Теми статей
Обрати теми

Про податкові накладні

Редакція БТ
Постанова від 26.12.2012 р. № 2

РЕЄСТРАЦІЯ
ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ:

чи можна відстояти право
 на податковий кредит,
якщо немає квитанції?

Постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 26.12.12 р. у справі № 2а/2370/2386/2012

«Про податкові накладні»

 

У судовому рішенні, що коментується, апеляційна інстанція дійшла висновку про можливість відображення податкового кредиту на підставі податкової накладної, що підлягає реєстрації, але так і не була зареєстрована. Ідеться про доволі поширену ситуацію, коли постачальнику від податкового органу надійшло повідомлення про отримання ним податкової накладної, але не надійшла квитанція про прийняття або неприйняття цієї накладної. У цьому випадку, як свідчить судова практика, покупець може відстояти право на податковий кредит при одночасному додержанні двох умов:

1) надано докази того, що податкову накладну було надіслано на реєстрацію (суди в цьому випадку вважають належними доказами виписку з програмного засобу телекомунікаційного зв’язку через систему подання електронної звітності, що підтверджує факт надсилання податкової накладної до органу державної податкової служби, та отримання їм цієї податкової накладної);

2) у податкового органу відсутні докази, що підтверджують факт надсилання платнику податків квитанції про відмову в реєстрації податкової накладної.

Висновок суду в рішенні, що коментується, не є одиничним (див. також, наприклад, постанову Київського апеляційного адмінсуду від 16.05.12 р. у справі № 2а/2570/364/2012) і ґрунтується на приписі абз. 2 п. 11 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246. Відповідно до нього, якщо протягом операційного дня продавцю не надіслано квитанцію, що підтверджує прийняття (підтвердження реєстрації) чи неприйняття податкової накладної та/або розрахунку коригування, такі податкова накладна та/або розрахунок коригування вважаються зареєстрованими.

Незважаючи на позитивний для платника податків результат, рішення, що коментується, — зайве нагадування про те, наскільки проблемною може бути ситуація для тих покупців, які мають на руках незареєстровану податкову накладну, що підпадає під критерії обов’язкової реєстрації. Надійнішим для них усе-таки є відображення податкового кредиту на підставі доданої до декларації з ПДВ скарги (додаток Д8). А розглянутий варіант боротьби за податковий кредит слід залишити на крайній випадок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі