Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій

Редакція БТ
Наказ від 08.07.2013 р. № 249

ДЕРЖРЕЄСТР РРО:

усе ближче до подання звітності в електронній формі

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 08.07.13 р. № 249

«Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій»

 

Наказом, що коментується, Міндоходів укотре (вчетверте з початку року) затвердило новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі — Держреєстр РРО). У зв’язку з цим втратив чинність його попередник, який був затверджений наказом Міндоходів від 04.06.13 р. № 144 («БТ», 2013, № 24, с. 5).

Цього разу податківці провели повне оновлення Держреєстру РРО, що спрямоване на приведення його у відповідність до норм чинного законодавства, а саме, вимог абз. 2 та 3 п. 7 ст. 3 Закону про РРО* щодо обов’язкового надання звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) до органів ДПС дротовими або бездротовими каналами зв’язку, та спонукання виробників РРО якнайшвидше наситити ринок придатними для цього моделями РРО.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Відповідно до внесених змін:

1) у I розділі нового Держреєстру РРО (у ньому, нагадаємо, перелічено РРО, дозволені до первинної реєстрації) містяться лише моделі РРО, які забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів ДПС в електронному вигляді.

У зв’язку з цим у I розділі Держреєстру РРО залишилося лише 56 моделей (до змін — 101 модель), що представляють лише такі види РРО: портативні та стаціонарні електронні контрольно-касові апарати, електронні контрольно-касові реєстратори та спеціалізовані електронні контрольно-касові апарати для автозаправних станцій (АЗС). Ці моделі РРО обладнані програмним забезпеченням із вбудованим або із зовнішнім модемом.

Зауважимо, що після змін у I розділі Держреєстру РРО не міститься жодної моделі РРО, яка б відносилася до числа комп’ютерно-касових систем, спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій, спеціалізованих комп’ютерно-касових систем для автозаправних станцій (АЗС), електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та спеціалізованих електронних контрольно-касових реєстраторів для проведення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти. Відсутність у I розділі Держреєстру РРО таких модифікацій РРО говорить про те, що на сьогодні первинну реєстрацію таких РРО податківці проводити взагалі не будуть;

2) у II розділі Держреєстру РРО (у ньому, нагадаємо, перелічено РРО, первинна реєстрація яких не проводиться) містяться також РРО, строк первинної реєстрації яких ще не закінчився, але вони, через технічні причини не в змозі повною мірою виконати вимоги абз. 2 та 3 п. 7 ст. 3 Закону про РРО. Ці РРО були перенесені з I розділу старого Держреєстру РРО.

Незважаючи на те що строк первинної реєстрації таких моделей РРО не анульовано, фактично податківці не будуть їх реєструвати, адже вони тепер не вказані в I розділі Держреєстру РРО.

Тобто суб’єкти господарювання, які придбали такі моделі РРО до набрання чинності коментованим наказом (коли їх первинна реєстрація ще була дозволена), тепер позбавлені можливості провести їх первинну реєстрацію і як наслідок використовувати у своїй господарській діяльності у фіскальному режимі.

Крім цього, варто звернути увагу, що у п. 3 наказу, що коментується, міститься вказівка, відповідно до якої всі моделі РРО, що не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів ДПС в електронному вигляд, з 01.10.13 р. взагалі мають виключити із Держреєстру РРО. У зв’язку з цим використовувати в своїй господарській діяльності такі моделі РРО після цієї дати суб’єкти господарювання вже не зможуть (п. 3 ст. 3 Закону про РРО).

На наш погляд, перенесення РРО з I до II розділу нового Держреєстру РРО можна розцінювати як перший конкретний крок податківців щодо запровадження механізму передачі до податкових органів звітності про РРО в електронному вигляді. Такий крок має змусити виробників РРО в найкоротші строки провести модернізацію діючих моделей РРО, які перенесені до II розділу, або забезпечити виробництво достатньої кількості нових моделей РРО, які б забезпечували передачу контрольно-звітної інформації до органів ДПС в електронному вигляді. Для цього виробники РРО мають менше трьох місяців.

Нагадаємо, що Законом України від 21.06.13 р. № 357-VII* (набрав чинності 14.07.13 р.) було перенесено термін притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання за неподання до податкових органів звітності про роботу РРО в електронній формі на 01.01.14 р.

* Див. «БТ», 2013, № 28, с. 13.

Але якщо податківці реалізують своїх наміри вилучити до 01.10.13 р. з Держреєстру РРО ті моделі РРО, які не забезпечують передачу до органів ДПС звітності в електронній формі, то суб’єктам господарювання для подальшого проведення розрахунків доведеться придбати нові моделі РРО, які відповідають вимогам чинного законодавства, а діючі на сьогодні моделі вивести з експлуатації, не чекаючи закінчення встановленого строку їх експлуатації.

За використання моделей РРО, не вказаних в Держреєстрі РРО, суб’єктів господарювання можуть притягнути до відповідальності за п. 1 ст. 17 Закону про РРО (за непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи), а їх посадових осіб — до адміністративної відповідальності відповідно до ч. 1 ст. 1551 КУпАП (за порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг).

Наказ, що коментується, набрав чинності 08.07.13 р.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі