Теми статей
Обрати теми

Про запровадження єдиного документа, що підтверджує взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців

Редакція БТ
Лист від 25.10.2012 р. № 1181-7-25-12

ДЕРЖРЕЄСТРАЦІЯ ПО-НОВОМУ:

Держреєстраційна служба роз’яснює особливості

Лист Державної реєстраційної служби України від 25.10.12 р. № 1181-7-25-12

«Про запровадження єдиного документа, що підтверджує взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»

 

У листі, що коментується, Держреєстраційна служба України звернула увагу на зміни в держреєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, пов’язані із запровадженням держреєстрації за принципом «єдиного» вікна*.

* Докладніше див. ком. «Порядок обліку платників податків: унесено зміни, пов’язані з «єдиним» вікном» // «БТ», 2013, № 2, с. 10.

Зокрема, у листі було звернено увагу на такі моменти.

1. З 17.12.12 р.** узяття на облік суб’єктів господарювання в органах державної статистики, органах Державної податкової служби (ДПС) та Пенсійного фонду України (ПФУ) має підтверджуватися випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (ЄДР), що надсилається (видається) юридичній особі або фізичній особі — підприємцю державним реєстратором.

** Дати набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 24.05.12 р. № 4839-VI і відповідними положеннями Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм» від 24.05.12 р. № 4834-VI.

2. У виписці з ЄДР з 17.12.12 р. повинні вказуватися такі відомості:

— найменування юридичної особи, або відокремленого підрозділу юридичної особи, або ім’я фізичної особи — підприємця;

— ідентифікаційний код юридичної особи, або відокремленого підрозділу юридичної особи, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку в паспорті);

— місцезнаходження юридичної особи, або відокремленого підрозділу юридичної особи, або місце проживання фізичної особи — підприємця;

— прізвище, ім’я та по батькові осіб, які мають право здійснювати юридичні дії від імені юридичної особи або від імені фізичної особи — підприємця без довіреності, у тому числі підписувати договори, їх реєстраційні номери облікових карток платників податків;

— наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи або фізичної особи — підприємця;

— відомості, отримані в порядку взаємного обміну інформацією з відомчих реєстрів органів статистики, ДПС, ПФУ (ці відомості передаються автоматично — програмними засобами ведення відповідних реєстрів): дата і номер запису про взяття та зняття з обліку, назва та ідентифікаційні коди органів статистики, ДПС, ПФУ, в яких юридична особа або відокремлений підрозділ юридичної особи чи фізична особа — підприємець перебуває на обліку; дані про основний вид діяльності; дані ПФУ про реєстраційний номер платника єдиного внеску, клас професійного ризику виробництва платника єдиного внеску за основним видом його економічної діяльності; у разі зміни місцезнаходження юридичної особи або відокремленого підрозділу юридичної особи чи місця проживання фізичної особи — підприємця — строк, протягом якого фізична особа — підприємець перебуває на обліку в органі ДПС за місцем попередньої реєстрації;

— дата і номер запису в ЄДР;

— дата видачі виписки.

Держреєстраційна служба підкреслює, що виписка з ЄДР міститиме відомості як про юридичну особу, так і про її відокремлений підрозділ.

3. Строки видачі виписки з ЄДР з 17.12.12 р. змінено: держреєстратор видає (надсилає поштовим відправленням з описом вкладення) заявникам відповідні документи і виписку з ЄДР не пізніше наступного робочого дня після отримання від органів статистики, ДПС, ПФУ даних про взяття на облік юридичної особи або фізичної особи — підприємця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі