Теми статей
Обрати теми

Про деякі питання обкладення ПДВ експорту

Редакція БТ
Лист від 18.12.2012 р. № 11.1/1.2-12.2/14120-

ЕЛЕКТРОННЕ
ДЕКЛАРУВАННЯ ЕКСПОРТУ:

чи потрібно подавати
паперові копії митних декларацій
до органу ДПС?

Лист Державної податкової служби України від 11.12.12 р. № 11241/0/71­12/10­1117/4680

Лист Державної митної служби України від 18.12.12 р. № 11.1/1.2­12.2/14120­ЕП

«Про деякі питання обкладення ПДВ експорту»

 

У листах, що коментуються, представники офіційних органів висловили свою позицію з питання необхідності подання до органів ДПС паперових копій електронної митної декларації (МД). У листах порушено дві проблеми:

1. Надання паперових копій електронних МД як додатка до податкової декларації з ПДВ. ДПСУ в листі, що коментується, зауважила, що відповідно до зміненого** п. 200.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) до податкової декларації платником податків додаються розрахунок суми бюджетного відшкодування та оригінали МД. При цьому якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України, здійснювалося з використанням електронної МД, вона надається митним органом органу ДПС у порядку, затвердженому КМУ, в електронній формі з додержанням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідно до закону.

** Відповідні зміни було внесено до п. 200.8 ПКУ Законом України від 07.06.12 р. № 4915­VI.

Водночас згідно з чинною раніше (застарілою) редакцією п. 18 Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492 (далі — Порядок № 1492), платники, які подають податкову звітність в електронному вигляді, зобов’язані були подавати оригінали митних декларацій (примірників декларанта) окремо в порядку, визначеному для подання податкової звітності в паперовому вигляді.

ДПСУ в листі підійшла до вирішення цієї колізії лояльно та зауважила, що за загальним принципом права у випадку зміни норми права (норми ПКУ), закріпленої в акті вищої юридичної сили, на виконання якої прийнято нормативно­правовий акт (підзаконний), останній застосовується в частині, що не суперечить цій нормі права (ПКУ), до прийняття відповідного акта згідно з вимогами нової норми.

І хоча чітких висновків у листі не прозвучало, із загальної його спрямованості можна зробити вис­новок, що перевагу й раніше мали норми п. 200.8 ПКУ, а положення п. 18 розд. III Порядку № 1492 мали застосовуватися в частині, що їм не суперечить. Інакше кажучи, паперові копії електронних МД до органу ДПС експортерам подавати було не потрібно. Аналогічні вис­новки прозвучали і в консультаціях з розділу 130.25 ЄБПЗ*..

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

Водночас на місцях далеко не всі податкові органи дотримувалися цієї позиції, і, наприклад, у листі Окружної ДПС — Центрального офісу з обслуговування великих платників ДПС від 19.12.12 р. № 16779/10/06­038 було зроблено висновок, що платники зобов’язані подавати паперові копії електронних МД.

Сьогодні це питання вирішено на нормативному рівні: нова редакція** п. 18 розд. III Порядку № 1492 передбачає таке: «У разі якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України, здійснювалося з використанням електронної митної декларації, така електронна митна декларація надається органом державної митної служби органу державної податкової служби в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідно до закону». Тож тепер однозначно надавати паперові копії електронних МД як додаток до декларації не потрібно.

** Див. ком. «Оновлено форми звітності з ПДВ: Мінфін затвердив «універсальну» декларацію» // «БТ», 2013, № 6, с. 8.

2. Надання паперових копій електронних МД як підтвердження факту вивезення товарів. Це питання в листі, що коментується, порушила ДМСУ (див. «Декларанти можуть надати повідомлення про фактичне вивезення за допомогою паперових копій електрон­них МД»).

 

Декларанти можуть надати повідомлення про фактичне вивезення
за допомогою паперових копій електронних МД

Витяг із листа ДМСУ від 18.12.12 р. № 11.1/1.2­12.2/14120­ЕП

«До моменту врегулювання питання передання до Державної податкової служби України за допомогою інформаційно­телекомунікаційних систем електрон­них митних декларацій та повідомлень про фактичне вивезення товарів за межі митної території України відповідно до пункту 32 Положення [про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.12 р. № 450. — Прим. ред.], у разі звернення декларантів або уповноважених ними осіб забезпечити надання повідомлень про фактичне вивезення товарів за межі митної території України за електронними митними деклараціями відповідно до пункту 31 Положення з використанням копій оформлених електронних митних декларацій на папері».

 

Суть проблеми полягає в такому. Відповідно до п. 32 Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.12 р. № 450 (далі — Положення № 450), при оформленні електронної МД Держмитслужба надсилає органу ДПС повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі митної території України, засвідчене електронним цифровим підписом відповідальної посадової особи Держмитслужби.

Однак, мабуть, митники та податківці не змогли налагодити цей електронний обмін, у зв’язку з чим податківці почали вимагати надання повідомлень про фактичне вивезення товарів від декларантів.

Із цього приводу в листі Кримської митниці від 07.11.12 р. № 02­23/8391 було цілком справедливо зазначено, що ані Митний кодекс України, ані Положення № 450 не зобов’язують суб’єктів ЗЕД додатково з’ясовувати дату фактичного вивезення товарів.

Ми повністю згодні з цією думкою та вважаємо, що подібні вимоги податківців експортери можуть задовольнити тільки добровільно. Для цього їм доведеться, по­перше, оформити паперову копію електрон­ної МД. По­друге, звернутися до митного органу для проставляння на зворотному боці аркуша з позначенням «3/8» форми № МД­2 копії відповідної МД запису: «Задекларовані в цій митній декларації товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі» або «Задекларовані в цій митній декларації товари вивезено за межі митної території України в обсязі…» (вказуються кількість і номери товарів у декларації). Ця копія засвідчується підписом та особистою номерною печаткою посадової особи митного органу і проставлянням дати фактичного вивезення (п. 31 Положення № 450).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі