Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до форми податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця

Редакція БТ
Лист від 10.01.2013 р. № 246/7/17-1217

ДЕКЛАРАЦІЮ
З ЄДИНОГО ПОДАТКУ
 ЗА 2012 РІК

подаємо за старою формою

Лист Державної податкової служби України від 10.01.13 р. № 246/7/17-1217

«Про внесення змін до форми податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця»

 

У листі, що коментується, ДПСУ зауважила, що при поданні декларації з єдиного податку за 2012 рік слід використовувати стару форму декларації.

Нагадаємо: нещодавно наказом від 07.11.12 р. № 1159 (набрав чинності 08.01.13 р.) Мінфін виклав у новій редакції форми податкових декларацій для єдиноподатників, затверджені наказом МФУ від 21.12.11 р. № 1688:

Податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця;

Податкову декларацію платника єдиного податку — юридичної особи.

Форми декларацій було змінено у зв’язку з тим, що з 12.08.12 р. було додано нові групи єдиноподатників — групи 5 і 6. В оновлених формах декларацій з’явилися рядки для декларування ними зобов’язань з єдиного податку.

У коментарі «Нова форма декларації з єдиного податку — подаємо за підсумками IV кварталу 2012 року» («БТ», 2013, № 2, с. 14) ми зазначали таке: у зв’язку з триваючим (до 08.01.13 р.) процесом оприлюднення змін, що вносяться, та у зв’язку з наявністю норми п. 46.6 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) декларацію за оновленою формою єдиноподатникам слід було б подавати лише з I кварталу 2013 року. Але з огляду на те, що зміни було спричинено запровадженням груп 5 і 6, без чого такі єдиноподатники не зможуть повноцінно відзвітувати за період роботи в таких групах, ми припускали, що податківці наполягатимуть на використанні саме оновлених форм декларацій вже при поданні звітності за 2012 рік.

Але ДПСУ нас приємно здивувала, вирішивши не порушувати норму п. 46.6 ПКУ, і в листі, що коментується, зауважила, що звітувати за IV квартал 2012 року потрібно в декларації за старою формою (див. «На думку ДПСУ, за IV квартал 2012 року з єдиного податку звітуємо за старою формою декларації» на с. 10).

 

На думку ДПСУ, за IV квартал 2012 року з єдиного податку
звітуємо за старою формою декларації

Витяг із листа від 10.01.13 р. № 246/7/17-1217, що коментується

«З огляду на те, що згідно з абзацом 2 п. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України <…> до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Тобто платники єдиного податку — фізичні особи звітують до податкових органів за звітний період — IV квартал 2012 року за формою декларації, затвердженою наказом Мінфіну України від 21.12.2011 р. № 1688 (далі — наказ № 1688).

Відносно подання звітності платниками єдиного податку п’ятої групи, то для даної категорії платників (які становлять лише 0,002 відсотка від загальної кількості платників спрощеної системи оподаткування) рекомендуємо декларації подавати за формою згідно з наказом № 1688 , зокрема платнику необхідно, враховуючи норми абзацу 2 п. 46.4 ст. 46 ПКУ, разом з декларацією подавати доповнення до такої декларації, які складаються за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації.

Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання та повинно містити інформацію про:

суму доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 7 або 10 %;

суму доходу, що перевищує обсяги, встановлені п.п. 5 п. 291.4 ст. 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді;

суму доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено п. 291.6 ст. 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді;

суму доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді.

<…>

Також слід зазначити, що з метою уникнення проблемних питань, які можуть виникати під час подання звітності суб’єктами господарювання, необхідно при заповненні податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи підприємцями зазначати ті види економічної діяльності (номер та назву згідно з КВЕД), які відповідають видам діяльності в облікових даних на момент подання податкової декларації».

 

Оскільки в листі, що коментується, ДПСУ згадує лише про підприємців групи 5, декларацію за старою формою потрібно подавати і юридичним особам групи 6. Тому наведене роз’яснення, на наш погляд, є актуальним і для них.

Із листа, що коментується, можна зробити висновок: податківці радять не вписувати показники роботи у групі 5 до декларації за IV квартал 2012 року, оскільки для них там немає місця, а показувати в доповненні до декларації, що окремо додається. При цьому слід пам’ятати, що декларація з єдиного податку заповнюється наростаючим підсумком з початку року*, а кількість аркушів доповнення слід зазначити у спеціальному полі декларації (перед полем для проставляння дати подання декларації). При виникненні запитань, пов’язаних із заповненням декларації, радимо звернутися до своєї ДПС. Працівники ДПС порадять вам, як краще заповнити декларацію і скласти доповнення, щоб не виникли непорозуміння при нарахуванні єдиного податку в особовому рахунку.

* Про заповнення декларації читайте у статті «Декларація єдиноподатника: правила заповнення та подання (уперше за I квартал 2012 року)» // «БТ», 2012, № 16, с. 10.

Якщо ви подаєте звітність в електронному вигляді, не виключено, що програмне забезпечення не дозволить виконати рекомендації ДПСУ, викладені в листі, що коментується, і подати при цьому декларацію в електронному вигляді. У такому разі доведеться віднести декларацію до ДПСУ особисто або надіслати її поштою.

До речі, не виключено, що цю оновлену форму так і не доведеться подавати. Річ у тім, що з 04.01.13 р. для груп 5 і 6 було знижено ставки єдиного податку**, на що вказує і ДПСУ в листі, що коментується. А оскільки у формі декларації прописуються розміри ставок, очікуватимемо ще одного оновлення форми декларації.

** Докладно див. у статті «Податковий кодекс: новорічні корективи» // «БТ», 2013, № 2, с. 30.

Варте уваги, що стосовно декларації з єдиного податку податківці показали здатність дотримуватись букви закону, у той час як ситуація з декларацією з податку на прибуток усе одно демонструє подвійні стандарти, вимагаючи звітувати за оприлюдненою в січні формою вже за 2012 рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі