Теми статей
Обрати теми

Про оприбуткування готівкових грошових коштів

Редакція БТ
Постанова від 11.12.2012 р. № 21-400

ШТРАФ ЗА
НЕОПРИБУТКУВАННЯ,

якщо немає запису в КОРО

Постанова Верховного Суду України від 11.12.12 р. № 21-400а12

[«Про оприбуткування готівкових грошових коштів»]

 

Як відомо, порушення касової дисципліни загрожує дуже істотними санкціями. Одну з них передбачено за неоприбуткування або несвоєчасне оприбуткування готівкових грошових коштів. За вказане порушення п. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95 встановлює п’ятикратний штраф від неоприбуткованої/несвоєчасно оприбуткованої суми.

На практиці суб’єкти господарювання змушені стикатися з тим, що контролюючі органи схильні досить широко трактувати власне поняття «неоприбуткування», уключаючи до нього в тому числі факти несвоєчасного виконання записів на підставі фіскальних звітних чеків у Книзі обліку реєстраційних операцій (далі — КОРО). На жаль, такий підхід знайшов підтримку Верховного Суду України (далі — ВСУ).

На наш погляд, значно розумнішу позицію в цьому питанні займає ВАдСУ, який вважає, що несвоєчасне виконання запису в КОРО за наявності роздрукованого Z-звіту є порушенням порядку ведення КОРО, однак не може розцінюватися як неоприбуткування готівки. ВАдСУ пояснює це тим, що такі дії не можуть вважатися спрямованими на приховування готівки, оскільки операції проведено через РРО, що свідчить про їх занесення до фіскальної пам’яті (див. постанову ВАдСУ від 12.07.12 р. № К/9991/22856/12). Однак, суб’єктам господарювання тепер доведеться враховувати позицію ВСУ, якою напевно захочуть скористатися податкові органи: оприбуткуванням готівки є сукупність таких дій, як фіксація повної суми фактичних надходжень готівки у фіскальних звітних чеках РРО та відображення на їх підставі готівки в КОРО. Будь-яке відхилення від зазначеного алгоритму створює загрозу штрафу у п’ятикратному розмірі. Цю позицію поділяють і податківці (див., наприклад, запитання 2.7.1 Оглядового листа ДПАУ від 06.07.09 р. № 14083/7/23-7017/572 // «БТ», 2009, № 32, с. 33). Тому радимо своєчасно вносити записи до КОРО на підставі фіскальних звітних чеків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі