02.13 р. Отже, нові форми звітності з ПДВ мають застосовуватись:

— платниками, які застосовують звітний період місяць, — починаючи із декларації за березень 2013 року;

— платниками, які застосовують звітний період квартал, — з декларації за II квартал 2013 року.

Проте останнім часом податківці відійшли від порядку набрання чинності новими формами податкової звітності, встановленого у п. 46.6 ПКУ. Так, декларація про нерухоме майно почала використовуватись починаючи зі звітного періоду — 2013 рік (зі звітного періоду, в якому вона набрала чинності, див. ком. «Податок на нерухомість: затверджено форму Декларації» // «БТ», 2013, № 3, с. 8). Змінена форма декларації з податку на прибуток узагалі почала застосовуватись з попереднього звітного періоду — 2012 рік (див. ком. « Податок на прибуток: унесено зміни до форми Декларації» // «БТ», 2013, № 3, с. 4).

Для «передчасного» запровадження нових форм указаних декларацій були «вагомі» причини — фіскальні інтереси бюджету, адже без цих форм платники не могли б узгодити нараховані зобов’язання з податку на нерухоме майно (форми декларації взагалі не було) та авансових внесків з податку на прибуток (у старій формі декларації з податку на прибуток не було розрахунку розміру авансових внесків).

На наш погляд, аналогічних причин для термінового запровадження нових форм звітності з ПДВ немає. Тому, скоріше за все, цього разу податківці будуть дотримуватись положень ПКУ. Тобто нові форми звітності потрібно буде застосовувати для звітування за березень (II квартал) 2013 року. Сподіваємось, що ДПСУ найближчим часом оприлюднить свою офіційну позицію щодо звітного періоду, з якого буде застосовуватись нова «універсальна» звітність з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі